Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem  (gelezen 58607 keer)

Offline Bloom

  • Lid
Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Gepost op: 2015/04/04, 10:59:25 »
Onderstaande instructies gelden voor vrijwel alle Debian-achtigen en ook voor Ubuntu.
Ik vertrek het liefst van Debian Testing multi-architecture inclusief non-free firmware omdat dat een rolling release is en je dus nooit meer een nieuwe versie hoeft te installeren. Gewoon upgraden en je krijgt telkens het nieuwste.
Vertrek in elk geval van een mini- of "network install"-ISO. Probeer ook zo'n iso vanaf een usb-stick te installeren in plaats vanaf een cd-rom, omdat dat veel en veel sneller is. Je kunt onder Linux Unetbootin of voor moderne zogenaamde hybride ISO's ook usb-imagewriter(zit in de standaard pakketten van Ubuntu en andere distributies) gebruiken om iso's op een usb-stick te zetten. Voor computers die geen boot vanaf een usb-stick ondersteunen maar wel vanaf een cd of een floppy kun je de Plop Boot Manager gebruiken om toch vanaf een usb te kunnen installeren door te booten vanaf een floppy of cd-r met die Plop Boot Manager en die laat je dan vanaf de usb-stick booten. Werkt prima!

Installeer Debian (of Ubuntu) vanaf deze mini- of netinst-ISO normaal, maar als je op het eind het keuze scherm krijgt van wat je allemaal kunt installeren, vink dan de standaard desktop uit! De openssh server installeren is wel een goed idee, omdat je dan de onderstaande bevelen gemakkelijk kunt kopiëren en plakken vanaf een andere pc met webbrowser. Onderaan staan standaardgereedschappen aangevinkt. Bij een notebook ook nog notebookgereedschappen. Dat is OK en mag je laten staan.

Opmerking: sommige Debian Testing iso's hebben een fout in de installeerder waarbij hij bij het binnenladen van pakketten vanaf de spiegelserver een foutmelding geeft dat hij bepaalde pakketten niet kan laden. Wat je daar ook kiest aan alternatieven, hij blijft de foutmelding geven. Kies gewoon "negeren" en laat de installatie verderzetten. Op het einde krijg je bij het keuzemenu dan maar één optie: de standaard systeemhulpmiddelen (eventueel aangevuld met de laptophulpmiddelen). Dat is eigenlijk precies wat we willen hebben, dus in feite prima.
Dit heb ik al een tijdje niet meer gezien, dus is het mogelijk opgelost.

Na afloop moet het systeem rebooten en krijg je een terminalprompt. Als je de openssh-server geïnstalleerd had, kun je naar een andere computer gaan en via ssh een terminaltoegang openen. Wellicht moet je eerst even op de verse installatie inloggen en met hostname -I het ip-adres opvragen als dat via dhcp toegekend werd.
De onderstaande uitleg is voor Debian Testing, omdat ik die leuker vind dan Ubuntu. Waarom? Omdat het een rolling release is en Ubuntu niet. Debian Testing hoef je dus nooit te herinstalleren of een tijdrovende upgrade naar een nieuwe versie uit te voeren.

We gaan eerst zorgen dat we de goeie softwarerepository's activeren. Standaard staan de editors nano en vi geïnstalleerd, maar als je zoals ik van Wordstar-compatibiliteit houdt kun je de editor joe installeren. Zelf verwijder ik ook de apt-listchanges die in Debian standaard geïnstalleerd wordt. Dat pakket zorgt ervoor dat je na iedere updatesessie een overzicht krijgt van de verschillen tussen pakketten die opgewaardeerd worden. Dat is voor de meeste gewone gebruikers helemaal niet interessant en zelfs vervelend. Ubuntu doet dat ook niet, dus weg ermee! Voor systeembeheerders is dit overigens wél nuttig. Ik werk ook graag met aptitude opdat dat een veel beter uitgewerkt en vollediger bevel is dan apt-get. Debian heeft het standaard aan boord, maar Ubuntu vanaf versie 11.04 niet meer. Ga eerst in rootmodus:
sudo -iof
su rootvervolgens:
apt-get aptitudeen daarna:
aptitude -y install joe ne curl hal ntp ntpdate cpufrequtils dosfstools ethtool file rsync curl figlet usbutils eject htop bzip2 sane-utils upower uuid-runtime hdparm less logrotate concalc tree vbetool; aptitude -y purge apt-listchanges exim4 exim4-base exim4-config exim4-daemon-lightNe is ook een editortje dat ik vaak gebruik, en ik deïnstalleer ook de exim4-componenten van een smtp-server die op een alleenstaande desktop eigenlijk overbodig zijn. De andere pakketten zorgen voor de juiste tijd en zijn enkele utilities die ikzelf vaak gebruik of in het systeem wens.

Editeer nu met joe of een andere editor /etc/apt/sources.list zodat het er als volgt uitziet (en Vlamingen kiezen uiteraard .be. ipv .nl. in het onderstaande):
deb ftp://ftp.be.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb ftp://ftp.be.debian.org/debian/ testing-updates main contrib non-free
deb ftp://ftp.be.debian.org/debian-security testing/updates main contrib non-free
deb ftp://ftp.deb-multimedia.org/ testing main non-free
Het is de bedoeling het systeem compact te houden en dus willen we alleen maar de pakketten installeren die we specifiek vragen en geen aanbevolen of gesuggereerde pakketten.
Editeer /etc/apt/apt.conf en vul dit in:
APT::Default-Release "testing";
APT::Install-Recommends "false";
APT::Install-Suggests "false";

Alles nagekeken en exact zo ingetikt? Dan gaan we nu updaten en upgraden voor zover nodig (als je 'stable' geïnstalleerd had, brengt je dit omhoog naar 'testing').
aptitude update ; aptitude -y full-upgrade ; aptitude -y install debian-keyring deb-multimedia-keyring ; aptitude update ; aptitude -y install firmware-linux lshw openssh-serverDat laatste is alleen nodig als tijdens de installatie van de iso geen ssh-server gekozen werd en je die toch wel wil hebben.

Nu hebben we het basissysteem in orde. Als je bij de updates een nieuwe kernel hebt binnengekregen, reboot dan nu eerst het systeem met reboot en log daarna weer in als root (liefst via een ssh-sessie vanaf een andere pc met browser zodat je de rest gewoon kunt kopiëren en plakken).
Dus vanaf de inlog als gewone gebruiker:
sudo -iNormaal zou het niet nodig moeten zijn, maar je kunt de taalondersteuning zonodig perfect op Nederlands zetten via:
localedef -v -c -i nl_NL -f UTF-8 nl_NL.UTF-8
update-locale LANG=nl_NL.UTF8
(Vlamingen vervangen hier de nl_NL door nl_BE)

Nu gaan we de grafische omgeving installeren. Doe eerst:
aptitude -y install xserver-xorg-core xserver-xorg xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-allBij de vorige gids installeerde ik alleen de in deze hardware aanwezige videodriver, maar vermits alle drivers alleen harde-schijfruimte in beslag nemen en niet eens zoveel, leek het me geen probleem om ze allemaal te laten installeren voor een compact systeem. Bij een desktop krijg je dan de vrijheid de grafische kaart uit te wisselen voor een andere zonder dat je iets moet (her)installeren of (her)configureren.

We zijn nu klaar om de desktop te installeren:
aptitude install xserver-xorg lightdm xfce4 xfce4-goodies xfwm4-themes xfce4-terminal xfce4-taskmanager xfce4-screenshooter-plugin xfce4-weather-plugin xfce4-power-manager thunar-archive-plugin thunar-media-tags-plugin tumbler gvfs-backends gamin cpufrequtils dosfstools file dbus-x11 usbutils ethtool xdg-utils desktop-base desktop-profiles eject gnome-icon-theme gnome-icon-theme-extras human-icon-theme nuvola-icon-theme oxygen-icon-theme tangerine-icon-theme tango-icon-theme faenza-icon-theme dmz-cursor-theme synaptic conky-all htop bzip2 dia galculator freepats sane-utils rarian-compat software-properties-gtk upower uuid-runtime hdparm less logrotate gucharmap figlet glipper ghex libnotify-bin x11-xserver-utils xcompmgr gksu update-notifier eog file-roller evince-gtk
Een aantal pakketten zijn alleen nodig als je vanaf een testing iso installeerde en je een spiegelserverfoutmelding kreeg, maar het kan geen kwaad als je ze al geïnstalleerd had.

(evince+file-roller+eog komen uit Gnome3 dus GTK3, gebruik atril+engrampa+eom van MATE voor GTK2 en antwoord JA op vraag of libfam0 gedeïnstalleerd moet worden)

Dit is het meest compacte systeem met een XFCE4-desktop dat ik momenteel kan bedenken. We gaan het nu wat groter maken omdat we natuurlijk wel in staat willen zijn alle multimediaspullen weer te geven. Als je dat niet wil, kun je het volgende weglaten:
aptitude -y install flashplugin-nonfree pepperflashplugin-nonfree pulseaudio paprefs pulseaudio-module-jack pavucontrol paman alsa-tools-gui gstreamer0.10-alsa gstreamer0.10-plugins-base gstreamer0.10-plugins-good oss-compat ffmpeg gstreamer0.10-ffmpeg ffmpegthumbnailer gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-ugly libdvdread4 libdvdcss2 ttf-mscorefonts-installer openjdk-7-jre ttf-bitstream-vera ttf-dejavu ttf-dejavu-extra p7zip-full p7zip-rar zip unzip unrar ntp ntpdate abcde id3v2 meld system-config-printer system-config-printer-udev cups simple-scan foomatic-db-compressed-ppds foomatic-filters foomatic-db-engine colordiff asunder wavpack flac lame shorten shntool cuetools libav-tools trash-cli libmp4v2-2 ttaenc vlc fluidsynth vlc-plugin-fluidsynth fluid-soundfont-gm w64codecs gnac kid3-qt zenity monkeys-audioEr is nog geen browser geïnstalleerd. Dat kun je doen naar eigen smaak. Van compact naar uitgebreider:
1. Midori
aptitude -y install midori2. Chromium (niet Chrome!)
aptitude -y install chromium-browser chromium-browser-l10n3. IceWeasel (de Debian-versie van Firefox, ontwikkeling loopt tegenwoordig netjes gelijk met de Firefox ESR versie)
aptitude -y install iceweasel iceweasel-l10n-nlOp een systeem met minstens 512 MiB RAM kun je LibreOffice installeren, anders zou ik het bij Abiword of zo houden.
aptitude -y install libreoffice libreoffice-gtk libreoffice-help-nl libreoffice-l10n-nl cups-bsd libsaneofwel
aptitude -y install abiworld gnumeric
We willen wel dat het systeem automatisch inlogt (ik toch). Bij LightDM is dat wat moeilijker voor elkaar te krijgen:
Editeer /etc/lightdm/lightdm.conf en vul het volgende in onder [SeatDefaults]:
user-session=xfce
autologin-user=je-voornaam
autologin-user-timeout=0
pam-service=lightdm-autologin

We willen ook graag dat numlock aangezet wordt (toch als er een numeriek blok is), de resolutie goedgezet wordt als die automatisch goedstaat en dat Conky gestart wordt (die hebben we immers geïnstalleerd).
Voor Conky gebruik ik het volgende .conkyrc bestand in de home-directory:
use_xft                 yes
xftfont                 Liberation Mono:size=8
xftalpha                1.0
text_buffer_size        2048
update_interval         4
total_run_times         0
own_window              yes
own_window_transparent  yes
own_window_argb_visual yes
own_window_class Conky
own_window_type         desktop
own_window_hints        undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
double_buffer           yes
minimum_size            200 0
draw_shades             no
draw_outline            no
draw_borders            no
draw_graph_borders yes
stippled_borders        0
border_width            1
default_color           white
default_outline_color white
default_shade_color 111
background no
alignment               top_right
gap_x                   20
gap_y                   60
no_buffers              yes
uppercase               no
cpu_avg_samples         2
net_avg_samples         2
override_utf8_locale    yes
use_spacer              none
out_to_console no
out_to_stderr no
extra_newline no
show_graph_scale no
show_graph_range no

TEXT
SYSTEEM ${hr 2}

${alignc 22}${color grey}${font Liberation Mono:size=16}${nodename_short}${font}
${alignc}Debian Testing

${voffset 8} linux ${alignr}${kernel}
${voffset 8} processor ${alignr}$cpu% ${cpubar 8,60}
${voffset 8} geheugen ${alignr}$mem ${membar 8,60}
${voffset 8} wissel ${alignr}$swap ${swapbar 8,60}
${voffset 8} actief ${alignr}${uptime}
${voffset 8}
OPSLAG ${hr 2}
${voffset 8} home
${voffset 2} ${alignr}${fs_used /home}/${fs_size /home} ${fs_bar 8,60 /home}
${voffset 8}
${if_up ppp0}DIALUP ${hr 2}
${voffset 8} up ${alignr}${upspeedf ppp0}KiB/s ${upspeedgraph ppp0 8,60}
${voffset 8} down ${alignr}${downspeedf ppp0}KiB/s ${downspeedgraph ppp0 8,60}
${voffset 8} upload ${alignr}${totalup ppp0}
${voffset 8} download ${alignr}${totaldown ppp0}
${voffset 8} local ip ${alignr}${addr ppp0}
${voffset 8}${endif}

Kies in XFCE in het menu Toepassingen voor Instellingen en dan 'Sessie en Opstart'. Kies dan het tabblad 'Toepassing en autostart' en voeg daar een nieuwe toepassing toe: /usr/local/bin/AdjustGUI.sh
Die moeten we natuurlijk nog aanmaken. Bij mij bevat dat bestand het volgende:
#!/bin/sh
#cvt 1280 1024 75
xrandr --newmode 1280x1024_75 138.75 1280 1368 1504 1728 1024 1027 1034 1072 -hsync +vsync
xrandr --addmode VGA-1 1280x1024_75
xrandr --output VGA-1 --mode 1280x1024_75
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
/usr/bin/numlockx on
fi
xset -dpms;xset s noblank;xset s off
conky &
exit 0
Die xset-instructies schakelen screenblanking en elke schermbeveiliger uit. Dat kun je weglaten als je dat wél wil hebben.
Het eerste zet de schermresolutie op 1280x1024 met 75 Hz refreshrate. De meeste Linux'en blijven bij mij steken op 1024x768 bij desktops en dit verhelpt het. Vervang de 'VGA-1' door de naam van de juiste videouitvoer van jouw grafische kaart. Die eerste cvs instructie is overbodig, maar heb ik erbij gezet omdat je die kunt gebruiken om de eerste xrandr-regel met --newmode aan te passen als je gewenste resolutie en refresh rate zou verschillen van wat ik gekozen heb.
Zet een commentaarteken voor de regel met numlockx als je een notebook gebruikt zonder numeriek klavier.
Maak het bestand uitvoerbaar met:
chmod +x /usr/local/bin/AdjustGUI.sh
Nu gaan we het systeem nog wat efficiënter laten werken links en rechts. Maak het bestand /etc/sysctl.d/60-local.conf aan:
#Tweaked local settings
# Verminder de swapneiging en krimp de inode cache niet agressief in
# Gebruik waarde 20 voor >1 GB RAM
vm.swappiness=10
vm.vfs_cache_pressure=50
#sidux tweaks
net.core.rmem_default = 524288
net.core.rmem_max = 524288
net.core.wmem_default = 524288
net.core.wmem_max = 524288
net.ipv4.tcp_wmem = 4096 87380 524288
net.ipv4.tcp_rmem = 4096 87380 524288
net.ipv4.tcp_mem = 524288 524288 524288
net.ipv4.tcp_rfc1337 = 1
net.ipv4.ip_no_pmtu_disc = 0
net.ipv4.tcp_sack = 1
net.ipv4.tcp_fack = 1
net.ipv4.tcp_window_scaling = 1
net.ipv4.tcp_timestamps = 0
net.ipv4.tcp_ecn = 0
#debian tcp window scaling errata fix for buggy routers
#net.ipv4.tcp_rmem=4096 65536 65536
#net.ipv4.tcp_wmem=4096 65536 65536
# Do not send ICMP redirects (we are not a router)
net.ipv4.conf.all.send_redirects = 0
# Do not accept IP source route packets (we are not a router)
net.ipv4.conf.all.accept_source_route = 0
net.ipv4.tcp_fin_timeout=30
#net.ipv4.route.gc_timeout=300
net.ipv4.tcp_tw_reuse=1
#disable ipv6
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
Als je wél IPv6 wenst, zet dan commentaartekens # voor de laatste drie instructies in 60-local.conf.
Als je router en je provider geen IPv6 ondersteunen, werkt je systeem sneller als je het uitschakelt.
Volautomatisch uitvoeren van (veilige!) upgrades zonder de gebruiker ermee lastig te vallen:
#!/bin/sh
# do automatic noninteractive full upgrade
if ! ping -c 1 -w 1 8.8.8.8 >/dev/null; then
  if ! ping -c 1 -w 1 194.7.1.4 >/dev/null; then
    echo PROBLEM: No internet connectivity! >/var/log/autoupgr.log
    exit 0
  fi
fi
apt-get update
DEBIAN_FRONTEND=noninteractive apt-get -o Dpkg::Options::="--force-confold" -fuy upgrade
echo INFO: safe-upgrade done. >/var/log/autoupgr.log
exit 0
Maak bovenstaand bestand aan als autoupgr in /etc/network/if-up.d/
en maak het uitvoerbaar via sudo chmod +x /etc/network/if-up.d/autoupgrReboot nu het systeem met
sudo rebootEn dan zou je dit moeten zien:

(klik voor een groter plaatje)

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #1 Gepost op: 2015/04/04, 11:11:53 »
In het bovenstaande wordt in tegenstelling tot de vorige gids geen softwarecentrum meer geïnstalleerd. Debian Testing heeft er geen meer aan boord en de meeste nemen massa's geheugen in beslag waardoor ze niet geschikt zijn voor een compact systeem.
Nu bestaat er wel eentje van de SolydX distributie die wél redelijk compact is. Die kunnen we als volgt installeren:

echo "deb http://repository.solydxk.com/ solydxk main upstream import"|sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver pgp.mit.edu EADB2FB0BCA63C3C
sudo aptitude update
sudo aptitude install solydxk-softwaremanager

En nu staat er in het menu onder Systeem een Softwaremanager!

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #2 Gepost op: 2015/04/14, 01:29:15 »
Ook nog een leuke om te hebben in XFCE-omgevingen:

sudo aptitude install xfce-theme-manager
Biedt één enkel venster om alle thema's van desktop, vensters en pictogrammen mee te configuren mét thumbnails.


Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #3 Gepost op: 2015/05/23, 12:33:21 »
Bij gebruik van engrampa (dat hoort bij MATE maar is in tegenstelling tot Gnome file-roller op GTK2 gebaseerd en niet op GTK3) als archiefbeheerder in een XFCE-omgeving is er helaas geen integratie tussen engrampa en thunar-archive-plugin. Thunar-archive-plugin kent alleen file-roller, xarchiver en ark als mogelijke archiefbeheerders. Maar dat kunnen we oplossen.

Maak het volgende bestand met de naam engrampa.tap aan in je thuismap:
#!/bin/sh
#
# engrampa.tap - Wrapper script to create and extract archive files
# in Thunar, via the thunar-archive-plugin, using the
# engrampa archive manager.
#
# $Id: engrampa.tap 1468 2006-07-02 14:02:38Z benny $
#
# Copyright (c) 2006 Benedikt Meurer <benny@xfce.org>.
#
# This program is free software; you can redistribute it and/or modify it
# under the terms of the GNU General Public License as published by the Free
# Software Foundation; either version 2 of the License, or (at your option)
# any later version.
#
# This program is distributed in the hope that it will be useful, but WITHOUT
# ANY WARRANTY; without even the implied warranty of MERCHANTABILITY or
# FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU General Public License for
# more details.
#
# You should have received a copy of the GNU General Public License along with
# this program; if not, write to the Free Software Foundation, Inc., 59 Temple
# Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 USA.
#
# determine the action and the folder, $@ then contains only the files
action=$1; shift;
folder=$1; shift;
# check the action
case $action in
create)
exec engrampa "--default-dir=$folder" --add "$@"
;;
extract-here)
exec engrampa "--extract-to=$folder" --force "$@"
;;
extract-to)
exec engrampa --extract "$@"
;;
*)
echo "Unsupported action '$action'" >&2
exit 1
esac

Nu gaan we engrampa.tap op de juiste plaats zetten:
sudo mv engrampa.tap /usr/lib/x86_64-linux-gnu/thunar-archive-plugin/engrampa.tap
sudo chmod 755 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/thunar-archive-plugin/engrampa.tap
Dit is voor een 64-bit systeem. Voor een 32-bit systeem vervang je in de code hierboven x86_64 door i386.

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #4 Gepost op: 2015/06/02, 13:55:17 »
Zijn er nog extra ingrepen mogelijk c.q. noodzakelijk bij installatie op een SSD? Ik heb hier een laptop met SSD en HDD. Op deze laatste staat een afzonderlijke partitie voor gebruik als /tmp.

Edit: voorkeur mirror ftp.belnet.be of ftp.be.debian.org?
« Laatst bewerkt op: 2015/06/02, 13:58:10 door Nero »

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #5 Gepost op: 2015/06/02, 22:17:12 »
Forumlid Pjotr heeft een erg goede gids voor SSD's geschreven: https://sites.google.com/site/computertip/ssd

Welke repo's je best gebruikt, hangt van je provider af en de afstand tot de bewuste repo-servers.
Je kunt dat testen met netselect-apt.
Bijvoorbeeld:
sudo netselect -fpo /home/$LOGNAME/repovb.lst testingvoor een Debian Testing.
De hieruit resulterende voorbeeld-sources.list vind je in je homedirectory als repovb.lst, maar die bevat alleen het hoogstnoodzakelijke. Vul gewoon de snelste server in in de eerder door mij voorgestelde sources.list.
Bij mij blijkt ftp.belnet.be inderdaad iets sneller dan ftp.be.debian.org.
Belnet blijkt geen debian-security te hebben en die lijn moet dus ftp.be.debian.org/debian-security ... blijven.

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #6 Gepost op: 2015/06/06, 15:57:59 »
Debian heeft tegenwoordig nog iets leuks voorzien. In plaats van zelf de juiste mirror te moeten kiezen kun je dat ook voor je laten doen met de 'http-redirector'. Let wel, dit is alleen voor Debian en niet voor Ubuntu!
Dan wordt de sources.list:
deb http://httpredir.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb http://httpredir.debian.org/debian/ testing-updates main contrib non-free
deb http://httpredir.debian.org/debian-security/ testing/updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb ftp://ftp.deb-multimedia.org/ testing main non-free
Lijn 4 is normaal een duplicaat van lijn 3 maar zonder locatiespecifieke mirror en moet volgens de aanbevelingen van Debian toegevoegd worden om 100% zeker te zijn dat je zonder enige storing de meest recente veiligheidsupdates binnen krijgt.
Die httpredir werkt trouwens niet alleen voor Testing maar ook voor alle andere versies van Debian.

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #7 Gepost op: 2015/06/06, 15:59:57 »
Ga ik eens proberen. Thanks.

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #8 Gepost op: 2015/06/06, 17:00:57 »
Dit lijkt me trouwens met name een fantastisch idee voor netbooks of notebooks waarmee je op verplaatsing bent. Met die http-redirector krijg je altijd de snelste mirror, ongeacht waar je je ter wereld bevindt.

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #9 Gepost op: 2015/06/06, 17:12:55 »
Mijn verplaatsingen met net- of notebook beperken zich tot Vlaanderen en Zuid-Nederland ;)

Niettemin heb ik zelfs op statische locatie reeds behoorlijk wisselende snelheden van de diverse mirrors gezien.

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #10 Gepost op: 2015/06/06, 18:09:47 »
Dan lijkt het me een voordeel als dat getest wordt op het ogenblik van de aanvraag en niet vast ingesteld is...

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #11 Gepost op: 2015/06/06, 19:03:09 »
Ik krijg wel een 404 op de vierde lijn  ???


Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #13 Gepost op: 2015/06/07, 12:54:13 »
In lijn 4 van jouw reeks staat een spatie voor testing.

Even getest zonder spatie:
Err http://httpredir.debian.org testing/updates/main i386 Packages                                                                                             
  503  Service Unavailable [IP: 128.31.0.66 80]
Err http://httpredir.debian.org testing/updates/contrib i386 Packages                                                                                         
  503  Service Unavailable [IP: 128.31.0.66 80]
Err http://httpredir.debian.org testing/updates/non-free i386 Packages                                                                                         
  503  Service Unavailable [IP: 128.31.0.66 80]
Get:42 http://httpredir.debian.org testing/main 2015-06-07-0325.57.pdiff [3,985 B]
Fetched 309 kB in 25s (11.9 kB/s)                                                                                                                             
W: GPG error: ftp://ftp.deb-multimedia.org testing InRelease: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 5C808C2B65558117
W: Failed to fetch http://security.debian.org/debian/testing/updates/dists/main/contrib/binary-i386/Packages  404  Not Found [IP: 212.211.132.32 80]

W: Failed to fetch http://security.debian.org/debian/testing/updates/dists/main/non-free/binary-i386/Packages  404  Not Found [IP: 212.211.132.32 80]

W: Failed to fetch http://httpredir.debian.org/debian-security/dists/testing/updates/main/binary-i386/Packages  503  Service Unavailable [IP: 128.31.0.66 80]

W: Failed to fetch http://httpredir.debian.org/debian-security/dists/testing/updates/contrib/binary-i386/Packages  503  Service Unavailable [IP: 128.31.0.66 80]

W: Failed to fetch http://httpredir.debian.org/debian-security/dists/testing/updates/non-free/binary-i386/Packages  503  Service Unavailable [IP: 128.31.0.66 80]

Is wel op een oud beestje, HP Omnibook 6000 uit '98.

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #14 Gepost op: 2015/06/08, 01:45:36 »
Dat hoort zo.
Alleen blijkt uit je test dat de httpredir-dienst kennelijk offline is. Dat is geen goede beurt van Debian!
Gewoon later nog eens proberen. Blijft het haperen, dan is die httpredir dus toch geen goed alternatief en gaat hij er bij mij ook weer uit.

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #15 Gepost op: 2015/06/08, 11:59:37 »
Alleen blijkt uit je test dat de httpredir-dienst kennelijk offline is.
Nee, helemaal niet. Ik heb enkel de lijnen weergegeven die een fout veroorzaken. Alle andere doen het wel, en zelfs bloedsnel op dat oudje. Het zijn slechts een paar i386 pakketten die probleem geven. Daarenboven komt de 404 enkel voor op security.debian.org.

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #16 Gepost op: 2015/06/08, 12:28:29 »
Ik heb het zonet nog eens geprobeerd en alles wordt bij mij afgelopen zonder één foutmelding... Ik heb wel een 64-bit systeem. Onder mijn bureau staat nog een ouwe Pentium IV uit 1999, ik zal daarmee eens proberen.

503 is een "dienst onbeschikbaar" en 404 wil zeggen "niet gevonden"

Er wordt bovendien een foutmelding gegeven voor de authenticatiesleutel voor deb-mulitimedia.org.
Dat is eenvoudig op te lossen:
apt-key adv --recv-keys --keyserver pgp.mit.edu 5C808C2B65558117; apt-key adv --recv-keys --keyserver pgp.mit.edu 07DC563D1F41B907

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #17 Gepost op: 2015/06/08, 13:08:23 »
De codes 404, 503, ... zijn mij wel bekend hoor ;)

Nog ter info: dit oudje kreeg een upgrade van Wheezy naar testing. Hoewel dat in principe er niet toe doet.

De apt-key oplossing ga ik uitproberen als de laptop weer up and running is. Heb nu een probleem met de x-server.

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #18 Gepost op: 2015/06/08, 16:52:58 »
Net weer eens geprobeerd, en nu werkt het wel zonder errors. Heb overigens de key voor deb-multimedia ook toegevoegd.

Offline Bloom

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #19 Gepost op: 2015/06/08, 22:54:39 »
Op mijn oude 32-bit Pentium IV systeem werkte het ook zonder problemen. Ik sta er nog van te kijken hoe snel dat systeem eigenlijk is met Debian en een XFCE 4.12 desktop...

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #20 Gepost op: 2015/06/09, 11:50:23 »
De HP Omnibook 6000 is nog een P-III, en heeft maar 512MB geheugen. De HD was gesneuveld, en bij gebrek aan vervangdisk -zoek nu nog maar eens een 2.5" IDE- heb ik die vervangen door een IDE-SD adapter. Kaartje van 16GB er in, en Debian configureren zoals een SSD install. Wel geïnstalleerd van een netinstall met PXE op een RPi. Gekozen voor LXDE ipv XFCE. Werkt nog behoorlijk vlot. Toestel moet voornamelijk dienen om foto's te tonen.

Offline heinzie

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #21 Gepost op: 2015/06/20, 19:52:22 »
Mijn laptop is  een Dell 520.
Via de mimimal Ubuntu forum kwam ik op deze site terecht.
Ik heb de iso bestand van Debian gedownload en gebrand.
En in de Dell 520 gestart
Je krijgt na de opstart een menu met 8 optie,s
Ik heb gekozen installeer 32 bits.
Maar ik was ook te snel , want ik heb de optie  ssh niet aangevinkt.
Dus alles maar handmatig ingetikt
Kan ik dit  nog herstellen ?
Ik ben zowat de gehele installatie doorgelopen , maar krijg de grafische scherm niet.
Wat kan ik hier aan doen ?
En ik krijg veel  foutmelding van :  Fout bij ophalen van http: //ftp.nl.debian

groeten Heinzie

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #22 Gepost op: 2015/06/20, 21:04:28 »
Tik op de comando lijn tasksel en je kan dan kiezen voor een GUI desktop omgeving en voor ssh.

Offline heinzie

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #23 Gepost op: 2015/06/20, 22:04:02 »
Inderdaad heb ik de keuze , ik vink xfce  en SSH server aan.
En krijg dan de melding Apt-get is mislukt(100).
laat zelfs even rebooten.
Maar geen grafische scherm

groeten Heinzie

Offline Nero

  • Lid
Re: Stap-voor-stapgids 2015 zeer compact blokkendoossysteem
« Reactie #24 Gepost op: 2015/06/20, 22:31:07 »
Is je netwerk wel actief? Kan je testen door volgende opdracht:sudo ifconfigIn de 2e lijn moet er iets staan van inet addr: 192.168.1.10. Het juiste ip adres zal natuurlijk verschillen.