Hier een stuk over Window Maker (gekopieerd uit de etalage afdeling van dit forum):
Window MakerIk heb al een paar mensen nieuwsgierig gemaakt. Hier de installatie en instellingen in vogelvlucht. Een beetje inzicht kan geen kwaad, maar support wil ik hierop wel geven omdat Window Maker heel flexibel, stabiel en zeer licht (lichter dan IceWM en Fluxbox) is.
Veel (Engelstalige) informatie heb ik van deze site:
http://www.linuxfocus.org/~georges.t/index.htmlVoor het gemak heb ik deze pagina's naar pdf afgedrukt en samengevoegd. Deze is hier
http://www.oudvaders.nl/tools/windowmaker-manual.pdf op te halen.
Zoals al eerder geschreven gebruik ik Gkrellm en Wbar. Gkrellem gebruik ik omdat Conky in combinatie met Wbar niet goed samen werkt en omdat ik een klokje nodig heb. Window Maker heeft geen statusbalk met klokje, vandaar. Gkrellem zit in de pakketbronnen van Ubuntu. Ik heb er ook twee add-ons bij geïnstalleerd, die mooie analoge klok bovenaan en een wireless add-on.
Gkrellm + add-ons:sudo apt-get install gkrellm gkrellm-alltraxclock gkrellmwireless
Gkrellm heb ik als volgt ingesteld:
Opties: Syteemnaam weergeven en Onthoud scherm lokatie bij afsluiten.... beiden aangevinkt.
Eigenschappen: Stel plakkerig in en Zet venster type tot een dock of paneel ook beide aangevinkt. Meer informatie hier:
http://members.dslextreme.com/users/billw/gkrellm/FAQ.htmlWbar kun je genoeg vinden op het Internet. Je kunt wbar (en wbarconf) ook downloaden op
http://www.oudvaders.nl/tools.htmIk heb vervolgens bruikbare iconen van 48X46 en 64X64 in een aparte directory gekopieerd. Wat te groot was heb ik geschaald naar 64x64. Zowel Wbar als Window Maker maken gebruik van deze iconen.
Window Maker zelf:sudo apt-get install wmaker wmaker-data wmakerconf wmakercalclok gnustep-icons menu
Met een editor moet je een bestandje aanmaken in de directory /home/NAAM/GNUstep/Library/WindowMaker/ (LET OP!! het is geen verborgen directory, dus je kunt deze directory zonder problemen vinden) met als naam: autostart.
Hier zet je de volgende informatie:
#!/bin/sh
xset m 20/10 4
#wbar -above-desk -pos bottom -size 24.0 idist 3.0 -zoomf 2.0 -jumpf 1.0 -balfa 0.0 &
wbar -pos bottom -size 24.0 idist 3.0 -zoomf 2.0 -jumpf 1.0 &
gkrellm &
Denk om de lege regel onderaan. De instellingen van Wbar kun je natuurlijk aan je eigen situatie aanpassen.
HEEL BELANGRIJK!!! Dit bestandje uitvoerbaar maken. In de terminal naar de juiste directory gaan en het commando
sudo chmod +x autostart
uitvoeren!!!
Wbar en Gkrellm starten nu beiden automatisch op. Je hoeft nu alleen maar Gkrellm in te stellen (zoals hierboven beschreven) en op de gewenste plek te verplaatsen.
Window Maker heeft standaard een dock aan boord. Herkenbaar aan die gekartelde zwart/witte W + M iconen. Wanneer je met de linkermuisknop de bovense aanklikt en de muis sleept gaat het doch naar boven of beneden. Wanneer je naar links sleept, verplaatst het dock zich naar de linkerkant van het scherm. Alles naar eigen wens en inzicht.
Het dock.Aan het dock kun je verschillende dockapps toevoegen. Ubuntu heeft er standaard een aantal aan boord. wmcalclock hebben we al geïnstalleerd. Die gaan we aan het dock toevoegen. Dat gaat als volgt: Dubbelklik op de terminal van het dock. Een terminal opent zich. Typ daarin: wcalclock
wcalklok wordt nu gestart. Waarschijnlijk ziet het er niet uit omdat het icoon te klein is, minimaal 64x64, dat gaan we straks aanpassen. Sleep het nu naar het dock. Let op, je moet met de muis de uiterst linkerbovenhoek van het wcalclock icoon aanwijzen en dan naar het dock slepen.
Als de dockapp aan het dock is toegevoegd gaan we het dockapp definitief 'vastzetten'.
Klik met de rechtermuisknop op de uiterst linkerbovenhoek van het dockapp icoon en start de settings op. Vink de twee lege vakjes aan (Start when Window Maker is started en Lock...).
De dockapp is nu 'definitief' vastgezet in het dock.
Ook andere opgestartte programma's kun je toevoegen. Dit gaat wat makkelijker omdat je nu alleen maar het icoon naar het dock hoeft te slepen (en niet alleen de uiterst linkerbovenhoek). Het vastzetten geschiedt op dezelfde manier als bij de dockapps.
Wanneer je de volgorde van het dock wilt aanpassen, sleep je het onderste icoon een plaats naar beneden zodat er een 'gat' ontstaat. Dan is het een kwestie van schuiven door de iconen naar het 'gat' te slepen zodat er een ander 'gat ontstaat. Dockapps moeten natuurlijk met de uiterst linkerbovenhoek worden verplaatst.
Verwijderen van een item uit het dock kan door het betsreffende icoon uit het dock te slepen. Let er wel op dat het betreffende item van het 'Lock' item is ontdaan (zie de settings van het betreffende
item binnen het dock).
OPLETTEN === ACHTUNG == ATTENTION
Het bovenste icoon NOOIT weggooien, want daarmee is het dock ook verdwenen!!!
Programma's van Ubuntu aan Window Maker toevoegen.
Alle geïnstalleerde programma's worden geactiveerd binnen Window Maker door de terminal van het dock op te starten. Dan heel simpel:
update-menus
Dat is alles. Deze handeling herhalen bij het later toevoegen (van nieuwe-) of verwijderen van bestaande programma's.
Het Window Maker menuNu hebben we een en ander op zijn plaats gezet en aangepast. Wanneer je met de rechtermuisknop binnen het bureaublad. Je ziet nu een menu met als venstertitel Debian. Wanneer je dan op applications klikt, zie je alle geïnstalleerde programma's in submenu's staan. Wanneer je (sub)menu Applications naar rechts sleept, zie je dat het wordt losgekoppeld van het hoofdmenu. Dit is uiterst handig, want het submenu blijft dat permanent in beeld. Op die manier kun je ook daarin submenu's loskoppelen. Het bovenliggende menu kun je dan sluiten. Een losgekoppeld submenu kun je natuurlijk ook sluiten door op het kruisje te klikken.
Configureren van Window MakerMenu ==> FVWM modules ==> preferences
Dit programma heeft een aantal standaard instellingsmogelijkheden. Klik op het vierde item (Icon prferences).
Vink de items Auto-arrange icons en omnipressent miniwindows aan.
Bij Icon positioning kun je de iconenbalk locatie wijzigen. Zelf heb ik die linkerkant/onder staan, maar dat is een kwestie van smaak. Wanneer je wbar gebruikt zou ik de twee onderste (links/rechts onderste zij) niet gebruiken, omdat wbar daar al staat.
Icon size. Daar kun je de grootte van de iconen opgeven. Ik adviseer die op 64x64 wanneer je dockapps gebruikt. Zonder dockapps werkt (bijv. wanneer je gkrellm met de analoge klok gebruikt), kun je ook kleinere formaten iconen gebruiken.
Het zesde item is van belang om de locatie van de iconen op te geven wanneer je (net als ik) een aparte directory hebt waar je de iconen hebt opgeslagen. Wanneer je ook kleine vensterbestandjes gebruikt (bijv. kicker-backgrounds van
http://www.kde-look.org/ of andere plaatjes waarmee je normaliter je taakbalk versierd, dan kun je de locatie hiervan opgeven bij de pixmaps rearch paths.
Er zijn nog meer instellingsmogelijkheden, maar die laat ik onbesproken. Voor meer informatie hier:
http://www.linuxfocus.org/~georges.t/prefs.htmlVerder verfraaien en thema's makenMenu ==> Apllications ==> Systeem == WmakerConf
Wmakerconf wordt opgestart. Je krijgt de eerste keer een melding, die je accepteert. In principe kun je hier alles tweaken en pimpen, alleen.... gebruik het menu niet. Dat doet Debian al voor u/jou.
Appearance: Hier kun je het uiterlijk van de menu's en vensters aanpassen. Klik op Windows.
Focussed Titlebar (het active venster) ==> Type. Zet dit naar pixmap en klik dan op de bwowse knop. Daarna op Pixmap search paths naar delocatie van je eigen plaatjes gaan. Navigeer naar de locatie van het vensterplaatje wat je wilt gebruiken en dubbekklik hierop.
Doe dit ook bij Unfocussed titlebar op dezelfde manier.
Themes: hier kun je je eigen thema's opslaan of reeds geïnstalleerde thema's activeren.
Helemaal linksbovenin zie je een icoon met een V erin (hiermee sluit je Wmakerconf af). Daarnaast zie je een icoon waarmee je de instellingen opslaat.
Verder kun je een heleboel instellen via het normale menu:
Menu ==> Werkblad ==> Uiterlijk
Alles wijst vanzelf. Op zich heb je Wmakerconf alleen nodig wanneer je venstertitels wilt aanpassen.
Aflsuiten Window MakerMenu == Exit
Nieuwe instellingen actverenMenu ==> FVWM Modules ==> restart of Refresh screen
Dit voor wat betreft Window Maker in vogelvlucht. Ik geef toe dat het niet compleet is, maar voor een eerste aanzet en verkenning toepasbaar.
Hier het resultaat:

en nog eentje....

Rechtsboven zie je gkrellm en onderin wbar. Dat zijn dingen die er standaard niet in zitten. De rest is aangepast en verfraaid.
Nog een paar opmerkingen.
1. Zoals al eerder geschreven is de combinatie Conky en Wbar niet goed werkbaar. Hierom gebruik ik gkrellm, hoewel dat wat zwaarder is dan conky.
2. Rox als desktop heb ik wel geprobeerd, maar dat kreeg ik ook niet goed werkend met Wbar. Wbar is denk ik wat lastiger dan ik zou willen. Een combinatie Conky en Rox zou denk ik moeten lukken.
TOEVOEGING HIEROP:
Ik heb wat geëxperimenteerd met Conky en Rox. Dit werkt nu ook. Hier het resultaat:

Hier de instellingen van mij autostart:
#!/bin/sh
xset m 20/10 4
rox --pinboard=vader &
#wbar -above-desk -pos bottom -size 24.0 idist 3.0 -zoomf 2.0 -jumpf 1.0 -balfa 0.0 &
sleep 5;wbar -above-desk -pos bottom -size 24.0 idist 3.0 -zoomf 2.0 -jumpf 1.0 &
sleep 5; conky -a top_right
#gkrellm &
#wbarstart &
Het enige minpuntje is nu dat met menu alleen met de rechtermuisknop werkt en dat de submenu's niet meer kunnen worden losgekoppeld.
Update 31 dec. 2008: Wanneer je toch een panel wilt gebruiken, dan kan ik perpanel aanraden:
sudo apt-get install perlpanel
Met Perlpanel kun je de actieve programma's benaderen + nog wat extra's.