Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Raspberry Pi Music Server (RPMS)  (gelezen 5969 keer)

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Gepost op: 2021/12/26, 12:32:14 »
Graag stel ik aan jullie mijn project voor, Raspberry Pi  Music Server  of kortweg RPMS. RPMS is een alternatief voor Sonos (of Volumio) en is een server die gebaseerd is op een Raspberry Pi en Raspbian-OS/Lite (Debian, zonder GUI). RPMS dient als muziek- en bestands-server (NAS) waarmee je muziek kunt streamen naar een (apart te plaatsen) player. Het hart van RPMS wordt gevormd door de muziekstreamer LMS (= Logitech Media Server).


De player zelf is dan weer aangesloten op je audio-setje en met een goede DAC eraan gekoppeld (al of niet gebaseerd op een Pi) kun je high-end weergave bereiken. Alhoewel je met RPMS/LMS zou kunnen streamen van Spotify/Deezer/etc. (via plugins),  blijft de nadruk van RPMS/LMS echter liggen op het streamen van een lokale collectie, dus bestanden (flac/lossless) op je eigen schijf. Overigens kun je met RPMS/LMS ook met speels gemak iedere radio-zender ter wereld streamen.Met RPMS kan iedere leek eenvoudig en snel (in een straf kwartiertje) een Sonos look-a-like streaming-server opzetten. En omdat de hardware gebaseerd is op een Raspberry Pi, ook nog eens zeer goedkoop, klein, stil en energiezuinig (5/10W).

Voor wie is streamen vanaf een lokale collectie interessant?
Sonos is op de markt gebracht voor het gemak. Je koopt een doos bij de elektronica-winkel, sluit m aan en via de Spotify-app op je foon kun je meteen muziek spelen, een prima en vooral doordacht systeem. Sonos richt zich echter niet op audiofielen, die ieder apparaat in de keten langs de (audiofiele) meetlat leggen, die streaming niet goed genoeg vinden én die waarde hechten aan een eigen fysieke collectie. Een collectie die over decennia gaat, gekoesterd en gemasseerd. Een collectie ook die gegarandeerde afspeelkwaliteit biedt, die dus niet door de streamende partij zomaar aangepast kan worden zonder dat je het weet, denk aan bit- of sample-rate of compressie.  Trouwens, een feature als multi-room (veel geroemd door Sonos-adepten) zat al 20 jaar voordat Sonos überhaupt bestond in systemen zoals LMS....

Logitech Media Server (LMS)
Voor het streamen is in RPMS de Logitech Music Server (LMS; open source) ingebakken. LMS komt voort uit de muziekserver die Logitech ooit gebruikte om een reeks van apparaten aan te sturen, toen bekend onder SlimServer/Squeezebox. De productie van die apparaten is (helaas) al een tijdje geleden gestopt. Een reden was dat LMS/Squeezebox een nogal technische insteek had, omdat je in je netwerk een server moest hebben met LMS, iets wat voor de meesten een brug te ver was. En juist daarin wil RPMS iets betekenen door het opzetten van een LMS-server supersimpel en tevens supergoedkoop te maken (voor een Pi betaal je nooit de hoofdprijs)....

Bediening van LMS
Je kunt LMS op allerlei manieren bedienen. Bijvoorbeeld met een browser vanaf ieder apparaat wat in je netwerk hangt, cross-platform dus. Een app als Squeezer voor op je foon. Op het afspeelapparaat zelf (sommigen hebben knopjes). Met een (domme) afstandbediening. Met een intelligente hardwarematige controller (die een afstandbediening noemen zou een belediging zijn).  En alle bediening kan dwars door elkaar heen, voor ieder wat wils en gemak dient de mens....

SqueezeBox Controller, eigenlijk een compacte computer incl. beeldscherm

Hardware voor LMS , de Squeezebox-players
Het goede nieuws is dat er nog steeds een levendige handel van SqueezeBox-apparaten is op Marktplaats, je kunt je daar nog uitstekend op uitleven.

SqueezeBox Touch incl. AB

Je hebt pure players (zonder versterker/luidspreker) zoals de Squeezebox Classic, Duet of Touch, maar er zijn ook exemplaren met alles geïntegreerd zoals de Squeezebox Boom of Squeezebox Radio, die zet je neer overal waar je maar wilt, connecten met wifi en gaan....

Squeezebox Radio

Softwarematige Squeezebox-players
Bovendien kun je zeer gemakkelijk met squeezelite ieder (linux) apparaat omtoveren tot player. Dat kan je eigen PC of laptop zijn maar wat veel gebeurt is dat een Raspberry Pi daarvoor gebruikt wordt. Met piCorePlayer wordt het helemaal makkelijk gemaakt want dit is een distro die dedicated is gemaakt voor de Pi en die m in letterlijk 5 minuten om kan zetten tot player, inclusief ultra-lichte realtime-kernel etc.

Wat is de meerwaarde van RPMS?
Het opzetten van een server met specifieke software (LMS) is iets wat voor de meesten niet weggelegd, heb zelf 10-tallen (100-den?) uren hieraan besteed; niet voor niets is Sonos met een plug-and-play oplossing succesvol op deze markt gekomen. RPMS lost het opzetten van die server op door met een 3-tal scriptjes, een volledige server op een Pi te installeren en configureren, inclusief Samba/NAS en andere tooling. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van Docker, de moderne manier om complexe applicaties te ontsluiten.

Uitgangspunt is dat een leek RPMS zou moeten kunnen installeren, gebruiken en bedienen. Je kunt RPMS installeren zonder dat je de Pi hoeft aan te sluiten op beeldscherm, toetsenbord of muis, wel zo gemakkelijk. Na installatie de Pi booten, een Squeezebox-player aansluiten en je kunt meteen aan de slag!

Wat zit in RPMS en wat zit er nog in het vat?
Standaard is het volgende nu al geïntegreerd in RPMS v0.7:
 • LMS (streaming-server; via Docker)
 • NAS, via Samba (om je bestanden te kunnen plaatsen vanaf iedere client; via Docker)
 • Backup (server-based met geïntegreerde disaster-recovery)
 • Transcoder (om bestanden van lossless/flac te transcoderen naar lossy/ogg/mp3)
 • API (om de server via de commandline/browser van afstand te bevragen of bedienen)
 • Geïntegreerde update (zonder her-installatie kan RPMS bijgewerkt worden tot de laatste versie)
 • Transmission (torrent-client/server-based; via Docker)
 • Web-interface, bevragen en bedienen van RPMS via de browser, oa backup maken
Op stapel staan nog o.a. integratie van een tool om compressie te meten, integratie met een tool om fake-flacs te detecteren, push-notificaties naar Telegram, een app voor op je foon en een voorziening om de backup te ontsluiten via Samba. Maar zoals gezegd, RPMS biedt nu al voldoende functionaliteit om dagelijks te gebruiken.

Waarom plaats ik dit bericht?
Zou het fijn vinden als RPMS onder een breder publiek bekeken en liefst gebruikt gaat worden, gezien de potentie. Nog mooier als je zou kunnen sparren over de functionaliteit of zelfs mee-programmeren (bash/python/docker/etc.) op github

Ben benieuwd naar jullie reactie....
« Laatst bewerkt op: 2022/01/12, 14:11:27 door markba »

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #1 Gepost op: 2022/01/04, 08:51:27 »
Intussen heb ik de eerste versie van de web-interface gebakken. Hiermee kun je RPMS volledig bevragen en bedienen. Bv om een backup te maken, een reboot, etc. Informatie over RPMS omvat info over de Pi (versie, geheugen), disks (groottes, etc.), docker, etc..

Voorts kun je de instellingen van de transcoder (om van flacs lossy-bestanden als ogg of mp3 te maken) zowel bekijken als aanpassen. Ook kun je alle logs die geproduceerd worden door RPMS bekijken.

Je kunt ook gemakkelijk naar de diverse servers 'springen', zoals LMS of Transmission.

(Filmpje volgt later)
« Laatst bewerkt op: 2022/01/04, 08:55:20 door markba »

Offline peer

 • Lid
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #2 Gepost op: 2022/01/04, 09:07:26 »
Mooi project!!!!

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #3 Gepost op: 2022/01/04, 09:24:35 »
Mooi project!!!!
Tnx. Wat weinig terugkoppeling vanuit dit forum, maar wie weet. Zou leuk zijn als meerderen RPMS gaan gebruiken en met feedback komen. Nu is het een beetje een 1mans-project. Ach ja, we ploeteren gewoon verder  ;)

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #4 Gepost op: 2022/01/04, 13:50:55 »
Voor de liefhebber, hier het filmpje van de web-interface van RPMS. Het heeft een technische, functionele insteek, de eye-candy komt later, waarschijnlijk ga ik iets met bootstrap doen daarvoor
https://www.youtube.com/watch?v=yPRNlz8IPmA

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #5 Gepost op: 2022/01/08, 09:21:09 »
Verkeerde post....
« Laatst bewerkt op: 2022/01/08, 10:20:06 door markba »

Offline MKe

 • Lid
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #6 Gepost op: 2022/01/08, 09:26:28 »
Mooi project!!!!
Tnx. Wat weinig terugkoppeling vanuit dit forum, maar wie weet. Zou leuk zijn als meerderen RPMS gaan gebruiken en met feedback komen. Nu is het een beetje een 1mans-project. Ach ja, we ploeteren gewoon verder  ;)
het is idd een mooi project. Ik heb zelf geen Pi en mijn Qnap werkt voor mij als media server, dus ik heb het niet heel erg nodig op het moment. Maar ik lees dit met interesse.

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #7 Gepost op: 2022/01/08, 13:56:58 »
Tnx. Voorlopig stop ik ff met ontwikkelen voor RPMS maar ga door voor een DAC gebaseerd op de Pi link. Nieuwe uitdaging....

Offline Kees3

 • Lid
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #8 Gepost op: 2022/02/18, 16:01:41 »
Leuk project, ik gebruik op dit moment piCorePlayer. Wat is de reden dat je dit project bent gestart en niet voor 1 van de bestaande oplossingen bent gegaan?

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #9 Gepost op: 2022/02/18, 19:19:16 »
Wat is de reden dat je dit project bent gestart en niet voor 1 van de bestaande oplossingen bent gegaan?
Goede vraag. Als eerste, omdat het kan. Zo kun je precies wat je zou willen, ook echt bereiken. Ben in het dagelijks leven software-ontwikkelaar, dus programmeren zit wel in de vingers....

Wat mijn project apart maakt zijn een aantal dingen. Als eerste dat het voor een leek heel simpel moet zijn om een volledig systeem neer te zetten, in ongeveer 1 kwartier met alle toeters en bellen eraan, zonder ook maar iets te configureren, met een 3tal scripts. Heb wat met piCorePlayer gespeeld, en ja, je kunt hem inzetten als volledige streaming-server  (LMS) en bestands-server (Samba), maar dat is best een karwei waar je best wel wat technische know-how voor nodig hebt. Krijg dat zelf wel voor elkaar, maar mijn doelgroep, de zgn 'geïnteresseerde leek' zie ik dat nog niet zo snel doen.

In basis is RPMS een streaming-server (LMS) met geïntegreerd bestandsbeheer zoals andere oplossingen dat ook hebben. Maar daarnaast bouw ik een hele trits tooling in die ik nog nergens anders heb gezien (in ieder geval niet in de volledige combi). Zoals daar zijn.....  torrent-client (transmission), een transcoder (om bestanden automatisch van lossless naar lossy te transcoderen), geïntegreerde backup met mogelijkheid tot disaster recovery, tool om compressie te meten*, tool om fake-flacs te detecteren*, geïntegreerde synchronisatie (via syncthing)*, cloud-backup*, android-app* en push-notificaties naar Telegram* (* in ontwikkeling). Daarnaast beschikt RPMS over een zeer uitgebreide web-interface (filmpje daarvan staat hierboven) waarbij elk facet van RPMS bekeken en bediend kan worden, oa de backup.

Over piCorePlayer.... ja, die gebruik ik wel maar houd die separaat van RPMS, voor een dedicated player (obv een Pi). De filosofie is namelijk om voor de player de beste configuratie te kiezen, met de lichtste software zonder dat daar andere verstorende processen op draaien als LMS of Samba. De piDAC is een ander project van mij, in een poging een high-end DAC obv een Pi + piCorePlayer neer te zetten (ben al aardig onderweg daarmee).  piCorePlayer is fantastische software die doet wat het moet doen (en niet veel meer), het is zinloos om dat na te willen bouwen (doe ik ook niet).

Maar goed, het leukste is om zelf dingen te maken, te creëren. Software die anderen dan ook weer met plezier kunnen gebruiken. Precies de gedachte van open souce. Zou zeggen, probeer het eens.....
« Laatst bewerkt op: 2022/03/02, 16:16:04 door markba »

Offline TopGear

 • Forumteam
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #10 Gepost op: 2022/03/02, 15:38:21 »
Heel tof dit! Sinds Synology vanaf DSM 7.x geen ondersteuning meer biedt voor de LMS is mijn Squeezebox Duet een beetje in vergetelheid beland. Dit zou misschien nog wel weer de resurrectie van dat spelertje kunnen betekenen. Dank!

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #11 Gepost op: 2022/03/02, 16:11:24 »
Heel tof dit! Sinds Synology vanaf DSM 7.x geen ondersteuning meer biedt voor de LMS is mijn Squeezebox Duet een beetje in vergetelheid beland. Dit zou misschien nog wel weer de resurrectie van dat spelertje kunnen betekenen. Dank!
Ja daar is waar RPMS precies voor bedoeld is, als (LMS-)server voor Squeezebox-hardware. De Duet heb ik heel lang als player gebruikt (icm een losse DAC) maar heb die onlangs vervangen door de piDAC. Maar gebruik wel nog steeds de fantastische controller van de Duet, vind die beter werken dan de app (gebruik Squeezer op mijn Android-foon).

Ben benieuwd hoever je komt en wat je ervan vindt als je met RPMS  aan de slag gaat.
« Laatst bewerkt op: 2022/03/02, 16:18:45 door markba »

Offline Kees3

 • Lid
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #12 Gepost op: 2022/03/02, 19:18:50 »
Ik ga het binnenkort ook eens proberen. Voor op de Synology zou je ook nog kunnen kijken of er een Docker container beschikbaar is voor LMS.

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #13 Gepost op: 2022/03/02, 19:59:47 »
Ik ga het binnenkort ook eens proberen.
Mooi. Als er wat is, dan hoor ik het wel.....

Citaat
Voor op de Synology zou je ook nog kunnen kijken of er een Docker container beschikbaar is voor LMS.
Ja er is  zeker een docker-container voor LMS. RPMS is zelfs rondom die container gebouwd ;)
https://hub.docker.com/r/lmscommunity/logitechmediaserver

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #14 Gepost op: 2022/09/10, 18:27:01 »
Voor de liefhebber, versie v0.8 van rpms  is inmiddels verschenen

Citaat
Nieuwe update van de Raspberry Pi Music Server (RPMS) versie 0.8

Het is september, en het is weer tijd voor een een hele lijst met verbeteringen en bugfixes voor de ‘Raspberry Pi Music Server’. Ons alternatief voor Sonos (of Volumio).

Syncthing
De belangrijkste en één van de meest gevraagde features hebben we eindelijk toegevoegd via een nieuwe Docker-container voor Syncthing.

Syncthing is bij velen bekend als dé open source bestandssynchronisatie app. Dit maakt het voortaan mogelijk om al je muziekbestanden op een makkelijke manier peer-to-peer te synchroniseren. Gebruik Syncthing voor een backup, of om onderling bestanden uit te wisselen, er zijn genoeg mogelijkheden.

Verbeteringen in de web-interface
Omdat we gebruiksgemak en functionaliteit hoog in het vaandel hebben, vinden we het belangrijk dat we hier continu aan blijven sleutelen. 

We hebben o.a het menu aangepast zodat je nu nog makkelijker dingen kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan de (recent toegevoegde) start- en stopknop voor de Docker-containers van LMS, Transmission en Syncthing. Je kunt ook eenvoudig een backup maken van RPMS. RPMS is geheel te bedienen via de web-interface.

Bugfixes
Bug: Controleer disk-ruimte van SD-card voor het branden van de image
Bug: Link naar revision-lijst opende niet in een nieuwe tab
Bug: Swappines is verlaagd naar 1 om 'slijten' van de SD-kaart te voorkomen
Bug: Incidenten met rechten op de schijf worden voorkomen
Bug: Verkeerde melding bij formatteren, deze was altijd 'usbbackup'

Updaten
Het updaten van RPMS verloopt, heel gemakkelijk, met één druk op de knop.

Als je RPMS al hebt draaien, dan is de update-knop te vinden op de homepage van de web-interface. Klik op de link UpdateServer, en na ongeveer 1 minuut wachten, plus een reboot van de Raspberry Pi, kun je de nieuwe versie  gaan verkennen. Succes!

De volledige lijst van wat we in v0.8 opgelost hebben, is hier te vinden:
https://github.com/markbaaijens/rpmusicserver/milestone/1?closed=1

De broncode is hier te downloaden:
https://github.com/markbaaijens/rpmusicserver

Doe er je plezier mee. Het team van rpms gaat intussen weer verder met de volgende versie, v0.9:
https://github.com/markbaaijens/rpmusicserver/milestone/2
« Laatst bewerkt op: 2022/09/11, 11:25:01 door markba »

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #15 Gepost op: 2022/09/11, 11:24:09 »
Voor de liefhebber, versie v0.8 van rpms  is inmiddels verschenen

Citaat
Nieuwe update van de Raspberry Pi Music Server (RPMS) versie 0.8

Het is september, en het is weer tijd voor een een hele lijst met verbeteringen en bugfixes voor de ‘Raspberry Pi Music Server’. Ons alternatief voor Sonos (of Volumio).

Syncthing
De belangrijkste en één van de meest gevraagde features hebben we eindelijk toegevoegd via een nieuwe Docker-container voor Syncthing.

Syncthing is bij velen bekend als dé open source bestandssynchronisatie app. Dit maakt het voortaan mogelijk om al je muziekbestanden op een makkelijke manier peer-to-peer te synchroniseren. Gebruik Syncthing voor een backup, of om onderling bestanden uit te wisselen, er zijn genoeg mogelijkheden.

Verbeteringen in de web-interface
Omdat we gebruiksgemak en functionaliteit hoog in het vaandel hebben, vinden we het belangrijk dat we hier continu aan blijven sleutelen. 

We hebben o.a het menu aangepast zodat je nu nog makkelijker dingen kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan de (recent toegevoegde) start- en stopknop voor de Docker-containers van LMS, Transmission en Syncthing. Je kunt ook eenvoudig een backup maken van RPMS. RPMS is geheel te bedienen via de web-interface.

Bugfixes
Bug: Controleer disk-ruimte van SD-card voor het branden van de image
Bug: Link naar revision-lijst opende niet in een nieuwe tab
Bug: Swappines is verlaagd naar 1 om 'slijten' van de SD-kaart te voorkomen
Bug: Incidenten met rechten op de schijf worden voorkomen
Bug: Verkeerde melding bij formatteren, deze was altijd 'usbbackup'

Updaten
Het updaten van RPMS verloopt, heel gemakkelijk, met één druk op de knop.

Als je RPMS al hebt draaien, dan is de update-knop te vinden op de homepage van de web-interface. Klik op de link UpdateServer, en na ongeveer 1 minuut wachten, plus een reboot van de Raspberry Pi, kun je de nieuwe versie  gaan verkennen. Succes!

De volledige lijst van wat we in v0.8 opgelost hebben, is hier te vinden:
https://github.com/markbaaijens/rpmusicserver/milestone/1?closed=1

De broncode is hier te downloaden:
https://github.com/markbaaijens/rpmusicserver

Doe er je plezier mee. Het team van rpms gaat intussen weer verder met de volgende versie, v0.9:
https://github.com/markbaaijens/rpmusicserver/milestone/2

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
Re: Raspberry Pi Music Server (RPMS)
« Reactie #16 Gepost op: 2022/09/11, 11:24:31 »
.