Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2  (gelezen 23682 keer)

Offline e2jk

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Gepost op: 2010/11/17, 15:21:49 »
Hoi,

Ik heb de onderstaande bericht naar ABN AMRO gestuurd (eerst per contact form, daarna per email, en uiteindelijk op hun Blackboard). Hierin vraag ik als het mogelijk zou zijn om de specificaties van de USB protocol dat de e.dentifier2 gebruikt om met de PC te praten te ontvangen. Daarmee zou er een driver kunnen worden ontwikkeld om deze banking security device natief in Linux te kunnen ondersteunen.

Ik zou jullie willen vragen om naar de Blackboard te gaan en een waardering aan mijn vraag te geven (zo dat deze meer aandacht vanuit ABN AMRO kan krijgen). Natuurlijk kunnen jullie daar ook een "+1" commentaar geven. Iedereen kan een account maken, je hoeft niet klant van de bank te zijn. Support voor meerdere devices is positief voor ieder Linux gebruiker, niet alleen Ubuntu-gebruikers die klant bij de ABN zijn ;)

Ik verwacht geen positieve antwoord vanuit ABN AMRO. Misschien zou het mogelijk kunnen zijn om direct de device manufacturer te contacteren, maar die ken ik niet. Dus plan B is om de protocol te reverse-engineeren... Maar ik wacht wel even op hun antwoord voordat ik dit start.

Zouden er interesse zijn om mee te helpen met dit project, hoor ik het graag!

Groeten,
    +Emilien


P.S.: Dit is het bericht, als jullie niet naar de Blackbord willen gaan. 't is nogal lang ;)
17-11-2010 13:27

Hoi,

Ik weet dat Linux niet officieel wordt ondersteund, en dat verbaast me. Volgens de recente analyse van het Financial Services Information Sharing and Analysis Center (FS-ISAC)[1], is het gebruiken van een een Linux Live CD een van de veiligste manieren van Internet bankieren.

De ABN Amro website werkt uitstekend onder Linux (Ubuntu 10.04 met Firefox en Chromium). Maar ik heb een e.dentifier2 van jullie gekregen, en natuurlijk is er geen driver voor Linux. Mijn vraag is als jullie de specificaties van de USB communicatie protocol van de e.dentifier2 met de PC zouden kunnen leveren, zodat er een driver voor Linux kan worden geschreven. Noteer dat ik niet naar de interne specs vraag, maar alleen naar de USB communicatie protocol, die men namelijk [eenvoudig] op Windows zou kunnen reverse-engineeren. Het hebben van de specs zou het ontwikkelen van de Linux driver alleen wat sneller maken.

En als ik jullie een 30 seconden pitch moet geven, zou het de volgende zijn:
Als wij de Linux driver voor de e.dentifier2 in de Linux kernel krijgen, bedoelt het dat er onmiddellijk support (en ik bedoel "geen driver installatie nodig") voor deze ABN Amro security device voor ALLE Linux distributies zal zijn. Dit is een competitieve voordeel over jullie concurrenten, en als een dag jullie beslissen om een Linux Live CD aan jullie klanten te geven (om nog veiliger te kunnen Internet Bankieren) zal het zo simpel zijn: zet CD in computer, start hem op, plug de e.dentifier2 in, and off you go! Geen spoor achtergelaten, geen malware of keylogger die je bank gegevens kan stelen!

Hoewel ik mij niet te veel hoop maak, hoor ik graag van jullie als deze technische USB-specs verkrijgbaar zouden zijn. En als de e.dentifier2 software door een externe bedrijf is gemaakt (zoals bij eversteegt hier [2] gehint), zou ik graag met hun in contact willen komen.

 

Ik wijs u naar een subset van de verschillende Blackboard berichten die voor de e.dentifier2 software voor Linux vragen: [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9] (zie bericht van fritz wie der blitz). Er zijn berichten sinds september 2008...

Bij voorbad dank,
e2jk

PS: Natuurlijk hou ik de Nederlandse Ubuntu-community [10] op de hoogte van deze mail, en zal jullie antwoord ook met hun delen.

[1] http://voices.washingtonpost.com/securityfix/2009/10/avoid_windows_malware_bank_on.html

[2] http://blackboard.abnamro.nl/forums/t/1553.aspx

[3] http://blackboard.abnamro.nl/forums/t/3258.aspx

[4] http://blackboard.abnamro.nl/forums/t/3267.aspx

[5] http://blackboard.abnamro.nl/forums/t/3000.aspx

[6] http://blackboard.abnamro.nl/forums/t/3003.aspx

[7] http://blackboard.abnamro.nl/forums/t/3221.aspx

[8] http://blackboard.abnamro.nl/forums/t/2631.aspx

[9] http://blackboard.abnamro.nl/forums/p/2134/3493.aspx#3493

[10] http://ubuntu-nl.org/

Offline jessy

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #1 Gepost op: 2010/11/18, 15:57:02 »
Ik steun dit initiatief van harte.
Helaas ben ik echt niet kundig genoeg om te helpen o.i.d., maar ondersteunen kan ik dit dus wel.
Ben pas onlangs overgestapt op Linux, eerst Ubuntu, en nu Linux Mint.
Internet bankieren bij AbnAmro werkt prima via linux, maar dan moet je wel de identifier-2 los gebruiken, dus een driver zou prima zijn.

m.vr.gr.

eversteegt

 • Gast
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #2 Gepost op: 2011/07/20, 10:09:07 »
@e2jk: Toevallig stuitte ik op dit topic. Thanks dat je zelfs aan een post van mij refereert :P

Zelf ook nog maar weer eens een nieuwe poging gedaan voor wat communicatie richting ABN Amro:

Jammer dat, jaren na dato, ABN AMRO de steeds groeiende groep niet-Windows gebruikers nog steeds compleet niet serieus neemt. Nog steeds geen Linux support en ook nog steeds support voor maar 1 versie van Mac OSx

 Jammer want Mac en met name Linux blijven tot de dag van vandaag superieur op het gebied van veilig surfen (zeker als je live cd's gebruikt).

 Ook jammer dat het originele persbericht van Todos Data System (de fabrikant van de e-dentifier2 die nu is over genomen door www.gemalto.com ) niet meer te vinden is op Google. Hier had ik namelijk duidelijk gelezen dat die software fabrikan nadrukkelijk de mogelijkheid benoemde om Linux support te leveren.

 
Dat er "zo veel Linux distributies zijn" is natuurlijk een kul argument. De meeste distributies (zeker de grote als Fedora en Ubuntu) zijn gebouwd rond filesystem standaarden en standaarden voor device drivers en bijbehorende interfaces. Ook zijn er allerlei smartcard interface api's.

 Jammer, ABN. Ben verder tevreden met jullie en helemaal met de nieuwe smartphone apps voor mobiel bankieren. Maar waarom dan in dit geval zo'n starre houding....

 

http://www.gemalto.com/financial/ebanking/case_studies/ABN_AMRO.html
 

Offline Cumulus007

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #3 Gepost op: 2011/07/20, 11:18:16 »
Jullie beseffen je wel dat er waarschijnlijk een stel PR-dames daar achter het bureau zit die geen flauw idee hebben wat met deze "filesystem standards", "Linux kernel" en "usb specs" wordt bedoeld? :rolleyes:

Offline Pjotr

 • Lid
  • http://sites.google.com/site/computertip
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #4 Gepost op: 2011/07/20, 11:53:07 »
Jullie beseffen je wel dat er waarschijnlijk een stel PR-dames daar achter het bureau zit die geen flauw idee hebben wat met deze "filesystem standards", "Linux kernel" en "usb specs" wordt bedoeld? :rolleyes:

Klopt, maar het is dan ook waarschijnlijk de bedoeling dat ze deze boodschap doorgeven aan de technici achter de schermen, die er wel verstand van hebben.

Veel organisaties werken met een voorkantoor/achterkantoor-constructie. In het voorkantoor zitten de veredelde receptionisten, in het (voor het publiek onzichtbare) achterkantoor zitten de specialisten. "Voor" beantwoordt alleen de makkelijke standaardvragen en geeft de moeilijke vragen door aan "achter".

Deze actie is m.i. dus wel degelijk zinvol.  :)
« Laatst bewerkt op: 2011/07/20, 11:54:42 door Pjotr »

Offline brent8800

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #5 Gepost op: 2011/07/23, 11:52:47 »
Ik heb zelf de 1 versie van de e.dentifier. Als ik ooit een nieuwe krijg, wil ik uiteraard ook dat er een driver voor is. Ik steun je.
Ubuntu 14.04 LTS

Offline Peterbeter

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #6 Gepost op: 2011/07/25, 22:59:17 »
Was een klein jaar terug (net voor de Fortis naam overging in ABN Amro) uitgenodigd in een speciaal klantenforum om de overgang van Fortis naar ABN zo goed mogelijk te laten plaatsvinden. Wij als klanten mochten wensen en ideeën laten horen. Prima idee.......totdat ik opmerkte dat er NERGENS bij ABN Amro rekening werd gehouden met mensen die Linux software gebruiken. Er gingen ongeveer 2 weken overheen voor ik echt kwaad werd en meldde dat ik maar naar een andere bank ging zoeken die wel aandacht wenste te schenken aan klanten die de moeite nemen om hun wensen kenbaar te maken; of woorden van die strekking.  Voor het hele verhaal zie: http://forum.ubuntu-nl.org/offtopic/fortis-abnamrobank/
Ik kreeg uiteindelijk een berichtje van Heer Zalm zelve....jaja.
Met de belofte dat er meer aandacht aan zou worden geschonken......jaja.
Helaas....het enige wat ABN Amro intussen doet is veel papier vuil maken en geen enkele aandacht voor Linux gebruikers.
Heb ze ook nog op gewezen dat dit gebrek aan aandacht potentieel ongeveer 20.00 klanten benadeelt.
Uiteindelijk heb ik vrijwel al mijn financiële zaken toch maar bij een andere bank ondergebracht.
Al is het daar niks beter wat betreft Linux.
Toch hulde dat je ABN Amro dit nog eens onder de neus wrijft.
Ik doe er niet meer aan mee, maar je mag best naar mijn opmerkingen (zie de link hierboven) verwijzen.
« Laatst bewerkt op: 2011/07/25, 23:06:21 door Peterbeter »
¨ik respecteer u zoals ik ben¨
Herman Brood

Offline maxboor

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #7 Gepost op: 2011/07/26, 09:02:42 »
Zelf heb ik ongeveer 3/4 jaar terug een edentifier 2 aangevraagd die geschikt zou zijn voor Ubuntu
Deze heb ik besteld en afgenomen.
Bleek dus een normale edentifier 2 te zijn die niet werkte onder linux.
Op vragen van mijn kant wisten zij geen antwoord te geven,
 en mijn conclusie was dat dit bij de ABN AMRO geen interesse heeft.

Ik vertelde dat dit een gemiste kans is, maar door de bureaucratische instelling  zal dit wel in de onderste la zijn terechtgekomen.
Het is natuurlijk  wel mogelijk om deze edentifier 2 draadloos te gebruiken, maar dit is beslist niet de bedoeling.

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #8 Gepost op: 2011/07/26, 09:47:54 »
Op zich is het ook geen gek idee om juist wel die getallen met de hand in te moeten tikken.
Dat geeft toch weer een extra barrière voor mogelijke e-criminelen.
Niet dat dat risico erg groot is, maar toch.

Offline Peterbeter

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #9 Gepost op: 2011/07/26, 10:01:14 »
Op zich is het ook geen gek idee om juist wel die getallen met de hand in te moeten tikken.
Dat geeft toch weer een extra barrière voor mogelijke e-criminelen.
Niet dat dat risico erg groot is, maar toch.
Inderdaad Johan, en volgens mij gaat het in deze kwestie niet zozeer om een technisch probleem, maar om een mentaliteits kwestie bij banken in het algemeen en ABN-Amro in het bijzonder. Daarom steun ik deze aktie ook.
Banken en niet te vergeten overheden die onze zuurverdiende pegels linksom EN rechtsom stelen en verkwisten.
¨ik respecteer u zoals ik ben¨
Herman Brood

Offline Bloom

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #10 Gepost op: 2011/07/26, 11:36:55 »
Misschien is er wel een driver voor. Dan moet je de juiste merknaam en het juiste model kennen van het usb-device dat de ABN-Amro waarschijnlijk ergens geOEM'd heeft.
Doe dus eens in een terminal als het usb-device ingestoken is:
lsusben toon de regel hier die naar het toestel verwijst.
Weet je niet welke het is, doe dan lsusb zonder het toestel ingestoken en dan zal er één regel verdwenen zijn uit de lijst. Dat is de goede. Lukt het nog niet, doe het dan zo:

1. Zonder aangesloten usb-toestel:
lsusb >u1.txt2. Met aangesloten usb-toestel:
lsusb >u2.txt
diff u1.txt u2.txt

Nu verschijnt er één enkele regel en die is voor de e.dentifier2. Toon die eens in dit forum, alsjeblieft.

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #11 Gepost op: 2011/07/26, 11:45:29 »
Inderdaad Johan, en volgens mij gaat het in deze kwestie niet zozeer om een technisch probleem, maar om een mentaliteits kwestie bij banken in het algemeen en ABN-Amro in het bijzonder. Daarom steun ik deze aktie ook.
Banken en niet te vergeten overheden die onze zuurverdiende pegels linksom EN rechtsom stelen en verkwisten.

Dat is niet echt wat ik bedoelde.
Als het al een mentaliteitsprobleem is, dan is het een probleem van de gebruikers die vanwege gemak/minder werk een stuk veiligheid op willen geven. Sluit je dat apparaat niet aan op je computer, dan is het weer lastiger voor malware om codes te stelen en je bankrekening te plunderen.

Verder werkt het internetbankieren prima voor zover ik weet, je hebt alleen iets meer werk. Ik zie dus niet echt een probleem dat door de bank opgelost zou moeten worden.

Offline BoudewijnD

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #12 Gepost op: 2011/07/26, 20:26:44 »
Misschien is er wel een driver voor. Dan moet je de juiste merknaam en het juiste model kennen van het usb-device dat de ABN-Amro waarschijnlijk ergens geOEM'd heeft.

Ik krijg deze code na lsusb
Bus 001 Device 008: ID 0b0c:001e Todos Data System AB

Misschien kan je er wat mee Bloom

\BoudewijnD
Desktop: AMD AThlon II X4 630 2.8 GHz, ATI Radeon HD 5450 1 Gb, 4 GB, 1.5 TB. Ubuntu 12.04 LTS
----------------------------------------------------------------------
Linux user number 519529
Registreer als Linux gebruiker op: http://counter.li.org/

Offline Bloom

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #13 Gepost op: 2011/07/26, 22:34:17 »
Todos Data System is een Zweedse fabrikant van smartcardreaders die door heel veel Europese banken worden gebruikt.
Als Ubuntu dit apparaat als een standaard smartcardreader herkent, hoef je geen drivers meer te installeren maar heb je wel bankspecifieke middleware nodig. Je kunt via het Softwarecentrum Gscriptor installeren om te controleren of Ubuntu de reader inderdaad herkent en ermee kan werken. Als dat zo is, heb je het belangrijkste aan het draaien. Dan is de volgende stap middleware die de eigenlijke authenticatie met de server van de bank verzorgt op basis van de kaartinformatie. Als Ubuntu de reader niet kent, moet je een driver hebben voor deze Todos smartcardreader. Als die er niet is, is het waarschijnlijk beter om een generic smartcardreader te kopen die wel door Ubuntu herkend wordt als smartcardreader. De bankspecifieke middleware zou onafhankelijk van de smartcarddriver moeten zijn.

Offline BoudewijnD

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #14 Gepost op: 2011/07/27, 20:31:15 »
Hey Bloom,

klein probleemje
gscriptor
Can't create the Chipcard::PCSC object: Service not available.

dat is zonder en met het aansluiten van de ABN reader....

\BoudewijnD
Desktop: AMD AThlon II X4 630 2.8 GHz, ATI Radeon HD 5450 1 Gb, 4 GB, 1.5 TB. Ubuntu 12.04 LTS
----------------------------------------------------------------------
Linux user number 519529
Registreer als Linux gebruiker op: http://counter.li.org/

Offline Cumulus007

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #15 Gepost op: 2011/07/27, 20:34:16 »
Wellicht nog een daemon starten?

sudo service pcscd start?

Offline BoudewijnD

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #16 Gepost op: 2011/07/27, 20:41:58 »
Wellicht nog een daemon starten?

sudo service pcscd start?

sudo service pcscd start
pcscd: unrecognized service

heel vaag!!

\BoudewijnD
Desktop: AMD AThlon II X4 630 2.8 GHz, ATI Radeon HD 5450 1 Gb, 4 GB, 1.5 TB. Ubuntu 12.04 LTS
----------------------------------------------------------------------
Linux user number 519529
Registreer als Linux gebruiker op: http://counter.li.org/

Offline BoudewijnD

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #17 Gepost op: 2011/07/27, 20:43:30 »
pcscd moest ik nog effe instaleren!!

Sorry..
Desktop: AMD AThlon II X4 630 2.8 GHz, ATI Radeon HD 5450 1 Gb, 4 GB, 1.5 TB. Ubuntu 12.04 LTS
----------------------------------------------------------------------
Linux user number 519529
Registreer als Linux gebruiker op: http://counter.li.org/

Offline BoudewijnD

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #18 Gepost op: 2011/07/27, 20:46:52 »
Mmmh het programma start. Maar kan bij settings geen reader selecteren. Heb alle T = opties geprobeerd.

Kan ik nog iets anders proberen?

\BoudewijnD
Desktop: AMD AThlon II X4 630 2.8 GHz, ATI Radeon HD 5450 1 Gb, 4 GB, 1.5 TB. Ubuntu 12.04 LTS
----------------------------------------------------------------------
Linux user number 519529
Registreer als Linux gebruiker op: http://counter.li.org/


Offline BoudewijnD

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #20 Gepost op: 2011/07/28, 20:19:08 »
Ook met pasje zie ik niets staan  bij settings. Heb alle T = opties geprobeerd.
Desktop: AMD AThlon II X4 630 2.8 GHz, ATI Radeon HD 5450 1 Gb, 4 GB, 1.5 TB. Ubuntu 12.04 LTS
----------------------------------------------------------------------
Linux user number 519529
Registreer als Linux gebruiker op: http://counter.li.org/

Offline Bloom

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #21 Gepost op: 2011/07/28, 20:20:27 »
Dan wordt je kaartlezer niet als dusdanig herkend door Ubuntu en heb je dus een driver nodig. Daarvoor zul je te raden moeten gaan bij de maker van de kaartlezer en da's Todos. Dus niet bij ABN-Amro, die kunnen je daarmee niet helpen. Wellicht is het eenvoudiger een andere wel door Ubuntu ondersteunde usb-kaartlezer te kopen.

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #22 Gepost op: 2011/07/28, 21:12:14 »
Die edentifier is volgens mij geen standaard kaartlezer hoor.
Hij gebruikt de chip op je bankpas om de toegangscodes die je nodig hebt uit te rekenen.

Wat de drivers in Windows doen is alleen de toegangscodes automatisch invoeren in het juiste vakje in je browser.
Dat is iets wat je net zo goed handmatig kan doen en dan ben je er zekerder van dat die codes niet naar een server in Verweggistan gaan zodat een crimineel er met jouw geld vandoor kan.

Offline koos4401

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #23 Gepost op: 2011/07/28, 21:22:52 »
Hoewel ik 'ja' als antwoord verwacht, toch een tussenvraag:
Bij ING is het inloggen een óf/óf kwestie:
Of met naam en wachtwoord, of met "calculator".
Is het aan Boudewijn toegestaan om met calculator in te loggen?
Op 27-okt-2009 om 08.20 GMT geregistreerd als gebruiker nr.: 498523

Offline Vistaus

 • Lid
  • vistaus
 • Steunpunt: Nee
Re: Maken van een USB driver voor de ABN AMRO e.dentifier2
« Reactie #24 Gepost op: 2011/08/20, 15:48:41 »
Ik ben zojuist van ING naar ABN Amro gegaan en heb nu dus een E.dentifier2 gekregen. Ik ben benieuwd.

Overigens, voor de mensen die klagen over een mentaliteitsprobleem: ze zijn nu zelfs de Android-app voor Android-tablets aan het maken, terwijl Android-tablets ook nog maar een kleine doelgroep is. Ze denken dus heus wel aan kleinere doelgroepen.