Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: USB3.0 device werkt wel op 2.0, niet op 3.0 ports /2.0 device werkt wel op 3.0  (gelezen 2101 keer)

Offline cogliostro

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 14.04 LTS / Intel Core i7-3820 CPU @ 3.60GHz / Asrock Extreme4 mb

Bijv. mijn Sitecom 3.0 USB Hub met power supply werkt in een usb2.0 poort, niet in de 3.0 poort. Stop ik mijn 2.0 KBParadise V60 in een 3.0 poort, dan werkt hij wel. Echt niet te geloven. M.a.w. de 3.0 poorten werken helemaal niet met 3.0 devices. Krijgen ook geen stroom. Lampjes gaan nl. niet branden. In Windows 7 werkt alles goed.
Heb heel internet afgezocht en een [Solved] gevonden die niet werkt. Nl. die met Grub en iommu aanpassen in Bios. Bij mij staat iommu niet in het Bios. Kan ik dus ook niet aanpassen.

Wie heeft de oplossing voor dit uiterst vervelende probleem? Ik kan nu dus geen 3.0 device op 3.0 laten werken.

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Op mijn laptop werkt het gedeeltelijk.
Alle USB2 apparaten werken op alle USB poorten.
Een USB3 apparaat werkt maar op één van de twee USB3 poorten als USB3, op de andere poort ziet hij hem als USB2.
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Sitecom 3.0 USB Hub met power supply
Dat lijkt deze wel http://tweakers.net/pricewatch/405389/sitecom-usb-30-hub-4-port/specificaties/
Had je die Hub wel op een netvoeding aangesloten? Hoe wordt de Hub herkend in een USB 3.0 poort, door terminalcommando lsusb [Enter]

Vergelijk die output eventueel met de output, zonder Hub ingeplugd.
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline cogliostro

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Jolo, yep, dat is de hub. (CN-071 v1.001.) En ja, gewoon netvoeding aangesloten.

Sitecom ingeplugd in USB2.0 onboard
eric@eric-ubuntu:~$ lsusb
Bus 002 Device 004: ID 0b05:17cb ASUSTek Computer, Inc.
Bus 002 Device 003: ID 174c:2074 ASMedia Technology Inc.
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 005 Device 003: ID 24ae:2002 
Bus 005 Device 002: ID 04d9:0112 Holtek Semiconductor, Inc.
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
eric@eric-ubuntu:~$
Sitecom unplugged
eric@eric-ubuntu:~$ lsusb
Bus 002 Device 004: ID 0b05:17cb ASUSTek Computer, Inc.
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 005 Device 003: ID 24ae:2002 
Bus 005 Device 002: ID 04d9:0112 Holtek Semiconductor, Inc.
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
eric@eric-ubuntu:~$
Sitecom in USB3.0
eric@eric-ubuntu:~$ lsusb
Bus 002 Device 004: ID 0b05:17cb ASUSTek Computer, Inc.
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 005 Device 003: ID 24ae:2002 
Bus 005 Device 002: ID 04d9:0112 Holtek Semiconductor, Inc.
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 174c:2074 ASMedia Technology Inc.
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
eric@eric-ubuntu:~$


Het verschil is dus Bus 002 Device 003: ID 174c:2074 Asmedia Technology Inc. Alleen zichtbaar in usb2.0! In de 3.0 onboard verschijnt hij niet.
Wat nu?

Offline cogliostro

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Oeps, foutje. Ik zie dat hij wel verschijnt bij Bus 003 Device 002, als ik heb in usb3.0 plug. Ook weer Asmedia Technology.

Ik heb inmiddels wat meer devices getest. Mechanical keyboard en Razer Orbweaver pakt hij niet. Wat wel enorm raar is, is dat hij mijn telefoon Samsung Galaxy wel oplaadt en zelfs in Dolphin weergeeft. Ook de Freecom 3.0HDD pakt hij wel. En dat is een usb 3.0 device, ZONDER aparte voeding!

Oftewel, zou je kunnen zeggen dat hij wel functioneert, maar dat randapparatuur die extra stroom nodig heeft, niet wordt herkend? Lijkt me vreemd, aangezien de hub een externe (aangesloten) netvoeding heeft.

Iemand een idee wat ik zou kunnen doen? Keyboard snoer is nl. te kort en wil ik via Sitecom hub laten werken. Overigens, dit keyboard (KBParadise V60) heeft geen usb-kabel met 2 plugs aan 1 kant.
« Laatst bewerkt op: 2015/04/11, 11:33:20 door cogliostro »

Offline Allard

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
PC: MSI H110M PRO-VD,   Intel Core i5 6600,  8GB DDR4,  MSI GTX 960 4GB Gaming,  Crucial BX100 250GB, Samsung 850 EVO 500GB  -- Ubuntu 16.04 LTS 64-bit --
Acer Aspire V3-771:  Intel Core i5 3230M,  6GB DDR3,  Intel HD 4000 Graphics,  Crucial BX100 500GB  -- Ubuntu 16.04 LTS 64-bit --

Offline cogliostro

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Yep, dat is het probleem precies. Schijnt dus nog geen oplossing voor te zijn. Ongelofelijk hoe lang dit al speelt. Hopelijk komt de fix snel. Een systeem als Ubuntu zou deze bug niet mogen bevatten.

Offline Nero

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Bij mij doen alle USB3 devices het zowel op de laptop poort als op de USB3 hub.

Asus K95VJ i7-3630QM met bv WD Elements 2.5", of Sharkoon Quickport 'voor 3.5" interne schijven) met eigen voeding. Wel af en toe dat één van de hub poorten (niet steeds dezelfde) het niet doet. Dat is dan te verhelpen door de hub volledig te ontkoppelen en daarna weer aan te sluiten.

Offline cogliostro

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Nee, noch loskoppelen en weer aansluiten, noch herstarten ubuntu helpt bij mij. Sommige devices doen het wel, maar mechanical keyboard en orbweaver echt absoluut niet. Lijkt me dus met een powertekort te maken te hebben. Zijn er wellicht ubuntu-ers die een mechanical keyboard via een usb-hub 3.0 werkend hebben?

Offline atomos

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ik heb hier zo een USB 3 kaart in mijn Desktop gestoken, in het begin had ik het niet door dat deze helemaal niet de snelheid had van USB 3 maar alleen van USB 2.0 :(
Wat bleek nu, er zit zo een molex aansluiting boven op de kaart. voeding aangesloten en had toen de volle USB 3 snelheid die mijn systeem aankan.
☺Asuswrt-Merlin on Netgear R7000 ⚛
☺☞Kubuntu 17,04 ,x64.☜⚛
☺ Raspberry pi B+,2B, 3B en Banana M2, arduino mega,nano,uno,ethernetshield, etc ☺
CP/N,dos,msdos,win2,win3.11,win95,win98,NT3.5,NT4,win2000,winXP,win-vista,win10 (2006)Linux

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Misschien kun je hier nog op letten/proberen.
Originele kabels gebruiken.
Andere kabels proberen(betere als het gaat).
Geen verlengkabels gebruiken.
Andere usb hub proberen.
Misschien je usb apparaat aansluiten via een usb kabel met extra stroom aansluiting(via usb poort), dus gewoon een usb kabel met extra usb poort om extra stroom te krijgen.

Zelf heb ik bij meer dan 2 usb harde schijven ook dat usb uitvalt.
Soms moet ik ook de usb hub losmaken en weer aansluiten.
Heel af en toe(gelukkig)valt usb weg tijdens kopiëren van een hele hd, om een back-up te maken.

Offline cogliostro

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ik zal al deze wisselingen uitproberen, maar heb weinig hoop. Zijn allemaal nieuwe, originele kabels die onder Windows perfect werken.

Wat mij enorm verbaast, is wat de link die Allard noemt, laat zien:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1242321
Status: Confirmed, Importance: Medium en Assigned to: Unassigned.

UNASSIGNED! Je zou zeggen dat dit probleem (=confirmed) toch echt aandacht verdient. Het is niet een klein bugje.
Heeft het zin dat ik dit gedoe nog ergens "formeel" meld?

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
  • Steunpunt: Nee
Wat mij enorm verbaast, is wat de link die Allard noemt, laat zien:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1242321
Status: Confirmed, Importance: Medium en Assigned to: Unassigned.

UNASSIGNED!
Tag: kernel-bug-exists-upstream

Canonical gaat dit waarschijnlijk niet oplossen maar rustig afwachten tot dit in een nieuwe kernel van Linux wordt gefixed. Zie ook comentaar #17 en #19.
Eventueel kan je proberen of een nieuwe kernel (ppa) het probleem oplost. De nieuwe Ubuntu 15.04, die eind van deze maand uitkomt, krijgt waarschijnlijk kernel 3.19, misschien is daarmee het probleem opgelost.
Ik heb zojuit de Sleepnet-kieswijzer ingevuld op www.waartrekjijdegrens.nl/

Offline cogliostro

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ah mooi, het lijkt dus wel de aandacht te krijgen, die het verdient. Even updates afwachten dan maar.

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Sommige devices doen het wel, maar mechanical keyboard en orbweaver echt absoluut niet.
Dat een toetsenbord op je USB hub niet werkt, zou kunnen. Dat is hier ook het geval als ik een toetsenbord via een USB 2.0 hub aansluit op een USB 3.0 poort. Dit ofschoon lsusb het toetsenbord gewoon herkent en ook het numlock lampje brand. Met de USB 2.0 hub in een USB 2.0 poort werkt dit wel.

Als de toetsenbord kabel te kort is, kun je die waarschijnlijk beter aansluiten via een USB verlengkabel of USB docking station.

Informatie over stroom kun je verkrijgen via terminalcommando
sudo lsusb -v [Enter]
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro