Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: BSA en vrije software  (gelezen 1366 keer)

Offline Bloom

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
BSA en vrije software
« Gepost op: 2011/09/29, 21:41:17 »
Op het VRT-journaal (Belgiƫ) vanavond een reportage over de praktijken van de BSA (Business Software Alliance) in hun jacht op illegale software. Ze proberen kennelijk voornamelijk argeloze MKB-bedrijven te pakken. Ze vallen daar na een "anonieme tip" binnen met politie, een gerechtsdeurwaarder en een advocaat van de BSA. Iedereen moet meteen van zijn computers weg en ze worden in een vergaderzaal opgesloten. Dan gaat een IT-specialist van de BSA iedere pc en notebook onderzoeken om te kijken of daar software op staat die niet betaald is. Voor alles wat ze vinden dreigen ze met rechtzaken die honderdduizenden euro's schadevergoeding zouden kunnen betekenen. En ze gaan ver: er werd gerapporteerd over een geval waarbij in de kelder van een bedrijf een al jaren geleden afgedankte 486 met daarop DOS en WordPerfect 5. Het bedrijf kon niet bewijzen dat ze voor die DOS en voor WP5 betaald hadden en dus kwam dat mee op de lijst. Vervolgens chanteert de BSA het bedrijf gewoon: ofwel betaal je een "dading" ofwel wordt elke pc in het bedrjif verzegeld en in beslag genomen tot na het proces. Welke MKB kan zich dat nu permitteren? En dus betalen ze die dading, die niet zelden ettelijke tienduizenden euro's groot is.
Schandalig gewoon en een moderne rechtsstaat onwaardig.

Ik vraag me hierbij dan af, waarom het niet veel populairder is om veel meer gebruik te maken van echt vrije software, open source dus. Daar zijn geen licenties op verschuldigd en dus heeft de BSA ook geen reden om binnen te vallen. Persoonlijk zou ik zoiets juist heel erg graag als werk doen: bedrijven helpen alternatieven voor commerciƫle software te zoeken in het open source gamma.

Offline Joris Donders

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: BSA en vrije software
« Reactie #1 Gepost op: 2011/09/29, 22:00:18 »
Er zijn zeker nog anderen die ook zoiets dergelijks doen; Java Sun Micro die staan daar ook bekend om.

Blijkbaar zijn alle middelen goed om te vervolgen.

DAT is de hoofdreden van mijn keuze voor Ubuntu; dat gedoe met licenties e.d. (vandaar dat ons bedrijf ook quasi direct omgeschakeld is )

Ik krijg daar eigenlijk hoofdpijn van; een oerdegelijke beveiliging maken kunnen ze niet, maar kleine bedrijven (en particulieren) opjagen dat lukt allemaal wel. Het is gewoon zielig.
Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Offline Tom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: BSA en vrije software
« Reactie #2 Gepost op: 2011/09/29, 22:03:56 »
Grappig heb net voor 10 minuten geleden er ook naar gekeken en inderdaad op een afgedankte pc stond dat er nog op.
Het is een heksen jacht om zo veel mogelijk geld binnen te halen met medewerking van o.a   M.S.
En een Brusselse rechterin help daar bij.
Open software zou er op zijn plaats zijn ,zoveel als het mogelijk is natuurlijk.
Netbook Samsung Xuby Xenial 16.04.5 Lts (totaal gestripte versie). Desktop Medion Xuby Focal Fossa 20.04.1 Lts - Laptop Medion Xuby Bionic 18.04.5 Lts.Ubuntu  _  CoC Signed.
https://sites.google.com/site/xubuntultsversies/  in aanbouw