Haal even de Gparted LiveCD binnen, versie 3.3-7 is een goede:
http://downloads.sourceforge.net/gparted/gparted-livecd-0.3.3-7.iso?modtime=1172440981&big_mirror=0CD branden op lage snelheid, 12 x of zo, om brandfouten te voorkomen.
PC daarmee opstarten, en alle partities vernietigen (behalve hda1).
Daarna:
Er kunnen maar vier primaire partities zijn op een schijf. Vandaar dat de truc is verzonnen, om een primaire partitie te maken, die extended is en zelf weer onderverdeeld kan worden in een onbeperkt aantal logische partities. De logische partities beginnen te tellen vanaf het maximum van de primaire, dus bij 5.
Windows wil alleen maar op een primaire partitie staan (waarom? Vraag het Bill). Maar Linux maakt het niet uit, die kan dus ook op een logische partitie staan. Maak de Linuxpartitie overigens EXT3 en niet EXT2, want EXT3 heeft als voordeel dat hij beter bestand is tegen gegevenscorruptie bij stroomstoringen en zo (hij houdt bij waar de bestanden staan, net als NTFS in Windows).
Logische FAT32 partities die je erbij maakt in de extended ruimte, worden automatisch door Windows herkend. Maak er een aan, want Linux kan geen NTFS beschrijven (wel lezen) en Windows kan al helemaal niks met EXT3. Voor de uitwisseling tussen W. en Linux is FAT32 heel geschikt.
Zo zou ik het indelen (minimale omvang erbij vermeld, mag natuurlijk altijd groter):
- hda1: primair, actief, boot flag, NTFS: Windows
- restruimte volledig extended maken. Extended ruimte als volgt opdelen in logische partities:
- hda5: logisch, FAT32: documenten van Windows en van Ubuntu. Uitwisselingspartitie. 1GB
- hda6: logisch, EXT3: / (de root, oftewel Ubuntu zelf) circa 5 Gb, is zat.
- hda7: logisch, EXT3: /home (je "mijn documenten") 2 Gb?
- hda8: Linux Swap (je hebt maar één swap nodig, al heb je tien Linuxvarianten op je schijf!) Iets groter dan je RAM-geheugen. Vuistregel: RAM plus 200 Mb.
Daarna installatie van Linux. Kies voor handmatige installatie!
De partities die je onaangeroerd wil laten bij de installatie, kun je gewoon laten staan op de voorgestelde /media/hda1 (voorbeeld). Dan gebeurt er niks mee.