Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Dualboot Ubuntu partitie in Windows Virtualbox  (gelezen 483 keer)

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
  • Steunpunt: Nee
Dualboot Ubuntu partitie in Windows Virtualbox
« Gepost op: 2016/07/14, 22:07:28 »
Een dualboot Ubuntu partitie kan ook worden gestart vanuit Windows Virtualbox door een rawdisk te maken. Een rawdisk is een verwijzing naar een echte schijf of schijfpartitie.

Mijn systeem is een BIOS systeem met Grub dualboot (tripelboot) Windows 10, Ubuntu 14.04 en Ubuntu 16.04. Deze truc werkt niet met een gesloten videodriver maar met de standaard nouveau open source beeldschermdriver.

PAS OP, deze tip kan zowel Ubuntu als Windows onbruikbaar maken. Maak eerst een back-up en wees bereid alles opnieuw te installeren als het mis gaat. Hier werkt deze truc al jaren goed maar dat is geen garantie.

Begin in Windows

Installeer Virtualbox https://www.virtualbox.org/

Bekijk de schijfnamen in Windows. Start een terminal CMD “als administrator uitvoeren” en geef de opdracht:
wmic diskdrive list brief /format:listBij mij staat Ubuntu op DeviceID \\.\PHYSICALDRIVE2 (het systeem heeft 3 schijven, de 1e schijf is \\.\PHYSICALDRIVE0)

Ga naar de programmamap van Virtualbox:
CD "C:\Program Files\Oracle\VirtualBox"En maak een .vmdk rawdisk bestand:
VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename "C:\Users\Gebruikersnaam\Desktop\Ubuntu.vmdk" -rawdisk \\.\PhysicalDrive2Verander PhysicalDrive2 in de schijf waar Ubuntu op staat.

Omdat op mijn andere schijf een ext4-partitie staat maak ik een tweede rawdisk:
VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename "C:\Users\Gebruikersnaam\Desktop\schijf.vmdk" -rawdisk \\.\PhysicalDrive1
Herstart (dual boot) Ubuntu om een opstartschijf met grub te maken.

Maak een nieuwe map op het Bureaublad met de naam “iso”. Maak in deze map een map met de naam “boot” en daarin weer een map “grub”.

Open een terminalvenster en geef de volgende opdracht:
cp /usr/lib/grub/i386-pc/* /home/gebruikersnaam/Desktop/iso/boot/grub(gebruik uiteraard je eigen gebruikersnaam)

Dan:
cp /boot/grub/grub.cfg /home/gebruikersnaam/Desktop/iso/boot/grubZorg dat Windows niet kan worden gestart met Virtualbox:
sudo nano /home/yourusername/Desktop/iso/boot/grub/grub.cfgBlader in het bestand naar de sectie “menuentry Windows” (of zoiets) en wis de gehele sectie tot en met het “}” teken aan het einde van de sectie.

Sla het bestand op en maak een beeldbestand boot.iso:
grub-mkrescue -o boot.iso /home/gebruikersnaam/Desktop/iso/Er was een foutmelding over “xorriso: not found”. Dus dit pakket eerst geïnstalleerd:
sudo apt install xorrisoDe opdracht grub-mkrescue maakt bestand boot.iso die kan worden gekopieerd naar een Windows partitie.

Herstart (dual boot) weer naar Windows.

Start Virtualbox “als administrator uitvoeren” en maak een nieuwe virtuele machine en kies voor voldoende geheugen (>2048 MB).
Kies bij het aanmaken van een virtuele schijf voor een bestaande schijf en selecteer het eerder gemaakt .vmdk bestand (eventueel ook een 2e).

Kies bij opslag Controller: IDE voor het toe voegen van een schijf en kies het gekopieerd boot.iso bestand.

Selecteer in Virtualbox de nieuw gemaakte machine en druk op Starten. Kies Ubuntu in het Grub menu.

Als het goed gaat krijg je het aanmeldscherm van Ubuntu.

Installeer in Ubuntu de Gast uitbreidingen (guest additions) http://wiki.ubuntu-nl.org/community/VirtualBoxGast#Gast_uitbreidingen

Nu kan de Ubuntu partitie worden gebruikt zonder Windows af te sluiten. Het beste van beide werelden is gelijktijdig te gebruiken. :P

Afzonderlijk opstarten (dual boot) kan nog steeds.

Opmerking: koppel een Windows partitie niet direct (gelijktijdig) vanuit de virtuele Ubuntu. Haal deze partitie uit /etc/fstab (# ervoor). De Windows partitie kan wel als vboxsf worden gekoppeld.

Meer informatie: https://www.virtualbox.org/manual/ch09.html#rawdisk
« Laatst bewerkt op: 2016/07/15, 07:46:28 door testcees »
Klik links bovenin op Documentatie