Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Grafisch beeld  (gelezen 2712 keer)

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Gepost op: 2007/03/26, 18:00:34 »
Ik heb dus Ubuntu geinstalleerd in tekstmodus. Alles goed verlopen. Ik krijg alleen het grafisch gedeelte niet in orde.

Ik deed dus : sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg, en heb er alles laten staan buiten "ATI" op "VESA" te zetten. Dan tijp ik "startx" en direct schakelt mijn scherm in standby. ik hoor wel een beginmuziekje dus ik veronderstel dat het dan grafisch wordt. Ik krijg mijn scherm niet meer terug aan. (alt-ctrl-backspace werkt niet)

Als ik dan in recovery mode start en driver terug op "ATI" zet en dan startx tijp, krijg ik als error : "NO SCREENS FOUND"  Kan iemand mij eventueel eens helpen dit probleem op te lossen ??

Offline gercokees

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #1 Gepost op: 2007/03/26, 19:57:00 »
Je hebt Ubuntu in textmode ginstalleerd. Ik weet niet precies wat je daarmee bedoeld (heb wel een vermoeden), maar ik zou het als volgt doen:
Dapper downloaden (6.06 desktop versie), Op cd branden (lage snelheid kiezen), in laatje doen, opstarten en dan, op het install icoontje klikken.
Ik vermoed dat je nu de server-versie hebt geinstalleerd, inplaats van de desktop-versie....
Groet,
Gerco-Kees
<><

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #2 Gepost op: 2007/03/26, 20:07:03 »
Neenee ik heb wel degelijk de juiste versie.
Heb nu met de Alternate 64bit CD geinstalleerd in tekst modus. komt zo op het scherm : "Installeer in tekst modus". heb ik ook gedaan. Perfect verlopen.

Ik had van iemand van school de live CD van Ubuntu, verkregen via ship-it, ook al geprobeerd en daar kreeg ik dezelfde error --> no screens found.

heb er geen id van wat ik nog kan proberen, iemand die kan helpen is altijd welkom

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #3 Gepost op: 2007/03/26, 20:08:38 »
Als startx iets doet, dan heeft hij niet de server versie geïnstalleerd.

Kan je de inhoud van /etc/X11/xorg.conf hier plaatsen?

En wat voor videokaart en scherm heb je?

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #4 Gepost op: 2007/03/26, 20:13:34 »
video kaart : ATI Radeon
Scherm : CRT Zwart scherm 17" van Dell

PC : Acer Aspire E360 3500+
AMD athlon 64bit


De inhoud zal ik ens snel gaan kijken

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #5 Gepost op: 2007/03/26, 20:25:30 »
Kan het dat dit xorg.conf is :

X Window System Version 7.1.1
Release date : 12 May 2006
X protocol version 11, revision 0, Release 7.1.1
Build Operating system ...
...

(EE) No devices detected

Fatal server error :
no screens found
XIO : fatal IO error 104 (connection reset by peer) on X server ":0.0"
after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining


Als dit niet xorg.conf is, laat je me dan weten hoe ik hem wel open doe ??

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #6 Gepost op: 2007/03/26, 20:27:26 »
ATI Radeon X700SE 256MB denk ik

Offline eendje

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #7 Gepost op: 2007/03/26, 20:36:47 »
xorg,conf openen d.m.v. het volgende commando:

sudo nano /etc/X11/xorg.conf

Let op de hoofdletter X!
Een dag niets geleerd is een dag niet geleefd!
Ik blog dus ik besta!
__________________________________________________________
Een vraag? Heb je al eens gekeken op: http://wiki.ubuntu-nl.org/FAQ?

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #8 Gepost op: 2007/03/26, 20:40:24 »
Het bestand wat je net gegeven hebt is de error log.
Deze regel vind ik vreemd:

XIO : fatal IO error 104 (connection reset by peer) on X server ":0.0"

Probeer je in te loggen als root ofzo?

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #9 Gepost op: 2007/03/26, 21:04:54 »
Section "Files"
   FontPath   "/usr/share/X11/fonts/misc"
   FontPath   "/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
   FontPath   "/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
   FontPath   "/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
   FontPath   "/usr/share/X11/fonts/Type1"
   FontPath   "/usr/share/X11/fonts/100dpi"
   FontPath   "/usr/share/X11/fonts/75dpi"
   FontPath   "/usr/share/fonts/X11/misc"
# path to defoma fonts
   FontPath   "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
   Load "bitmap"
   Load "ddc"  
   Load "dri"
   Load "extmod"
   Load "freetype"
   Load "glx"
   Load "int10"
   Load "type1"
   Load "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
zijn er verschillende , mouse, keyboard, ...
denk niet dat dit van toepassing is op mijn probleem

Section "Monitor"
   Identifier "Generic Monitor"
   Option "DPMS"
   HorizSync   28-51
   VertRefresh   43-60
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Default screen"
   Device "ATI technologies, Inc. Radeon X700 SE (RV410)
   Monitor "Generic Monitor"
   DefaultDepth   24
 
  Subsection "Display"
     Depth   1
     Modes   "1024x768"   "800x600"   "640x480"
  EndSubSection

  Subsection "Display"
     Depth   4
     Modes   "1024x768"   "800x600"   "640x480"
  EndSubSection

  Subsection "Display"
     Depth   8
     Modes   "1024x768"   "800x600"   "640x480"
  EndSubSection

  Subsection "Display"
     Depth   15
     Modes   "1024x768"   "800x600"   "640x480"
  EndSubSection

  Subsection "Display"
     Depth   16
     Modes   "1024x768"   "800x600"   "640x480"
  EndSubSection
EndSection

Section "Serverlayout"
   Identifier "Default layout"
   Screen "Default screen"
   InputDevice   Generic keyboard
   InputDevice   Configured Mouse
   InputDevice   "stylus" SendCoreEvents
   InputDevice   "cursor" SendCoreEvents
   InputDevice   "eraser" SendCoreEvents
EndSection

Section "DRI"
   Mode 0666
EndSection



PS : hoe log je in als root ??

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #10 Gepost op: 2007/03/26, 21:07:59 »
Citaat van: SwOx
PS : hoe log je in als root ??
Niet.
Het kan wel met wat moeite, maar het levert alleen problemen op.

Ik mis trouwens de Device sectie, waar je videokaart beschreven wordt.

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #11 Gepost op: 2007/03/26, 21:11:47 »
zal eens snel gaan kijken

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #12 Gepost op: 2007/03/26, 21:16:49 »
Section "Device"
   Identifier "ATI Technologies, Inc. Radeon X700 SE (RV410)"
   Driver "ati"
   BusID "PCI:3:0:0"
   Option "UseFBDev"         "true"
EndSection

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #13 Gepost op: 2007/03/26, 21:27:05 »
Wat is de uitkomst van sudo lspci
En dan zijn we met name geïnteresseerd in het gedeelte van je grafische kaart.

Ik vermoed dat BusID "PCI:3:0:0" veranderd moet worden naar:  BusID       "PCI:1:0:0"
Maar dat weet ik nog niet zeker.

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #14 Gepost op: 2007/03/26, 21:33:11 »
Dit stond er

03:00.0  VGA compatible controller: ATI Technologies Inc. RV410 [Radeon X700]
03:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc. Unknown Device 5e6f

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #15 Gepost op: 2007/03/26, 21:37:52 »
Dan staat BusID al goed.
Wat gebeurt er als je een hekje zet voor de volgende lijn:

   Option "UseFBDev"         "true"

Zo dus:
#  Option "UseFBDev"         "true"

Wel even opnieuw opstarten dan.

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #16 Gepost op: 2007/03/26, 21:44:15 »
Nog steeds hetzelfde.
Geen verandering dus

En die fatal error 104 blijft   (no screens found)


Is het normaal dat er staan bij "03:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc. Unknown Device 5e6f" --> Unknown Device

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #17 Gepost op: 2007/03/26, 22:12:21 »
Iemand enig idee ???

SwOx

  • Gast
Grafisch beeld
« Reactie #18 Gepost op: 2007/03/26, 23:04:31 »
Heb nog even zitten neuzen in error rapport.

ik deed:

sudo nano /var/log/Xorg.0.log

hierin vond ik:

(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf

(WW) The directory "/usr/share/X11/fonts/misc" does not exist
            Entry deleted from font path

Deze warning voor alle font paths (cyrillic,100dpi,75dpi,...)

Kan het zijn dat dit het probleem veroorzaakt.

Zo ja, hoe kan ik dit oplossen?

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #19 Gepost op: 2007/03/27, 01:21:21 »
Nee, dat is alleen een font probleem.
Dat is niet erg.

Probeer eens: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Kies bij de driver ati.

Als je daarna opnieuw opstart zou het moeten werken.
Zo niet, dan heb ik echt geen idee wat er mis kan zijn.
Met google kwam ik van alles tegen, maar geen oplossing...

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #20 Gepost op: 2007/03/27, 01:29:03 »
Eventueel kan je nog proberen om de fglrx drivers te installeren en die te gebruiken.
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu

Offline Jelle

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Grafisch beeld
« Reactie #21 Gepost op: 2007/03/27, 09:00:15 »
Citaat van: Johanvd
Eventueel kan je nog proberen om de fglrx drivers te installeren en die te gebruiken.
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu
En daarmee zijn we dus terug op de stand van gisterochten om 8:45:49 in het oorspronkelijke topic: http://forum.ubuntu-nl.org/topic/8540

Resumerend:

Het is een vrij recente ATI kaart en (dus) de live cd werkt niet (geen beeld, wel Ubuntu opstart geluid?)

Alternate cd installeert wel, maar het grafische deel werkt niet, zelfs niet met de VESA driver, wat tot nu toe de werkende workaround was bij ATI kaarten die met de ati drivers niet werken.

Hopelijk werkt het wel met de closed source drivers, maar zoals ik al zei, ik weet niet hoe je die in de terminal installeert. Dat moet overigens gewoon kunnen met apt-get en dan wellicht opnieuw reconfigure xserver-xorg.

Er is nog een andere oorzaak die soms voor zwart beeld zorgt. Dat heeft te maken met acpi en/of apic e.d.

Stel dat hier beide problemen tegelijk spelen, dan zou je het kunnen proberen met de VESA driver, samen met de bootparameters acpi=off noapic nolapic