Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8  (gelezen 1066 keer)

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Gepost op: 2015/05/07, 11:12:43 »
Na een hoopvol stemmende - want soepel verlopende -  installatieprocedure kwam ik na het herstarten van mijn systeem toch nog een probleem tegen.

Ik heb een fonkelnieuwe ASUS ZenBook UX305 met voorgeïnstalleerde Windows 8. Na het starten daarvan heb ik de noodzakelijke handelingen verricht die door Pjotr worden aanbevolen op zijn pagina 'Windows 8 en 8.1: wijzig enkele instellingen voordat u Ubuntu, Linux Mint of openSUSE ernaast installeert' https://sites.google.com/site/computertip/windows

Vervolgens ben ik te werk gegaan zoals beschreven op 'Ubuntu 14.04 installeren naast Windows: maak uw computer tweevoudig opstartbaar' https://sites.google.com/site/computertip/installeren

Voor het installeren gebruikte ik een 'geheugenstaafje' waarop de live-versie van de laatste stabiele Ubuntu 14.04LTS (64bits). Na voltooiing startte de GRUB - zoals te verwachten viel - netjes op:

GNU GRUB versie 2.02~beta2-9ubuntu1

*Ubuntu
 Geavanceerde opties voor Ubuntu
 Windows Boot Manager (op /dev/sda1)
 System setup

Echter: wanneer ik voor de bovenste optie (Ubuntu) kies gebeurt er helemaal niets meer, behalve dan dat het beeldscherm een paarsachtige tint krijgt.

Als ik - na een 'harde' reboot - voor de tweede optie kies (Geavanceerde opties voor Ubuntu) krijg ik het volgende te zien:

*Ubuntu, met Linux 3.16.0-37-generic
 Ubuntu, with Linux 3.16.0-37-generic (recovery mode)
 Ubuntu, met Linux 3.16.0-30-generic
 Ubuntu, with Linux 3.16.0-30-generic (recovery mode)

Ook daar leidt de eerste optie tot hetzelfde resultaat, namelijk: geen.

De recovery-modus tenslotte brengt me naar een scherm met de volgende mogelijkheden:

Herstelmenu (status van bestandssysteem: alleen lezen)

resume Normale opstartprocedure hervatten
clean Proberen vrije ruimte te maken
dpkg Gebroken pakketten herstellen
failsafeX Opstarten in veilige grafische modus
fsck Alle bestandssystemen controleren
grub Opstartlader grub bijwerken
network Netwerkverbinding inschakelen
root Terugvallen op terminal met rootbevoegdheid
system-summary Samenvatting van systeem

De eerste optie uit die lijst (resume) brengt me dan uiteindelijk waar ik wil zijn: het vertrouwde inlogscherm van Ubuntu. Evenwel kan deze omslachtige opstartprocedure natuurlijk niet de bedoeling zijn. Heeft iemand heldere ideeën over wat hier mis kan zijn gegaan?

Alvast hartelijk dank voor het meedenken!
« Laatst bewerkt op: 2015/05/07, 11:25:24 door (c)RJ »

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #1 Gepost op: 2015/05/07, 13:23:26 »
Ik vermoed een stuurprogrammaprobleem. Start 'm eens via Recovery, en lever dan een systeemoverzicht aan met behulp van inxi:
https://sites.google.com/site/computertip/samsung-n150

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #2 Gepost op: 2015/05/07, 13:45:44 »
Beste Pjotr,

Heb je hier genoeg aan?

System:    Host: Asus-UX305FA Kernel: 3.16.0-37-generic x86_64 (64 bit, gcc: 4.8.2)
           Desktop: Gnome Distro: Ubuntu 14.04 trusty
Machine:   Mobo: ASUSTeK model: UX305FA version: 1.0 Bios: American Megatrends version: UX305FA.206 date: 12/16/2014
CPU:       Dual core Intel Core M-5Y10c CPU (-HT-MCP-) cache: 4096 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 3990.78
           Clock Speeds: 1: 1870.664 MHz 2: 1319.765 MHz 3: 1267.460 MHz 4: 1805.507 MHz
Graphics:  Card: Intel Broadwell-U Integrated Graphics bus-ID: 00:02.0
           X.Org: 1.16.0 drivers: fbdev,intel (unloaded: vesa) Resolution: 1920x1080@77.0hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.5, 256 bits) GLX Version: 3.0 Mesa 10.3.2 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1: Intel Wildcat Point-LP High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2: Intel Broadwell-U Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:03.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.16.0-37-generic
Network:   Card: Intel Wireless 7265 driver: iwlwifi ver: in-tree: bus-ID: 02:00.0
           IF: wlan0 state: down mac: 60:57:18:84:18:b8
Drives:    HDD Total Size: 628.1GB (8.3% used) 1: id: /dev/sda model: SanDisk_SD7SN3Q1 size: 128.0GB temp: 36C
           2: USB id: /dev/sdb model: Elements_1078 size: 500.1GB temp: 0C
Partition: ID: / size: 48G used: 4.4G (10%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 4.19GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 44.0C mobo: 27.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 197 Uptime: 7 min Memory: 749.7/3856.0MB Runlevel: 2 Gcc sys: 4.8.2
           Client: Shell (bash 4.3.11) inxi: 1.9.17

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #3 Gepost op: 2015/05/07, 13:54:00 »
Mogelijk is de 3.16-kernel net wat te oud voor je splinternieuwe apparatuur....

Start je computer eens op vanaf de Live-DVD van Ubuntu 15.04? Die heeft een veel nieuwere kernel, dus zou (als mijn vermoeden klopt) je computer daar probleemloos op moeten draaien.

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #4 Gepost op: 2015/05/07, 14:03:19 »
Citaat
Start je computer eens op vanaf de Live-DVD van Ubuntu 15.04?

Ehm, dan zal ik aanstonds eerst even een staafje met 15.04 moeten prepareren: de ZenBook heeft namelijk geen DVD-spelertje...  ;)

Overigens draaide 14.04 ook zonder mankeren vanaf de 'live stick'. Het gegooi in de glazen begon pas na de installatie. Feitelijk is er slechts sprake van een opstartprobleem in de GRUB. Of trek ik nu een heel verkeerde (voorbarige) conclusie?

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #5 Gepost op: 2015/05/07, 15:05:40 »
Citaat
Start je computer eens op vanaf de Live-DVD van Ubuntu 15.04?

Ehm, dan zal ik aanstonds eerst even een staafje met 15.04 moeten prepareren: de ZenBook heeft namelijk geen DVD-spelertje...  ;)

Beste Pjotr,

Ik zit nu via een 'live stick' met 15.04 te werken. Eén probleempje: wifi lijkt niet lekker te functioneren. Ik heb wel verbinding met de router maar kan niet 'naar buiten'. Bedraad gaat alles goed . Maar afijn: wat nu?
« Laatst bewerkt op: 2015/05/07, 15:09:52 door (c)RJ »

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #6 Gepost op: 2015/05/07, 15:52:26 »
OK.... Ook in 14.04 zou dit vermoedelijk moeten werken:
http://www.noobslab.com/2015/04/install-latest-intel-graphics-drivers.html

Probeer het eens? Na installatie je computer herstarten.

Let op: ik heb dit zelf niet geprobeerd, maar het ziet er veelbelovend uit.

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #7 Gepost op: 2015/05/07, 16:08:40 »
OK.... Ook in 14.04 zou dit vermoedelijk moeten werken:
http://www.noobslab.com/2015/04/install-latest-intel-graphics-drivers.html

Probeer het eens? Na installatie je computer herstarten.

Let op: ik heb dit zelf niet geprobeerd, maar het ziet er veelbelovend uit.

Hm, er staat vrij uitdrukkelijk bij vermeld dat 14.04 niet langer wordt ondersteund. Maar als ik straks de gok tòch waag, welke sets terminal-commando's moet ik dan gebruiken? De bovenste drie en daarna de twee specifiek voor 64bit?

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #8 Gepost op: 2015/05/07, 16:44:13 »
OK.... Ook in 14.04 zou dit vermoedelijk moeten werken:
http://www.noobslab.com/2015/04/install-latest-intel-graphics-drivers.html

Probeer het eens? Na installatie je computer herstarten.

Let op: ik heb dit zelf niet geprobeerd, maar het ziet er veelbelovend uit.

Hm, er staat vrij uitdrukkelijk bij vermeld dat 14.04 niet langer wordt ondersteund.
Sorry, over het hoofd gezien.... Dat maakt 't wel twijfelachtiger, of je dit wel kunt gebruiken. Beter niet zelfs.

Kun je je bestaande Ubuntu 14.04 wel opstarten met de Grub-parameter "nomodeset"?
« Laatst bewerkt op: 2015/05/07, 16:57:04 door Pjotr »

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #9 Gepost op: 2015/05/07, 16:57:52 »
Kun je je bestaande Ubuntu 14.04 wel opstarten met de Grub-parameter "nomodeset"?

Ik neem aan dat ik daarvoor de bovenste optie in GRUB moet bewerken [e] en 'quiet splash' dien te vervangen door 'nomodeset'?

Of moet ik 'nomodeset' ergens aan die regel toevoegen?

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #10 Gepost op: 2015/05/07, 17:03:33 »
Als volgt:
https://sites.google.com/site/computertip/geenbeeld#TOC-Beeld-via-de-opstartopties-van-Grub
(punt 1.2, linkerkolom)

Let op: gebruik "xforcevesa" niet, want dan heb je een minderwaardig stuurprogramma. Voor goed beeld wil je beslist het "intel"-stuurprogramma blijven gebruiken. Hopelijk lukt dat met nomodeset.

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #11 Gepost op: 2015/05/07, 17:15:57 »
Als volgt:
https://sites.google.com/site/computertip/geenbeeld#TOC-Beeld-via-de-opstartopties-van-Grub
(punt 1.2, linkerkolom)

Let op: gebruik "xforcevesa" niet, want dan heb je een minderwaardig stuurprogramma. Voor goed beeld wil je beslist het "intel"-stuurprogramma blijven gebruiken. Hopelijk lukt dat met nomodeset.

No such luck. Na het invoegen van 'nomodeset' tussen 'ro  quiet splash' en '$vt_handoff', gevolgd door het intoetsen van F10 (Ctrl-x werkte niet) krijg ik weer dat vermaledijde eeuwigdurende paarse scherm te zien...

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #12 Gepost op: 2015/05/07, 17:17:19 »
Haal "quiet splash" eens weg? Dan kunnen we hopelijk zien waar het op hangt.

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #13 Gepost op: 2015/05/07, 17:19:54 »
Haal "quiet splash" eens weg? Dan kunnen we hopelijk zien waar het op hangt.

...zonder 'quiet splash' te vervangen door 'nomodeset'?

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #14 Gepost op: 2015/05/07, 17:23:01 »
Haal "quiet splash" eens weg? Dan kunnen we hopelijk zien waar het op hangt.

...zonder 'quiet splash' te vervangen door 'nomodeset'?
Juist.  :)

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #15 Gepost op: 2015/05/07, 17:25:40 »
Haal "quiet splash" eens weg? Dan kunnen we hopelijk zien waar het op hangt.

...zonder 'quiet splash' te vervangen door 'nomodeset'?
Juist.  :)

Resultaat na verwijderen 'quiet splash': purple screen. 't Is weer eens wat anders dan een blue screen... ;)

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #16 Gepost op: 2015/05/07, 17:37:59 »
Tja.... Staat er iets bijzonders in /var/log/boot.log?

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #17 Gepost op: 2015/05/07, 17:50:08 »
Tja.... Staat er iets bijzonders in /var/log/boot.log?

Kan ik die gewoon openen met Systeemlogboek, of moet ik de inhoud daarvan via het terminalscherm opvragen. En zo ja: hoe?

Je merkt wel dat ik niet erg gewend ben om 'onder de motorkap' te werken...  :-[

Sympathiek hoor, dat je zo hulpvaardig en vooral geduldig bent! :)

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #18 Gepost op: 2015/05/07, 17:51:29 »
Je kunt 't gewoon dubbelklikken: het is een simpel tekstbestand.
Bestandbeheer: Bestandssysteem - var - log - boot.log

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #19 Gepost op: 2015/05/07, 17:56:52 »
Je kunt 't gewoon dubbelklikken: het is een simpel tekstbestand.
Bestandbeheer: Bestandssysteem - var - log - boot.log

* Starting Signal sysvinit that the rootfs is mounted[ OK ]
 * Stopping Track if upstart is running in a container[ OK ]
 * Stopping cold plug devices[ OK ]
 * Starting set console keymap[ OK ]
 * Starting Signal sysvinit that virtual filesystems are mounted[ OK ]
 * Starting Signal sysvinit that virtual filesystems are mounted[ OK ]
 * Stopping log initial device creation[ OK ]
 * Stopping set console keymap[ OK ]
 * Starting Signal sysvinit that remote filesystems are mounted[ OK ]
 * Starting load fallback graphics devices[ OK ]
 * Stopping load fallback graphics devices[ OK ]
 * Starting Clean /tmp directory[ OK ]
 * Stopping Clean /tmp directory[ OK ]
 * Starting set console font[ OK ]
 * Stopping Read required files in advance (for other mountpoints)[ OK ]
 * Stopping set console font[ OK ]
 * Starting userspace bootsplash[ OK ]
 * Starting Send an event to indicate plymouth is up[ OK ]
 * Starting Signal sysvinit that local filesystems are mounted[ OK ]
 * Starting restore software rfkill state[ OK ]
 * Starting configure network device security[ OK ]
 * Stopping userspace bootsplash[ OK ]
 * Stopping Send an event to indicate plymouth is up[ OK ]
 * Stopping Mount filesystems on boot[ OK ]
 * Starting D-Bus system message bus[ OK ]
 * Stopping restore software rfkill state[ OK ]
 * Starting flush early job output to logs[ OK ]
 * Stopping Failsafe Boot Delay[ OK ]
 * Starting configure virtual network devices[ OK ]
 * Starting System V initialisation compatibility[ OK ]
ModemManager[1042]: <info>  ModemManager (version 1.0.0) starting...


 * Starting SystemD login management service[ OK ]
 * Starting modem connection manager[ OK ]
 * Starting configure network device security[ OK ]
 * Starting bluetooth daemon[ OK ]
 * Starting network connection manager[ OK ]
 * Stopping flush early job output to logs[ OK ]
 * Starting system logging daemon[ OK ]
 * Starting mDNS/DNS-SD daemon[ OK ]
 * Starting Reload cups, upon starting avahi-daemon to make sure remote queues are populated[ OK ]
 * Starting CUPS printing spooler/server[ OK ]
 * Stopping Reload cups, upon starting avahi-daemon to make sure remote queues are populated[ OK ]
Skipping profile in /etc/apparmor.d/disable: usr.bin.firefox
 * Starting cups-browsed - Bonjour remote printer browsing daemon[ OK ]
Skipping profile in /etc/apparmor.d/disable: usr.sbin.rsyslogd
 * Starting Bridge file events into upstart[ OK ]
 * Starting AppArmor profiles       
[ OK ]
 * Setting sensors limits       
[ OK ]
 * Setting up X socket directories...       
[ OK ]
 * Stopping System V initialisation compatibility[ OK ]
 * Starting System V runlevel compatibility[ OK ]
 * Starting CPU interrupts balancing daemon[ OK ]
 * Starting Restore Sound Card State[ OK ]
 * Starting regular background program processing daemon[ OK ]
 * Starting anac(h)ronistic cron[ OK ]
 * Starting save kernel messages[ OK ]
 * Starting crash report submission daemon[ OK ]
 * Stopping Restore Sound Card State[ OK ]
 * Stopping anac(h)ronistic cron[ OK ]
 * Stopping save kernel messages[ OK ]
 * speech-dispatcher disabled; edit /etc/default/speech-dispatcher
saned disabled; edit /etc/default/saned
 * Starting ACPI daemon[ OK ]
 * Stopping Restore Sound Card State[ OK ]
 * Starting automatic crash report generation[ OK ]
 * Restoring resolver state...       
[ OK ]
 * Stopping System V runlevel compatibility[ OK ]

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #20 Gepost op: 2015/05/07, 18:03:46 »
Het is nogal een paardemiddel, maar probeer het eens met de 3.19-kernel via de PPA van het Canonical Kernel Team: http://askubuntu.com/a/598934

Na installatie: herstart je computer.

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #21 Gepost op: 2015/05/07, 18:07:33 »
Het is nogal een paardemiddel, maar probeer het eens met de 3.19-kernel via de PPA van het Canonical Kernel Team: http://askubuntu.com/a/598934

Na installatie: herstart je computer.

...alleen die drie 'sudo'-regels, toch?

sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-generic-lts-vivid

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #22 Gepost op: 2015/05/07, 18:08:02 »
Inderdaad.  :)

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #23 Gepost op: 2015/05/07, 18:16:00 »
Inderdaad.  :)

Pjotr: je bent een genie! Het werkt!!  ^-^ Nu nog even zien of ik de wifi-verbinding aan de praat kan krijgen, maar dat zou ook aan een beperking op de router kunnen liggen en daar heb ik m'n 'hospita' voor nodig... ;)

Offline (c)RJ

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 14.04 start niet na installatie naast Windows 8
« Reactie #24 Gepost op: 2015/05/07, 18:41:58 »
Nu begint de updatemanager te zeuren dat er kernel v3.16 updates klaarstaan. Die mededeling kan ik maar beter negeren, is het niet?

Hoe het ook zij: nogmaals hartelijk dank voor al je inspanningen!

Hartelijke groet,
RJ