Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Ubuntu blijft paar tellen hangen  (gelezen 2087 keer)

Minardus

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Gepost op: 2007/04/23, 16:44:01 »
Hallo,

Ik heb een probleem en dat is dat Ubuntu om de 2,3 minuten ongeveer even vast blijft hangen, en ~20 seconden later weer verder gaat.

Ook valt het me op dat de Processor ongeveer 50% gebruikt, als ik niks doe.

En ook nog dat de onboard luidsprekertjes het wel doen, maar de headphone uitgang niks doet.
Ik heb een (HDA-Intel) Realtek AC880, ofzo.

Mijn laptop specificaties indien nodig:

Het is een ASUS A6VM

- Pentium M 745 1,8 GHz
- 80GB 4200 Rpm harde schijf
- 1024MB RAM

Dus als ie even vast blift hangen dan brand dat lichtje (volgens mij dat de hdd dan bezig is) ook even niet, en dan opeens reageert ie weer, en kun je weer 2-3 minuten genieten. Mss is de hdd op zijn eind. (9 maand oud)

Groeten Minardi

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #1 Gepost op: 2007/04/23, 16:48:03 »
doe eens   top   in de terminal. en post de uitkomst hier.;)

Minardus

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #2 Gepost op: 2007/04/23, 16:54:02 »
top - 16:52:59 up 8 min,  2 users,  load average: 0.12, 0.40, 0.29
Tasks: 103 total,   2 running, 101 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s): 51.5%us,  3.0%sy,  0.0%ni, 45.5%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:   1035592k total,   354232k used,   681360k free,     9840k buffers
Swap:  3028212k total,        0k used,  3028212k free,   217044k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND          
 5001 root      15   0 99.1m  12m 6312 S  5.0  1.2   0:07.38 Xorg              
 5740 minardus  15   0  158m  39m  20m S  0.3  3.9   0:03.57 firefox-bin      
 5804 minardus  15   0  2316 1152  880 R  0.3  0.1   0:00.02 top              
    1 root      15   0  2908 1848  524 S  0.0  0.2   0:01.14 init              
    2 root      RT   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 migration/0      
    3 root      34  19     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 ksoftirqd/0      
    4 root      RT   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 watchdog/0        
    5 root      10  -5     0    0    0 S  0.0  0.0

Azalin

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #3 Gepost op: 2007/04/23, 16:55:22 »
Citaat van: Minardus
Hallo,

Ik heb een probleem en dat is dat Ubuntu om de 2,3 minuten ongeveer even vast blijft hangen, en ~20 seconden later weer verder gaat.

Ook valt het me op dat de Processor ongeveer 50% gebruikt, als ik niks doe.

En ook nog dat de onboard luidsprekertjes het wel doen, maar de headphone uitgang niks doet.
Ik heb een (HDA-Intel) Realtek AC880, ofzo.
Dat hangen kan ik je niet mee helpen, die HDA misschien wel. Bij mij werd dir opgelost door aan /etc/modprobe.d/alsa-base de volgende regel toe te voegen:
options snd-hda-intel position_fix=1 model=3stack

Dus even een terminal openen, en dan
gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-baseVervolgens helemaal onderaan de volgende regel toevoegen
options snd-hda-intel position_fix=1 model=3stackOpslaan en opnieuw opstarten. Mocht dit je audio probleem niet oplossen, dan weer het hierbovenstaande commando uitvoeren (de regel met gksudo gedit) en de toegevoegde regel verwijderen. Opslaan en opnieuw opstarten.

Mocht je niet meer kunnen opstarten dan een rescue terminal openen (dit lijkt me heel sterk dat dit gebeurt maar voor de zekerheid) en dan
sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-baseEn dan de toegevoegde regel weer verwijderen, opslaan en opnieuw opstarten.

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #4 Gepost op: 2007/04/23, 16:56:22 »
klopt! 50% cpu
zou je bij procesbeheer kunnen kijken welk proces dit veroorzaakt?

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #5 Gepost op: 2007/04/23, 16:57:05 »
oeps sorry aza...:)

Minardus

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #6 Gepost op: 2007/04/23, 17:11:53 »
Gevonden.. Systeemmonitor > Processen > Alle Processen (?)

Uhm XORG > status = slaapt 30 tot 40 % ???
En gnome-system-monitor > status = actief 20 tot 30 % ???

Ik heb trouwens een Nvidia Geforce 7300.. en omdat xorg met video te maken heeft, misschien nieuwe drivers?

Ik denk nu dat het niet aan de harde schijf ligt, dat hangen maar aan de processor of videokaart.
Als ik te veel doe, wat dingen aanklikken raakt ie op 100% en dan hangt ie even.
System monitor behaalt zelfs de 50%

Azalin

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #7 Gepost op: 2007/04/23, 17:34:55 »
Citaat van: leoquant
oeps sorry aza...:)
Beide helpen met twee verschillende punten, lijkt me geen probleem :) Straks moet hij echt gaan oppassen, want dan doet alles het nog tip-top ook :) Gaat hij zich net zo vervelen als ik hahaha ... :D

Azalin

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #8 Gepost op: 2007/04/23, 17:36:22 »
Citaat van: Minardus
Gevonden.. Systeemmonitor > Processen > Alle Processen (?)

Uhm XORG > status = slaapt 30 tot 40 % ???
En gnome-system-monitor > status = actief 20 tot 30 % ???

Ik heb trouwens een Nvidia Geforce 7300.. en omdat xorg met video te maken heeft, misschien nieuwe drivers?

Ik denk nu dat het niet aan de harde schijf ligt, dat hangen maar aan de processor of videokaart.
Als ik te veel doe, wat dingen aanklikken raakt ie op 100% en dan hangt ie even.
System monitor behaalt zelfs de 50%
Welke drivers heb je geinstalleerd staan? Als je de nvidia-glx geïnstalleerd hebt staan zou je volgens mij de nvidia-glx-new kunnen proberen. Anders zou je eens terug moeten gaan naar de niet -new versie :)

Minardus

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #9 Gepost op: 2007/04/23, 17:56:44 »
Oke nu heb ik nvidia-glx geinstalleerd. De processor haalt nu in idle stand gemiddeld 10%. Dat is al een verbetering :). Alleen soms blijft hij tog nog hangen. Bijv. als ik de map Computer wil openen. En gnome-system-monitor neemt belachelijk veel processorsnelheid in ~70%. Maar firefox en alle andere standaardprogramma's lopen nu soepel.

Alleen als ie nu opstart zie ik een Nvidia logo. En als ie ubuntu aan het laden is (de desktop) dan zie ik eerst een patroon met zwart en grijs. En een X als muis. Weet niet of het goed is, maar daarna gaat ie weer naar normaal.

Btw.. geluid via headphone ingang werkt nog steeds niet.

Extra Edit: Nog steeds hangt hij soms vast, voor soms wel 5 minuten :P, je kan de muis nog wel bewegen maar niks doet het, ik wil eigenlijk nooit weer terug naar windows, maar zo wordt het nooit wat.

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #10 Gepost op: 2007/04/23, 18:57:31 »
goed gedaan, die drivers zijn goed, het logo van nvidia komt in beeld.
alleen gnome system monitor nog.....ik heb dit niet eerder bij de hand gehad.

wil eens in je systeemlogboek kijken? is daar iets aan het opstarten/herstarten/etc. (overactief dus)

Azalin

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #11 Gepost op: 2007/04/23, 19:02:55 »
Allereerst: dat je gnome system monitor zo veel pakt dat heb ik ook, maar altijd wanneer hij net is opgestart... is volgens mij niet zo een probleem. Verder zou je in de systeemmonitor eens bij Beeld Alle Processen aan moeten klikken en dan eens kijken wat er dan precies blijft hangen. Gewoon even de systeem monitor open laten staan en wachten tot hij blijft hangen.

Wat je koptelefoon betreft, dubbelklik eens op het luidspreker icoontje in je werkbalk (onder of boven of aan de zijkant, geen idee waar deze bij jou staat). Het scherm met Volumeregeling springt open, klik op Bewerken > Voorkeuren. Kijk dan of je ergens Headphone (of Koptelefoon) ziet staan, zoja controleer of er een vinkje voor staat. Als dat niet zo is, dan even aanvinken en op Sluiten klikken. Dan moet er ergens een item met Headphone zijn, onder die slider zie je een luidsprekertje. Zorg dat daar geen rood kruisje doorheen staat en zet het volume omhoog, niet helemaal open overigens want dan krijg je echt bagger geluid. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan en alles klopt dan zou je wat moeten horen...

Wat dat nvidia logo betreft, dat kun je uitzetten maar ik zou eerst eens uitzoeken waarom hij steeds eventjes hangt. Je zou als laatste red middel een aantal dingen kunnen proberen. Bijvoorbeeld: schakel je netwerk eens uit, je kan de kabel er eens uittrekken of de kaart er helemaal uithalen. MIsschien dat er daar iets niet lekker zit. Maar eerst zou ik eens kijken welk proces je desktop lijkt te blocken...

Minardus

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #12 Gepost op: 2007/04/23, 19:15:12 »
Citaat van: leoquant
goed gedaan, die drivers zijn goed, het logo van nvidia komt in beeld.
alleen gnome system monitor nog.....ik heb dit niet eerder bij de hand gehad.

wil eens in je systeemlogboek kijken? is daar iets aan het opstarten/herstarten/etc. (overactief dus)
Volgens mij is dit de grote fout...

Apr 23 19:11:13 minardus-laptop kernel: [  549.364000] ata1.01: qc timeout (cmd 0xa0)
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  549.364000]          res 51/20:03:00:00:00/00:00:00:00:00/b0 Emask 0x5 (timeout)
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  556.408000] ata1: port is slow to respond, please be patient (Status 0xd0)
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  579.384000] ata1: soft resetting port
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  579.936000] ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 156301488, hpa_sectors = 156301488
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.000000] ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 156301488, hpa_sectors = 156301488
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.000000] ata1.00: configured for UDMA/100
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.296000] ata1.01: configured for UDMA/33
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.296000] ata1: EH complete
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.436000] SCSI device sda: 156301488 512-byte hdwr sectors (80026 MB)
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.508000] sda: Write Protect is off
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.636000] SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.704000] SCSI device sda: 156301488 512-byte hdwr sectors (80026 MB)
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.704000] sda: Write Protect is off
Apr 23 19:11:44 minardus-laptop kernel: [  580.704000] SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
Apr 23 19:12:27 minardus-laptop kernel: [  623.316000] ata1.01: qc timeout (cmd 0xa0)
Apr 23 19:12:27 minardus-laptop kernel: [  623.316000]          res 51/20:03:00:00:00/00:00:00:00:00/b0 Emask 0x5 (timeout)
Apr 23 19:12:34 minardus-laptop kernel: [  630.388000] ata1: port is slow to respond, please be patient (Status 0xd0)
Apr 23 19:12:57 minardus-laptop kernel: [  653.348000] ata1: soft resetting port
Apr 23 19:12:57 minardus-laptop kernel: [  653.932000] ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 156301488, hpa_sectors = 156301488
Apr 23 19:12:57 minardus-laptop kernel: [  654.000000] ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 156301488, hpa_sectors = 156301488
Apr 23 19:12:57 minardus-laptop kernel: [  654.000000] ata1.00: configured for UDMA/100
Apr 23 19:12:58 minardus-laptop kernel: [  654.300000] ata1.01: configured for UDMA/33
Apr 23 19:12:58 minardus-laptop kernel: [  654.300000] ata1: EH complete
Apr 23 19:12:58 minardus-laptop kernel: [  654.448000] SCSI device sda: 156301488 512-byte hdwr sectors (80026 MB)
Apr 23 19:12:58 minardus-laptop kernel: [  654.520000] sda: Write Protect is off
Apr 23 19:12:58 minardus-laptop kernel: [  654.524000] SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
Apr 23 19:12:58 minardus-laptop kernel: [  654.544000] SCSI device sda: 156301488 512-byte hdwr sectors (80026 MB)
Apr 23 19:12:58 minardus-laptop kernel: [  654.544000] sda: Write Protect is off
Apr 23 19:12:58 minardus-laptop kernel: [  654.544000] SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
Dit is een klein stukje, maar als ie even hangt, daarna staan dit soort zinnetjes erin, van dat de port te slow is ??

Geluid: ik zie wel het headphone vinkje, maar ik kon nergens headphone instellen.

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #13 Gepost op: 2007/04/23, 19:20:49 »
curieus, meestal zijn het usb apparaten die dit soort ongein uithalen.
heb je een idee wat het zou kunnen zijn?

Azalin

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #14 Gepost op: 2007/04/23, 19:56:58 »
Ah, daar hebben de ata rommel weer...
Wat je zou kunnen proberen is het volgende:

voeg "piix" toe aan "/etc/initramfs-tools/modules"
dan in een terminal het volgende commando: "sudo update-initramfs -u"
Uiteraard zonder de " tekens.

Dit heeft al voor een hoop herrie gezorgd en deze work around al voor een hoop gerust gestelde mensen :)

Azalin

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #15 Gepost op: 2007/04/23, 19:58:14 »
Overigens mocht je willen weten wat dit is: SATA poorten die lopen te rommelen. De kernel die nu in Feisty zit schijnt met SATA drives erg moeilijk over weg te gaan... Blijkbaar wordt de piix module niet standaard geladen en moet dat wel... precies weet ik het ook niet. Ik heb de fix ook maar bij Launchpad vandaan.

Minardus

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #16 Gepost op: 2007/04/23, 21:27:56 »
Wow! Dankje voor alle hulp. Hij blijft niet meer hangen :):):):):)

Nu nog ff op zoek naar een oplossing voor geluid

Azalin

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #17 Gepost op: 2007/04/23, 23:21:22 »
:) Volgens mij moeten ze die kernel echt eens goed gaan nakijken. Anyway, je hebt dus nog steeds geen geluid via je koptelefoon?

Minardus

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #18 Gepost op: 2007/04/24, 00:18:59 »
nee :( en ik heb al wat manieren geprobeerd, dus nu werkt ie helemaal niet meer :( enig idee om em vers terug te krijgen zoals die geinstalleerd was.

Azalin

  • Gast
Ubuntu blijft paar tellen hangen
« Reactie #19 Gepost op: 2007/04/24, 20:06:06 »
Het is nu gefixt in het andere threadje geloof ik hè? :)