Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)  (gelezen 4722 keer)

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Hoi,

aller eerst wil ik kort aangeven dat ik het vreselijk irritant vind dat mensen zich registreren, vervolgens één vraag stellen en uiteindelijk niet meer terug komen. I plan to change that!  :angel:
Na (nu) drie dagen Googlen en genoeg resultaten en oplossingen te lezen kom ik nog steeds niet tot een bruikbare oplossing voor mijn probleem. Daarom zou ik hem hier willen voordragen.
Weet dat ik ook hier op het forum sommige oplossingen heb geprobeerd. Het feit ligt hem gewoon in de lack of knowledge. But I'm eager to learn  ;)

Here comes:
Ik heb een tijd geleden via XBMCbuntu een samen gestelde PC voorzien van XBMC. Nu ben ik al bezig geweest om hier CouchPotato, Sick Beard e.d. op te installeren via SSH.
Ook het aanmaken van netwerk shares (smb, cifs en nfs) is me allemaal best goed gelukt en ik geloof dat ik sommige dingen daadwerkelijk begrijp. =D

Maaaarrrr... ik ben (nogsteeds) een leek wat betreft Linux blijkt wel weer aan dit probleem.

Nadat mijn PC goed draaide heb ik in de BIOS aangegeven de onboard videokaart prioriteit te geven. Vervolgens gebruik ik een HDMI kabel vanuit het mobo naar de TV en toen kwamen de errors.

Ik begrijp nu dat ik voorheen via de DVI port van mijn PCIe videokaart het beeld kreeg. En hier ook de installatie van XBMCbuntu op heb laten configureren.
Ik weet dat de Nvidia drivers de standaard drivers overrulen en daardoor de onboard te niet gedaan wordt.

Uiteindelijk heb ik een "oplossing" gevonden door:
1. de nvidia drivers te deinstalleren
sudo apt-get purge nvidia*2. de xorg conf te verwijderen
sudo rm /etc/X11/xorg.conf3. Xorg opnieuw te installeren
sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-core libgl1-mesa-glx:i386 libgl1-mesa-dri:i3864. Xorg opnieuw te laten configureren
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Maar vervolgens krijg ik toch nog steeds de melding op het scherm: XBMC needs hardware accelerated OpenGL rendering. Install an approriated graphics driver

Mijn Xorg log is inmiddels lang, maar heb via cat /etc/X11/Xorg.0.log grep | EE de rest gestripped van de errors zodat het hier makkelijker lezen is.
[    20.031] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    22.842] (EE) GLX error: Can not get required symbols.
[    23.462] (EE) Razer Razer Imperator: failed to initialize for relative axes.
[    23.464] (EE) Razer Razer BlackWidow Ultimate: failed to initialize for relative axes.

Mijn idee is dat ik de goede drivers moet installeren. Maar zover ik weet zijn er vanuit mijn mobo manufacture geen linux drivers. Het gaat hier om een ASRock Z68 Extreme3 Gen3.

Ik hoop dat jullie wellicht een heel eenvoudig antwoord hebben op mijn vraag. Of me in ieder geval meer inzicht kunnen geven in hoe het initialiseren van een display output werkt en wat daar voor nodig is.

Alvast bedankt en ik beloof natuurlijk netjes te antwoorden op al dat komen gaat  :police:

edit: via LSPCI ben ik er achter gekomen dat het gaat om een: 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated              Graphics Controller (rev 09)

En wat meer uit de Xorg log file (gestripped wat ik denk dat overtollig is)
[    20.032] (II) intel(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    20.032] (II) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) Sandybridge Desktop (GT1)
[    20.032] (--) intel(0): Chipset: "Sandybridge Desktop (GT1)"
[    21.010] (II) intel(0): Output HDMI3 has no monitor section
[    22.081] (II) intel(0): EDID for output HDMI3
[    22.081] (II) intel(0): Manufacturer: SAM  Model: 5cd  Serial#: 1280455220
[    22.081] (II) intel(0): Year: 2010  Week: 23
[    22.081] (II) intel(0): EDID Version: 1.3
[    22.081] (II) intel(0): Digital Display Input
[    22.536] (II) intel(0): Output HDMI3 connected
[    22.536] (II) intel(0): Output HDMI3 using initial mode 1920x1080
« Laatst bewerkt op: 2012/04/02, 20:11:08 door RoelZ »

Offline Gijsbert

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
Heb je de Intel drivers geïnstalleerd?  En heb je intel-gpu-tools ook geïnstalleerd en geprobeerd?
intel-gpu-tools is a package of tools for debugging the Intel graphics driver,
including a GPU hang dumping program, performance monitor, and performance
microbenchmarks for regression testing the DRM.
« Laatst bewerkt op: 2012/04/02, 22:42:41 door Gijsbert »
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Hoi Gijsbert, dit heb ik vrees ik nog niet helemaal gedaan nee. Ik heb gezocht op de ASRock website over Intel drivers voor Linux waren maar die kon ik niet vinden. Weet ook niet of dit dé manier is zoals dit moet gebeuren.

Ik zal in ieder geval op basis van jou aangegeven tools (intel-gpu-tools) eens Googlen hoe de installatie moet.

Heb ook van een ander een reactie die eigenlijk op hetzelfde neer komt. Echter kon hij niet garanderen dat mijn IGP werkte op de huidige distro en/of versie van Xorg.
XBMC heeft openGL nodig om te draaien en heeft daarvoor de GLX module nodig van Xorg. Maar XBMC gebruikt niet de Nvidia drivers meer (omdat ik deze gedeinstalleerd hebt) maar de fallback naar VESA. En die heeft dus geen GLX.

Dus ik ga eerst proberen de intel drivers goed te installeren.
Anders Xorg upgraden, of de distro van Ubuntu?
En als alles fout gaat probeer ik een nieuwe clean install op een andere HDD met mijn IGP als 1e videokaart en evt. de andere verwijderen uit het systeem. Als dit namelijk wel werkt betekend dat dat het wel mogelijk is maar ik dus iets verkeerds doe! :)

Offline Pjotr

 • Lid
  • Makkelijke Linuxtips
 • Steunpunt: Nee
De beste hulp krijg je hier, wanneer je de echte Ubuntu (of een van diens erkende familieleden Xubuntu, Lubuntu of Kubuntu) installeert i.p.v. XBMCbuntu.  :)

Niet omdat we lullig willen doen, maar omdat we dan simpelweg precies weten waar we mee te maken hebben.... Er zijn zo verschrikkelijk veel Ubuntu-afgeleiden, met allemaal weer eigen specifieke afwijkingen en eigenaardigheden.
« Laatst bewerkt op: 2012/04/03, 10:44:10 door Pjotr »

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Nog niet bij stil gestaan. Maar begrijp dit inderdaad volkomen.
Ik zal in ieder geval de stappen die besproken zijn doorlopen en kijken of het resultaat biedt.

Als dit niet lukt kan ik eventueel nog een verse Ubuntu installatie wagen en kijken of mijn IGP daar wel werkt.

Alvast bedankt voor jullie hulp!  O0

Offline Bloom

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
Is het niet het makkelijkst om XBMCbuntu gewoon opnieuw te installeren? Dan detecteert hij alles automatisch en gaat het wel goed. Bovendien gaat dat lekker snel als je hem vanaf een usb-stick installeert. Of had je enorm veel gepersonaliseerd?

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
Draai je de 32-bits versie of 64-bit?
Dit is belangrijk om te weten, aangezien je met het 3e commando expliciet de 32-bits versies van bepaalde pakketten installeert. Dit heeft alleen niet zo heel veel nut als je systeem in de basis alleen maar 64-bits programma's gebruikt ;)

Verder kan je de standaard configuratie voor je monitors verwijderen:
rm ~/.config/monitors.xml
(geen sudo gebruiken!)

Kan je ook je huidige /etc/X11/xorg.conf hier plaatsen?

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Ah thanks voor jullie reacties!

Bloom: Die optie had ik zelf ook al overwogen, maar ik heb voor mijn doen best wat gepersonaliseerd ja. SabNZB, CouchPotato en Sick Beard compleet ingedeeld. Ook heb ik die Rieter (XOT:Ugz) geinstalleerd en XBMC library eindelijk schoon en up-to-date. Network shares e.d.
Het kost mij al met al nog al veel tijd en zou ik sonde vinden om dat ineen keer op te moeten geven. Maar natuurlijk is een herhaling op zich ook leerzaam  :angel:

Johan: Ik draai waarschijnlijk de 32-bits versie. Want ik had bij dit command ook de amd64 parameters mee gevoerd en die bleken niet te werken. Daarom dus ge-exclude en toen ging de reinstall wel.

Het verwijderen van de monitors config heb ik nog niet geprobeerd. Ik zal deze wel op mijn lijstje zetten. Kun je me alleen wel vertellen waarom daar geen sudo gebruikt mag worden? Ik heb begrepen dat sudo staat voor Super User DO? Hoe zit dit dan wanneer ik op root inlog? Of staat dit los van elkaar? Dit verschil begrijp ik nog niet helemaal.

Ik zal zodra ik thuis ben (vanavond) mijn huidige xorg.conf plaatsen. Alvast bedankt voor het bekijken hiervan!

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
In principe zou je helemaal geen parameters op hoeven te geven qua architectuur. Ubuntu weet zelf heel goed van welke soort (i386 of amd64) hij de pakketten moet hebben.
Dat is alleen handig wanneer je een 64-bits systeem draait maar je toch van enkele pakketten de 32-bits variant nodig hebt. Andersom (32-bits systeem en enkele 64-bits pakketten) werkt niet.
En een van de weinige redenen waarom je dit zou willen is wanneer je bepaalde closed source programma's gebruikt die alleen 32-bits zijn.

Bij het commando om de monitorvoorkeuren te verwijderen moet je geen sudo gebruiken, omdat dat bestand in je eigen home directory staat. Dan heb je geen sudo nodig en moet je het dus ook niet gebruiken.
Verder moet je in je eigen home werken (daar staat het ~-teken voor), en niet in die van root.
Overigens is het nergens voor nodig en voor beginners erg onverstandig om in te loggen als root. Standaard kan het niet eens en het kan voor problemen zorgen. Als je iets met meer rechten wil doen, gebruik je sudo.

Waar je verder ook nog naar zou kunnen kijken, als wat tot nu toe gesuggereerd is geen oplossing biedt, is of je niet teveel verwijderd hebt met het eerste commando. Dat verwijdert namelijk ook enkele hulppakketten die standaard op ieder systeem staan, of je nou een Nvidia-kaart hebt of niet. Mogelijk verwijder je dan ook enkele onderdelen die wel essentieel zijn.

Verder denk ik toch dat het in je xorg.conf zit, dus heeft het meer zin om als eerste daar naar te kijken.
Wat je ook nog kan proberen is het verwijderen van dat bestand, aangezien je ook zonder zou moeten kunnen. Dan vogelt Ubuntu zelf uit wat voor grafische meuk je hebt. Maak wel eerst een backup ;)

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Hi Johan,

dit laatste heb ik inderdaad al gedaan. En deze xorg.conf kwam ook niet zomaar terug. Hier heb ik gister pas weer geluk bij gehad. Ik ging er standaard vanuit dat hij te vinden was in de /etc/X11/ maar later bleek hij ook ergens anders aangemaakt te worden.
Heb vroeger echt ontzettend veel geklooit met DOS en Batch scripting, zo doende dat ik er genoeg van af wist. Maar voel me nu ZO ontzettende leek :D

Ik zal idd eerst beginnen met het posten van mijn Xorg.conf. Deze probeer ik al sinds het probleem te begrijpen. Maar ik heb nog nooit gedurfd of gesnapt hoe ik hier logischerwijs een aanpassing in kan doen zodat er beeld komt.

Wat misschien wel verstandig is om te melden is dat bij het booten ik wel output krijg op mijn scherm (via de IGP HDMI). Van de POST tot en met de XBMC loading screen. Met F6 kan ik geloof ik zien wat er op de achtergrond gebeurt. En als ik na de foutmelding CTRL+ALT+F1 doe krijg ik ook het Ubuntu login scherm te zien. Log ik in, gaat hij weer op zijn bek, omdat hij volgens mij X weer probeert te starten?
Maar wellicht dat dit alvast iets aangeeft dat sommige dingen dus wel gerendert worden.

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)
« Reactie #10 Gepost op: 2012/04/04, 08:48:27 »
Hi Johan, gister wat hectische avond daardoor helaas geen mogelijkheid om mijn config te plaatsen. Heb nu de SSH maar naar buiten gezet zodat ik vanuit mijn werk direct wat commands kan doen als dit gevraagd wordt. Zo om wat sneller tot een antwoord te komen naar jullie.

Maar bij deze alvast mijn xorg.conf:
Section "ServerLayout"
        Identifier     "X.org Configured"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        Screen      1  "Screen1" RightOf "Screen0"
        Screen      2  "Screen2" RightOf "Screen1"
        Screen      3  "Screen3" RightOf "Screen2"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
        ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
        FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
        FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
        Load  "glx"
        Load  "extmod"
        Load  "dri"
        Load  "dri2"
        Load  "dbe"
        Load  "record"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Mouse0"
        Driver      "mouse"
        Option      "Protocol" "auto"
        Option      "Device" "/dev/input/mice"
        Option      "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
Section "ServerLayout"
        Identifier     "X.org Configured"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        Screen      1  "Screen1" RightOf "Screen0"
        Screen      2  "Screen2" RightOf "Screen1"
        Screen      3  "Screen3" RightOf "Screen2"
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
        ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
        FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
        FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
        Load  "glx"
        Load  "extmod"
        Load  "dri"
        Load  "dri2"
        Load  "dbe"
        Load  "record"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Mouse0"
        Driver      "mouse"
        Option      "Protocol" "auto"
        Option      "Device" "/dev/input/mice"
        Option      "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor0"
        VendorName   "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor1"
        VendorName   "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor2"
        VendorName   "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor3"
        VendorName   "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "DRI"                       # [<bool>]
        #Option     "ColorKey"                  # <i>
        #Option     "VideoKey"                  # <i>
        #Option     "FallbackDebug"             # [<bool>]
        #Option     "Tiling"                    # [<bool>]
        #Option     "LinearFramebuffer"         # [<bool>]
        #Option     "Shadow"                    # [<bool>]
        #Option     "SwapbuffersWait"           # [<bool>]
        #Option     "TripleBuffer"              # [<bool>]
        #Option     "XvMC"                      # [<bool>]
        #Option     "XvPreferOverlay"           # [<bool>]
        #Option     "DebugFlushBatches"         # [<bool>]
        #Option     "DebugFlushCaches"          # [<bool>]
        #Option     "DebugWait"                 # [<bool>]
        #Option     "HotPlug"                   # [<bool>]
        #Option     "RelaxedFencing"            # [<bool>]
        Identifier  "Card0"
        Driver      "intel"
        BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Card1"
        Driver      "nvidia"
        BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "ShadowFB"                  # [<bool>]
        #Option     "DefaultRefresh"            # [<bool>]
        #Option     "ModeSetClearScreen"        # [<bool>]
        Identifier  "Card2"
        Driver      "vesa"
        BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "ShadowFB"                  # [<bool>]
        #Option     "DefaultRefresh"            # [<bool>]
        #Option     "ModeSetClearScreen"        # [<bool>]
        Identifier  "Card3"
        Driver      "vesa"
        BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     1
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     4
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     8
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     15
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     16
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen1"
        Device     "Card1"
        Monitor    "Monitor1"
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     1
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     4
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     8
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     15
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     16
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen2"
        Device     "Card2"
        Monitor    "Monitor2"
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     1
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     4
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     8
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     15
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     16
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen3"
        Device     "Card3"
        Monitor    "Monitor3"
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     1
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     4
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     8
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     15
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     16
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection


Helaas is mijn log wel groter geworden omdat het systeem volgens mij nu elke optie probeert aan te gaan om het draaiende te krijgen. Voor de volledigheid post ik hem toch graag even. (zie bijlage)
« Laatst bewerkt op: 2012/04/04, 08:50:28 door RoelZ »

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
Re: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)
« Reactie #11 Gepost op: 2012/04/04, 11:46:54 »
Die configuratie is wel heel erg uitgebreid, er staat veel te veel in.
De meeste opties over toetsenborden, muizen, fonts enz. kan allemaal weg. Dat zoekt hij helemaal zelf uit.

Verder heb je hem nu zo ingesteld dat hij gaat zoeken naar 4 schermen. Heb je ook echt 4 monitoren/TV's aangesloten?
Zo niet, dan moet dat ook allemaal weg.

Wat je dan overhoudt is dit:
Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Monitor         "Configured Monitor"
        Device          "Configured Video Device"
EndSection

En zelfs dat lijkt mij niet nodig. Verwijder gewoon dat hele bestand, dan zou het direct moeten werken.

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)
« Reactie #12 Gepost op: 2012/04/04, 23:44:07 »
Nou ik ben nog niet bij de oplossing, maar heb inmiddels wel het gevoel dat ik ergens heen ga :)

1. Heb de xorg.conf eerst gestripped naar de basis. Dit mocht niet baten.
2. Heb de xorg.conf verwijderd (herinnerde me dat ik dit al vaker had gedaan). Ook geen verschil
3. Heb een harde remove op de xorg gedaan en daarna een install. Sinds dien krijg ik na het XBMC logo een zwart scherm.
4. Heb nadien nog de package cairo geinstalleerd. Las namelijk verhalen over de Sandy Bridge in 10.04 nog niet helemaal werkte. (ik zit op 11.10). Maar toch geprobeerd. Zelfde resultaat. Geen beeld.

Hierbij mijn log en mijn video specs:
*-display UNCLAIMED
       description: VGA compatible controller
       product: GF110 [GeForce GTX 560 Ti]
       vendor: nVidia Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: a1
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress vga_controller cap_list
       configuration: latency=0
       resources: memory:f8000000-f9ffffff memory:d0000000-d7ffffff memory:d8000000-dbffffff ioport:e000(size=128) memory:fa000000-fa07ffff
  *-display
       description: VGA compatible controller
       product: 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 09
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:46 memory:fa400000-fa7fffff memory:c0000000-cfffffff ioport:f000(size=64)

Ook in de bijlage de nieuwe log zitten. Hieruit kun je volgens mij opmaken dat de Sandy Bridge wel wordt geladen maar het scherm niet zijn beeld krijgt.

De xorg.conf bestaat op dit moment niet in mijn setup.

Vraag me niet waarom, maar ik heb het gevoel dat ik de oplossing bijna heb.
Het vraag lijkt me heel duidelijk: OpenGL aan de praat zien te krijgen voor de Sandy Bridge Z68 intel chipset.

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
Re: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)
« Reactie #13 Gepost op: 2012/04/04, 23:58:31 »
Wat ik niet helemaal begrijp is dat je volgens de informatie die je nu geeft gewoon nog de Nvidia in je systeem hebt.
Waarom gebruik je die niet? De drivers werken prima, je hebt prestaties genoeg en bovendien heb je ook VDPAU (hardware accellerated video decoding). Verder is het verwijderen van de drivers van Nvidia alleen maar nadelig want ook de stroombesparende functies doen het dan niet meer. Je hebt er alleen wat aan als je die kaart ook echt uit je systeem haalt.

Wil je toch verder met de Intel, dan moet je volgens mij de drivers updaten.
De makkelijkste manier is deze PPA toevoegen:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Pas ook wel op met het verwijderen en opnieuw installeren van pakketten. Vaak heeft het weinig zin en je moet opletten dat je alle pakketten die verwijderd worden ook wel weer terug installeert. Als je pakketten mist dan geeft dat ook weer de nodige problemen.

Offline Gijsbert

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
Re: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)
« Reactie #14 Gepost op: 2012/04/04, 23:58:53 »
Ik kwam dit nog tegen:
I fixed my issue with no gl support.. I had an i386 package in my x86_64

apt-get remove libdrm-intel1:i386

apt-get install libdrm2 libkms1 i965-va-driver xf86-video-intel

Not sure which one fixed the issue.

Van http://askubuntu.com/questions/65765/does-11-10-support-sandy-bridge
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)
« Reactie #15 Gepost op: 2012/04/06, 08:16:40 »
Hi Johan en Gijsbert,

De reden dat de nvidia kaart er nog steeds in zit is als volgt.
Ik heb samen met een maat van mij een game PC samen gesteld (deze dus) zodat we zo nu en dan samen konden gamen. Deze PC staat (vanwege verschillende redenen) bij mij. Naast mijn eigen PC.
Omdat hier niet veel regelmaat in zit staat het systeem meer niets te doen dan daadwerkelijk iets, dus bedacht ik mijzelf: Waarom hang ik er geen externe schijf aan, installeer daar een media center plus een geheel pakket aan Services op en sluit ik deze aan op mijn TV? Hierdoor kan ik mooi wat oefenen met Linux en als hij langs komt is het een kwestie van USB drive eruit en booten naar Windows.
De reden dat ik de IGP wil gebruiken is omdat ik daarmee 1 kabel heb voor beeld en geluid. Dit werkt dan meteen optimaal voor mijn surround.
Ik berijp dat de Nvidia kaart de meeste power heeft en normaliter zou dat ook mijn eerste keus zijn, maar deze heeft alleen DVI uitgangen. En als de IGP gewoon goed genoeg is om full he te kunnen decoden zie ik geen problemen om het niet te doen  :)

Goed, ik ga nu jullie laatste twee opties proberen. Als me dit geen werkbaar resultaat opleverd ga ik gewoon alles opnieuw installeren en mezelf eerst goed focussen op een goede configuratie alvorens te beginnen. Ik heb tenslotte nu toch een lang weekend! ^-^

Ik zal de bevindingen hier posten. Zeer bedankt voor jullie reacties!


Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)
« Reactie #16 Gepost op: 2012/04/06, 16:44:37 »
Nou inmiddels is het duidelijk. Geen mogelijkheid om het aan de praat te krijgen. Ook niet met jullie laatste twee opties.
Ik heb uiteindelijk getracht XBMCbuntu als Tryout te proberen. Maar dit zette me uiteindelijk in de prompt.
Een gehele installatie van XBMCbuntu opnieuw geprobeerd. Ook dit gaf uiteindelijk een prompt ipv XBMC.

Nu ben ik bezig met de clean install van Ubuntu (11.10). Ik ben benieuwd of dit wel netjes mijn desktop toont uiteindelijk. Als dat het geval is ga ik gewoon vanuit daar XBMC installeren.

Mocht dit niet werken zal ik voor nu Windows 7 installeren en deze om toveren tot een XBMC auto boot. En zal ik helaas voor deze configuratie moeten wachten totdat deze chipset support wordt.

Ik wil jullie bedanken voor alle hulp! Ik waardeer dit enorm! Stap voor stap wordt ook ik hier wijzer van.
Wel vervelend dat ook voor andere het probleem niet direct is opgelost. Maar in ieder geval wel antwoord op de vraag! :D

Offline RoelZ

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Switchen van Nvidia PCIe kaart (DVI) naar Onboard Intel HD Graphics (HDMI)
« Reactie #17 Gepost op: 2012/04/07, 11:58:04 »
Okay, nu heb ik duidelijkheid.

Wanneer Ubuntu geinstalleerd was kreeg ik het hele OS netjes in beeld. Alles werkte via de IGP dus.
Toen heb ik XBMC geinstalleerd en daar kreeg ik dezelfde melding (popup) als ik voorheen kreeg wanneer ik vanaf XBMCbuntu startte. Mist OpenGL support.

Dus ik doe de Windows 7 CD erin om die vervolgens te installeren... helaas geen USB HDD support. Dus gaf ik het op.
Koppelde de kast los en keek nog eens kritisch naar de Nvidia kaart... 2x DVI out... maar wat is dat blauw-transparante ding wat er ook nog uit steekt... Ik pak het met beide vingers eruit et voila..! Een HDMI mini connector!!

Heb meteen Ubuntu opgestart en verrek! XBMC start meteen! Zonder ook maar drivers oid te installeren! Hulde!! _O_

Goed, conclusie: XBMC (of uberhaupt OpenGL) draaien middels de SandyBridge IGP is tot op heden geen optie.
Volgende keer goed de lijst met supported hardware doornemen bij XBMC, alleen het lastige daar vond ik om te achterhalen wat daadwerkelijk op mijn moederboard zat. Maargoed, dit puntje XBMC is niet jullie concern :)

Nogmaals dank voor jullie hulp! En ik wil deze thread graag tevreden afsluiten!  :angel: