Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Gigabit Ethernet werkt niet  (gelezen 833 keer)

Offline VandeBas

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Gigabit Ethernet werkt niet
« Gepost op: 2016/02/11, 14:27:28 »
Hi All,

Mijn ethernetkaart en mijn router zouden allebei 1Gbit/s aan moeten kunnen, maar op de een of andere manier blijft de verbinding tussen die twee op 100 Mbit/s staan. Er zit een keurige Cat 6-kabel tussen. De router is een Fritz Box 7390, de kabel zit in poort LAN2 die volgens de interface van de router op 1Gbit/s ingesteld staat. ethtool eth0 in een terminal geeft de volgende output:

 Supported ports: [ TP ]
   Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                           100baseT/Half 100baseT/Full
                           1000baseT/Full
   Supported pause frame use: No
   Supports auto-negotiation: Yes
   Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                           100baseT/Half 100baseT/Full
                           1000baseT/Full
   Advertised pause frame use: No
   Advertised auto-negotiation: Yes
   Speed: 100Mb/s
   Duplex: Full
   Port: Twisted Pair
   PHYAD: 1
   Transceiver: internal
   Auto-negotiation: on
   MDI-X: on (auto)
Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted
   Current message level: 0x00000007 (7)
                drv probe link
   Link detected: yes


Als ik de snelheid probeer in te stellen met ethtool -s eth0 speed 1000 krijg ik de volgende foutmelding:

Cannot advertise speed 1000


De computer draait op Ubuntu 14.04 LTS (64 bits). Heeft iemand een idee wat er mis gaat?

Alvast hartelijk dank voor de reacties.

Bastiaan.

Offline VandeBas

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Gigabit Ethernet werkt niet
« Reactie #1 Gepost op: 2016/02/11, 16:01:20 »
Ik ben al een stapje verder. Output van lshw -C network is:

 *-network               
       description: Ethernet interface
       product: 82566DM-2 Gigabit Network Connection
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 19
       bus info: pci@0000:00:19.0
       logical name: eth0
       version: 02
       serial: 00:1c:c4:d6:73:ad
       size: 100Mbit/s
       capacity: 1Gbit/s
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=e1000e driverversion=2.3.2-k duplex=full firmware=1.3-1 ip=192.168.178.20 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=100Mbit/s
       resources: irq:26 memory:f0180000-f019ffff memory:f01a5000-f01a5fff ioport:1100(size=32)

Het probleem zit volgens diverse fora in de 2.3.2-k versie van driver e1000e.  Een update naar versie 3.3.3 zou het probleem moeten verhelpen. De nieuwe driver heb ik inmiddels gedownload van de site van Intel (een .tar-bestand), maar nu zit ik met mijn handen in het haar, omdat het installeren van die update geen sinecure is. Kan iemand mij een eenvoudige en veilige manier aan de hand doen om de update uit te voeren? Of kan ik maar beter wachten tot dit vanzelf met een kernel update meekomt? Ik ben niet bang voor een beetje prutsen met de terminal, maar dit ziet er wel heel ingrijpend uit...

Dank, groeten,

Bastiaan

Offline VandeBas

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Gigabit Ethernet werkt niet
« Reactie #2 Gepost op: 2016/02/11, 19:41:11 »
Volgende hoofdstuk. Het updaten van de driver naar de nieuwste versie is me met wat gedoe inmiddels ook gelukt. Het enige dat ik nu zelf nog kan bedenken is proberen het BIOS te updaten, maar dat vind ik helemaal doodeng. Heeft er nog iemand idee├źn?

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Re: Gigabit Ethernet werkt niet
« Reactie #3 Gepost op: 2016/02/11, 20:17:08 »
Weet je wel zeker dat er geen probleem is met de kabel of het poortje op je router? Dus even wat kabeltjes wisselen.

Offline Paul Matthijsse

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Gigabit Ethernet werkt niet
« Reactie #4 Gepost op: 2016/02/11, 21:50:52 »
En hoe lang is je Cat6-kabel, in meters?
https://allesgimpofbijna.wordpress.com - GIMP en omstreken
https://paulsphotopalace.wordpress.com (Engelstalig) - Raw, RawTherapee, G'MIC, GIMP...

Offline VandeBas

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Gigabit Ethernet werkt niet
« Reactie #5 Gepost op: 2016/02/12, 09:25:36 »
De kabel is een meter of zes, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Heb even geen alternatief van de juiste lengte, dus Mohammed zal even naar de berg toe moeten. Ga het proberen.

Offline Paul Matthijsse

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Gigabit Ethernet werkt niet
« Reactie #6 Gepost op: 2016/02/12, 16:24:12 »
Zes meter is zeker het probleem niet, cat6 is tot 90 meter gecertificeerd (+2x5m patchkabel). Ik vroeg dat omdat ik hier ook geen gigabitsnelheden haal tussen twee GB-capabele moederborden/netwerkkaarten en een dito switch. Kennelijk zit 'm dat in de cat5-kabel van 25 meter die hier al jaren ligt.
https://allesgimpofbijna.wordpress.com - GIMP en omstreken
https://paulsphotopalace.wordpress.com (Engelstalig) - Raw, RawTherapee, G'MIC, GIMP...

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Gigabit Ethernet werkt niet
« Reactie #7 Gepost op: 2016/02/12, 17:33:17 »
Wellicht staat er iets bruikbaars in deze hyperlink http://www.ubuntugeek.com/how-to-change-ethernet-network-card-speed-and-duplex-settings-in-ubuntu.html
Probeer daaruit
sudo ethtool -s eth0 speed 1000 duplex full [Enter]
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro