Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen  (gelezen 822 keer)

Offline kali

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Hallo,

Ik werk(te) sedert iets meer dan een maand met Ubuntu 16.04 LTS
Nu krijg ik plotseling de melding 'No operating system detected' tijdens het opstarten van de pc waar ik Ubuntu op gebruik.
Betreft een Lenovo Thinkcentre, Intel Core 2, 3 Gig geheugen.
Bij mijn weten heb ik niks geks gedaan.
Alles werkte prima tot ik gisteren een eerste keer deze opstartproblemen kreeg.
Bij een tweede keer starten lukte het wel, toen.
Vandaag, na drie pogingen, nog steeds niks :(
Nu lukte het bij de 4de keer de PC terug aanzetten.
Heeft iemand iets vergelijkbaars meegemaakt?
Zijn er trucs om het OS terug te vinden?
Want uiteraard wil ik na een maand prima ervaringen met Ubuntu niet meer terug naar Windows!
Graag tips.

Offline spievensterke

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
@ kali,

ja, ik had een gelijkaardige ervaring: nl.: een laptop die ook deze foutmelding gaf, na zoeken en opsporen van een eventuele fout, kreeg ik ook een zwart scherm --sommigen beweerden dat het geheugen kapot was ->dit was het niet -- dan een vermelding dat de VGA niet meer te vinden was én vanuit het niets weer een zwart scherm én een spontaan afsluiten van de laptop.

De oorzaak was wel degelijk de VGA - 'chip' --> je kan een 'reflow' laten uitvoeren maar dat garandeert geen blijvende werking (soldeersel heeft een smelttemperatuur van+- 380°Celsius ---door warmte, afkoelen, weer warm worden wordt dit soldeersel 'bros' en verliest het zijn 'contact-eigenschappen'-->vandaar... je kan dit proberen maar geen garantie op een blijvende werking en het moet worden uitgevoerd door een "specialist" op dit gebied.
 
Het kan ook een kabeltje zijn dat wat 'los' zit en eventueel 'andere, kleine, mankementjes'??? Even op onderzoek gaan of een specialist ter zake raadplegen.

Er bestaan filmpjes daarover...1° te veel en het moederbord is om zeep!!  Een gewaarschuwd ....

De oorzaak van jou probleem...heb ik het raden naar.
Best is om een specialist-computerhersteller te raadplegen...daar zijn uiteraard 'kosten' aan verbonden ...én je misschien ook afvragen wat de kosten-batenanalyse je opbrengt .
Om te helpen, voel je vrij in de keuze.

groet,
spievensterke.
« Laatst bewerkt op: 2016/08/09, 12:21:42 door spievensterke »
Testlaptop Toshiba Satellite L500-1C7 - Ubuntu Maté 16.04.2 LTS -64bit- in dualboot met LinuxMint Maté 18.1 -64bit-   Hdd 250GB  Intel Mobile Video /
AcerOne10  ( Hybride, 2 in 1 ) met Ubuntu 16.04.3 LTS -64bit- 32bit Uefi.

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Soms gaat het goed en soms niet?
Dat is vreemd, ik zou de HD eens testen op defecten, en eventueel een BIOS reset doen.
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor,  OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker, liefhebber en tester.
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline kali

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Allereerst,
Bedankt voor jullie reacties.
@Ron
Mijn vriend dacht dat het misschien ook aan de HD zou kunnen liggen.
De PC in kwestie is immers een tweedehandse computer die van de Kringwinkel komt.
Ondertussen ben ik ook elders gaan zoeken op internet, en dat leverde de suggestie op dat er mogelijk een probleem is met GRUB bootloader.
Ik heb alleen ubuntu op deze computer staan, geen Windows versies.
Nu vroeg ik mij het volgende af:
Kan het kwaad als ik de commando’s voor de reparatie van de GRUB intoets in mijn terminal.
(mocht het onverhoopt toch niet aan de Grub liggen.)
@spievensterke
Bedankt voor de suggesties
Gelijk heb je, te veel 'Willie Wortel' spelen, kan averechtse effecten hebben.

En om me op het ergste voor te bereiden heb ik een backup gemaakt van mijn belangrijkste documenten en een lijst van de geïnstalleerde programma's voor het geval ik het systeem weer opnieuw zou moeten opbouwen.

Offline Nero

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
(...) soldeersel heeft een smelttemperatuur van 80°Celsius (...)
Waar haal je dat vandaan? Solderen gebeurt op een temperatuur van +400°C.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Solderen

Offline kali

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
@Nero
Inderdaad, de precieze temperatuur wist ik niet, maar wel dat het meer was dan 80°C.
(Ik ben groot geworden in het atelier van wijlen mijn vader die in zijn leven serieus wat bij elkaar gesoldeerd heeft)

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
[OffTopic]
Solderen gebeurde vroeger bij 370 graden, maar sinds lood niet meer is toegestaan bij (ik dacht) 420 graden.
Deze temperaturen zijn hoger dan de smelttemperatuur, tenslotte moet het ook kunnen vloeien.
Het smeltpunt van lood houdend soldeer is ongeveer 183 graden..
Zou soldeer smelten bij 80 graden, dan zou het smelten in kokend water :lol:
[/OffTopic]
« Laatst bewerkt op: 2016/08/09, 11:47:21 door Ron »
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor,  OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker, liefhebber en tester.
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline spievensterke

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
ik heb mij van zo'n +- 300° Celsius vergist.
Mijn excuses daarvoor, een typ-foutje die zo maar +- 300° bedroeg.

groet,
spievensterke.
« Laatst bewerkt op: 2016/08/09, 12:22:32 door spievensterke »
Testlaptop Toshiba Satellite L500-1C7 - Ubuntu Maté 16.04.2 LTS -64bit- in dualboot met LinuxMint Maté 18.1 -64bit-   Hdd 250GB  Intel Mobile Video /
AcerOne10  ( Hybride, 2 in 1 ) met Ubuntu 16.04.3 LTS -64bit- 32bit Uefi.

Offline Nero

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Naar aanleiding van dit topic even gaan zoeken. Hier vind je meer uitleg aangaande solderen in de elektronica.

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Voor de topic starter,
-Kijk of je hd altijd zichtbaar is in de bios, als je storing hebt?
Zoek in de bios of je de reclame scherm uit kunt zetten,
en zet quickboot uit,(ook in de bios),
nu kun je meer zien wat er gebeurd tijdens booten, en misschien foutmeldingen zien, en /of je hd misschien niet zichtbaar is.

-Dan als je hd wel zichtbaar is,
dan kijk of je tijdens de bios de menu kunt te voorschijn toveren om je hd te kiezen in een boot scherm.
Dit is een eenmalige voorkeuze, vaak F2, of F8, F9, F10,.

-Dan als linux opstart, kijk met schijven(in het engels disks), hier kun je de smart uitlezen van je hd,
dan kun je zien of je hd defect aan het gaan is.
De waarden die je ziet, moet je op het internet zoeken, dan weet je wat beklangrijk is.
(Op http://gathering.tweakers.net/ hebben ze het ook over smart van hd's, en voorbeelden.

-
En een backup moet je altijd hebben, want een pc of een harde schijf, gaat heel snel defect, namelijk in 2 seconde be je alles kwijt.

Offline kali

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #10 Gepost op: 2016/08/10, 14:46:25 »
@Jan en iedereen die geholpen heeft

Inderdaad, het bios, daar had ik ook aan gedacht: kijken of de harde schijf nog zichtbaar was.
Ondertussen is het probleem opgelost, en waarschijnlijk was het te wijten aan een combinatie van factoren.
De PC was de dag voordien verplaatst van de tafel naar het bureau een paar meter verder, en waarschijnlijk zijn er toen een paar draadjes en contactpunten wat losser gaan zitten.
Door alles te checken en er zeker van te zijn dat alles goed vastzat, startte de pc opeens wel op.
(Hoewel er zichtbaar niks los was)
Er was wel een foutmelding die te maken had met Printers. Dat was een nieuw probleem.
Die is opgelost door Printers te ontinstalleren en terug te installeren via de Ubuntu shop en een tip van de @Pjotr site.
Toen werd mijn printer terug zichtbaar en nu kan ik terug printen.

Bedankt iedereen voor de nuttige bijdragen!
Hopelijk weet ik binnenkort ook wat meer, en kan ik ook anderen helpen op termijn! :)

Offline Tetje

  • Lid
    • opnieuwgestart (Christelijke Blog)
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #11 Gepost op: 2016/08/10, 16:44:00 »
(...) soldeersel heeft een smelttemperatuur van 80°Celsius (...)
Waar haal je dat vandaan? Solderen gebeurt op een temperatuur van +400°C.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Solderen

Doorgaans soldeer je niet op een temperatuur van 400 graden. Vooral niet op een PCB.
Handmatig solderen van componenten niet boven de 350 graden.

Maar ze hebben het hier ook over reflow en dat gebeurt dmv hete lucht  en dat gebeurd bij speciale bedrijven en kan niet door een leek worden gedaan.
Trouwens ook solderen aan het moederbord raad ik zeker niet aan om door leken te laten doen.

Ik werk bij een bedrijf waar ik regelmatig moet solderen, niet aan moederborden van PC/Laptops, maar aan nog meer geavanceerde borden.
Mijn soldeerkennis is daardoor behoorlijk hoog.

Maar hier heeft de topic schrijver niets aan.
HP mini110 : Linux Mint 18.2 xfce (32b)/Windows7 2GRam (netbook) 128G SSD
Dell Optiflex745 Pentium D, 3GRAM,  1Tb HDD, ATI Radeon  HDMI (MediaPC) -  Ubuntu 14.04 (64b)
Dell Inspirion 530s Ubuntu 14.04 (64b) 4GRam (Prive PC) 320G HDD

Offline kali

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #12 Gepost op: 2016/08/12, 12:08:01 »
Beste iedereen,

Mijn probleem leek opgelost, maar doet zich opnieuw voor.
We zoeken dus nu verder.
Ik had met mijn telefoon gefilmd wat er gebeurt na opstarten, maar dit kan ik hier niet bijvoegen, zo merk ik nu

Offline Nero

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #13 Gepost op: 2016/08/12, 13:02:22 »
Heeft die pc een UEFI BIOS? Welke mogelijkheden zie je in de instellingen bij BOOT?

Offline kali

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #14 Gepost op: 2016/08/16, 08:35:03 »
De PC is van 2009.
Ik ga er dan ook vanuit dat het geen UEFI BIOS is.
Toen ik in het BIOS zat, was de harde schijf wel gewoon zichtbaar.
Het zag er allemaal normaal uit in BIOS.


Offline Nero

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #15 Gepost op: 2016/08/16, 08:38:55 »
Wat is de BOOT volgorde in BIOS?

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #16 Gepost op: 2016/08/16, 08:52:17 »
oor de topic starter,
-Kijk of je hd altijd zichtbaar is in de bios, als je storing hebt?
Zoek in de bios of je de reclame scherm uit kunt zetten,
en zet quickboot uit,(ook in de bios),
nu kun je meer zien wat er gebeurd tijdens booten, en misschien foutmeldingen zien, en /of je hd misschien niet zichtbaar is.

-Dan als je hd wel zichtbaar is,
dan kijk of je tijdens de bios de menu kunt te voorschijn toveren om je hd te kiezen in een boot scherm.
Dit is een eenmalige voorkeuze, vaak F2, of F8, F9, F10,.

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #17 Gepost op: 2016/08/16, 20:47:29 »
Kali,

Als het op een IDE harde schijf gaat.
Vervang eens deze 'IDE flat-cable'.
Er hoef maar een ader die geboken is om het fenomeen te hebben wat je beschrijf.
Dus wel zichtbaar in het BIOS, maar start niet op.
Ook omdat je heb vermeld, na een grondig nazicht of alle kabels goed vast zaten.
Tijdelijk het weer werkt.

 
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline kali

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 16.04: OS wordt niet meer gedetecteerd na 1 maand zonder problemen
« Reactie #18 Gepost op: 2016/09/29, 17:45:23 »
Beste mensen en iedereen die gereageerd heeft.
Ondertussen is het probleem opgelost, en start mijn Ubuntu computer al een maand stabiel op.
Ik heb bewust wat gewacht met te melden dat alles nu o.k. was, om er helemaal zeker van te zijn.
Na een tijdje kwam ik er achter dat het probleem zich enkel in bepaalde omstandigheden voordeed.
Ik gebruik namelijk 2 pc's met een switch, en had de gewoonte om de 2 pc's tegelijk op te starten.
Voor de Windows pc gaf dat geen probleem. Voor de Ubuntu wel.
Ik start hem nu apart op, nadat ik geswitcht ben naar de juiste pc.
Nu blijft er niks meer hangen en wordt alles goed herkend. Al meer dan een maand lang.
De oplossing was dus: de pc's apart opstarten en steeds met de juiste instelling van de switch.
De oplossing was dus veel eenvoudiger dan gedacht. Dit kan misschien nuttig zijn voor anderen?


Bij deze sluit ik het topic ook af!

Kali