Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: SSD formareren duurt heel erg lang  (gelezen 2738 keer)

Offline wim1948

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
SSD formareren duurt heel erg lang
« Gepost op: 2015/08/07, 19:16:15 »
Wie kan mij helpen?

IK heb een Kingston  SSD 120GB over waar W7 opgestaan heeft. Ik wil deze nu formateren naar ext4 met Gparted.

Ik heb een nieuwe partitie aangemaakt en het formateren start. Het gaat echter maar heel langzaam en zal in dit tempo ongeveer 8 dagen duren.

Is er ook een snellere manier?
BVD
Wim

Offline EZ-man

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #1 Gepost op: 2015/08/07, 19:24:32 »
Vraag : ook op de knop "toepassen" geklikt ?  (zie plaatje)

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #2 Gepost op: 2015/08/07, 19:45:57 »
Mijn SSD heb ik in 6 partities verdeeld, het formatteren duurde minder dan 30 seconden...........
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger.

Offline wim1948

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #3 Gepost op: 2015/08/07, 19:58:29 »
jazeker, ik heb op de knop toepassen geklikt.

ok, ga nog proberen met verschillende partities.

Zou het ook kunnen zijn dat de SSD defect is? W7 liep er steeds op vast. Ik dacht dat het aan W lag. (niet zo gek gedacht)

wim

Offline EZ-man

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #4 Gepost op: 2015/08/07, 20:05:49 »
Te weinig gegevens om iets zinnigs te zeggen over het wel/niet functioneren van de ssd.

Wat geeft de teminal opdracht
sudo parted -l
Kan je de output hier posten ?

Offline wim1948

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #5 Gepost op: 2015/08/07, 20:59:46 »
hierbij de output van ls:

Model: KINGSTON  SV100S2128G (scsi)
Schijf /dev/sdi: 128GB
Sectorgrootte (logisch/fysiek): 512B/512B
Partitietabel: msdos

Nummer  Begin  Einde  Grootte  Type  Bestandssysteem  Vlaggen

wim

Offline EZ-man

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #6 Gepost op: 2015/08/07, 21:06:03 »
Is het BIOS ook aangepast: van IDE   >>  AHCI  ?

Offline wim1948

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #7 Gepost op: 2015/08/07, 21:15:28 »
In het bios heb ik niets veranderd.

Hoe moet ik dat doen?
wim

Offline EZ-man

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #8 Gepost op: 2015/08/07, 21:46:55 »
Hoe moet ik dat doen? 
Zie :  http://decomputer.be/harde-schijfinstellingen-ide-sata-ahci-of-raid/

Vraagje: Hoe is de ssd in de pc geplugd ?
  -  indien het via een usb gaat, dan niet het bios aanpassen
  -  indien het via sata kabels, intern is aangesloten, dan wel omstellen naar ahci

Offline wim1948

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #9 Gepost op: 2015/08/07, 21:50:37 »
de ssd zat eerst met satakabel intern ingeplugd. dat werkte dus niet.
Inmiddels heb ik deze verwijdert en met een externe behuizing aan een usb poort gehangen.

maar hij weigert om te formateren.
wim

Offline EZ-man

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #10 Gepost op: 2015/08/07, 22:05:57 »
Ik weet het niet.
Wat gebeurt er als gparted vanaf de Ubuntu livecd wordt gedraaid ?

Offline EZ-man

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #11 Gepost op: 2015/08/07, 22:10:14 »
We weten niet eens wat voor pc het is.

Uitvoeren in de terminal :
inxi -Fxz
Output hier plaatsen

Offline wim1948

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #12 Gepost op: 2015/08/07, 22:16:42 »
Ik probeer nu een partitie met 10GB aan te maken, maar er gebeurt weing.

Hier de output:
de sdh is de externe schijf.



wim@PC-kamer:~$ inxi -Fxz
System:    Host: PC-kamer Kernel: 3.13.0-35-generic i686 (32 bit, gcc: 4.8.2)
           Desktop: Gnome 3.10.4 Distro: Ubuntu 14.04 trusty
Machine:   Mobo: ASUSTeK model: P8H67-M PRO version: Rev 1.xx Bios: American Megatrends version: 1106 date: 10/17/2011
CPU:       Quad core Intel Core i7-2600 CPU (-HT-MCP-) cache: 8192 KB flags: (lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 27292.4
           Clock Speeds: 1: 3401.00 MHz 2: 3401.00 MHz 3: 1600.00 MHz 4: 3000.00 MHz 5: 1600.00 MHz 6: 1600.00 MHz 7: 1600.00 MHz 8: 1600.00 MHz
Graphics:  Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           X.Org: 1.15.1 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1920x1080@60.0hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Desktop x86/MMX/SSE2 GLX Version: 3.0 Mesa 10.3.0 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card: Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.13.0-35-generic
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros AR5416 Wireless Network Adapter [AR5008 802.11(a)bgn] driver: ath9k bus-ID: 07:00.0
           IF: wlan0 state: up mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 ver: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 05:00.0
           IF: eth0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1368.3GB (52.5% used) 1: id: /dev/sda model: WDC_WD5000AAKS size: 500.1GB
           2: id: /dev/sdb model: INTEL_SSDSC2CT24 size: 240.1GB 3: id: /dev/sdc model: WDC_WD5000AAKS size: 500.1GB
           4: id: /dev/sdh model: SV100S2128G size: 128.0GB
Partition: ID: / size: 214G used: 120G (60%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 7.00GB used: 0.13GB (2%) fs: swap
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 39.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 281 Uptime: 4 days Memory: 1996.3/8000.6MB Runlevel: 2 Gcc sys: 4.8.4
           Client: Shell (bash 4.3.11) inxi: 1.9.17
wim@PC-kamer:~$

Offline EZ-man

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #13 Gepost op: 2015/08/07, 22:22:56 »
Dat is een moderne pc, met 4 schijven !!
Ik weet het niet.

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #14 Gepost op: 2015/08/07, 22:24:12 »
Kijk of je moederbord meerdere harde schijf controllers heeft, probeer beide.
Testen met alleen de ssd aangesloten ivm conflicten tav andere hardware.
Andere data kabel proberen.
Andere stroomkabel proberen.
In een andere pc testen.

Je ssd opzoeken met google of er meer problemen mee zijn.
Firmware  moederbord updaten.
firmware ssd updaten.
« Laatst bewerkt op: 2015/08/07, 22:26:07 door jan11000 »

Offline wim1948

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #15 Gepost op: 2015/08/07, 22:39:32 »
ok, ik ga met de suggesties van jan aan de slag.

bedankt voor de reacties
wim

Offline EZ-man

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #16 Gepost op: 2015/08/08, 09:14:07 »

Offline VuurVosje

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #17 Gepost op: 2015/08/08, 09:23:33 »
Ik heb in een enkel geval ook wel eens dat Gparted nukkig is:
https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?topic=88615.msg951156#msg951156

Partitietabel opnieuw aanmaken helpt ook weleens zoals EZ-man zei.

Update:
Ik zie dat dit een oud beestje met een JMicron controller is, waarvoor een firmware update beschikbaar is.
0. Zie boven + AHCI aanzetten in BIOS
1. Firmware updaten
2. Secure SSD erase uitvoeren (deze eerste modellen hadden nog niet zo'n goede garbage control, hiermee reset je de geheugencellen en krijg je de oorspronkelijke snelheid terug).
3. SSD niet verder vullen dan 80%
« Laatst bewerkt op: 2015/08/08, 10:28:40 door VuurVosje »

Offline wim1948

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: SSD formareren duurt heel erg lang
« Reactie #18 Gepost op: 2015/08/10, 23:22:28 »
Bedankt allemaal, probleem opgelost.

Ik heb diverse dingen geprobeerd zoals jullie aangaven.
Ik kan niet precies wat de oplossing is geweest maar ik denk een nieuwe partitietabel aanmaken.

bedankt
wim