Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Opstart probleem  (gelezen 328 keer)

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Opstart probleem
« Gepost op: 2014/09/06, 16:23:13 »
Eindelijk heb ik een probleem, waar ik niet uitkom .......

Op een HD van een BTO laptop, heb ik 3X Xubuntu geïnstalleerd.
Zodra de PC boot, start de default keuze keurig op.
Kies ik een andere partitie, dat moet ik inloggen in een terminal scherm en daarna STARTX intypen.
Zodra XFCE is gestart, moet ik nogmaals een wachtwoord invoeren, evenals bij het afsluiten.
Alleen de default keuze in het grub menu werkt goed.
Dit is bij alle 3 de installaties het geval.
Voorbeeld:
Van /dev/sda1 kan ik opstarten, zoals het hoort.
Kies ik als opstart partitie /dev/sda2 en log ik in via de terminal, dan geef ik daar:
sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grub

En reboot ik het systeem, dan werkt de installatie op SDA2 perfect, maar heb ik het "probleem" op SDA1.

Iemand die licht in mijn duisternis kan doen schijnen?
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger.

Offline Moob

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Opstart probleem
« Reactie #1 Gepost op: 2014/09/06, 19:49:30 »
Als je het systeem herstart, dan kiest voor een xubuntu die niet grafisch start, inloggen -- geen startx uitvoeren en ook geen grub update/install -- en dan uitvoert 'sudo telinit 2' Daarna herstarten en voor dezelfde xubuntu kiezen. Wat gebeurt er dan ?

Mm nu ik er over nadenk, ubuntu gebruikt gdm om zijn grafische interface te starten. Daar zo het probleem ook nog kunnen zitten
« Laatst bewerkt op: 2014/09/06, 19:54:32 door Moob »

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: Opstart probleem
« Reactie #2 Gepost op: 2014/09/06, 20:01:14 »
Het helpt inderdaad niet :-)
Maar volgens mij moet het in de gegevens die grub meestuurt zitten, alleen kan ik niet ontdekken wat.
De andere 2 laptops (Acer's) hebben er geen probleem mee, alleen deze........
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger.

Offline Moob

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Opstart probleem
« Reactie #3 Gepost op: 2014/09/06, 20:19:38 »
Met grub kan je booten in recoverymode of standaard, meer niet. Daarna neemt het initialisatie process het over die verder X start.

Je ziet ook geen verschil in de grub.cfg tussen dit systeem en van het systeem waar het goed gaat ? 

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Opstart probleem
« Reactie #4 Gepost op: 2014/09/06, 20:33:00 »
Ron,

Ik ben belange na geen specialist in multi-boot..
Maar ik vind het vreemd...
Als je inlog via een text-omgeving -> daarna startx uitvoer, je weer moet inloggen!!!
Dit klopt niet.
Zoals Moob het al aankaarte...
GRUB heeft niet te maken of al dan niet grafisch inlog.
Dat heeft aleen te zien of de X-server wel of niet is gestart tijdens het opstarten. (via lightdm of gdm ...)
Het niet opstarten van de X-server kan vele oorzaken hebben. (/var/log/Xorg.0.log)
Het feit dat startx wel werkt, zal je het moeten zoeken in de deamon (lightdm, gdm ...)
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: Opstart probleem
« Reactie #5 Gepost op: 2014/09/06, 20:34:01 »
Nee, geen verschil.
Ook heb ik met "e" gekeken wat er mee gegeven wordt.
Alle 3 de installaties starten ook op met "nomodeset", omdat de opensource driver op deze laptop beter werkt dan de Nvidia driver ..........
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger.

Offline Moob

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Opstart probleem
« Reactie #6 Gepost op: 2014/09/06, 21:50:57 »
Het enige wat grub bepaalt wat grafisch wordt gedaan is het inlog scherm, of dat grafisch of via tekst wordt getoond. Alleen als je daarna startx start krijg je gelijk het grafische gedeelte, je hoeft dan niet nogmaals aan te melden.

Je kan de grub file - /etc/default/grub - even nakijken of er GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" of  GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="text" in staat. De laatste zorgt ervoor dat je een tekst inlog krijgt.

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: Opstart probleem
« Reactie #7 Gepost op: 2014/09/06, 22:32:49 »
Dat staat allemaal goed, ik ga het nu anders doen, even een andere versie installeren.
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger.

Offline DeBaas

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Opstart probleem
« Reactie #8 Gepost op: 2014/09/06, 23:43:01 »
boot in het default os
sudo os-prober
sudo update-grub

Misschien ?
Ik beantwoord GEEN hulpvragen via PB en/of MAIL

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: Opstart probleem
« Reactie #9 Gepost op: 2014/09/07, 10:43:34 »
boot in het default os
sudo os-prober
sudo update-grub
Nee, maar ik heb mogelijk een blunder begaan ........
Een gedeelte van mijn home map heb ik overgezet met een fat32 geformatteerde stick, waardoor de rechten mogelijk verkeerd staan.
Nu maar 3x opnieuw installeren en kijken of de "nomodeset" echt nodig is......
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger.

Offline DeBaas

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Opstart probleem
« Reactie #10 Gepost op: 2014/09/07, 18:07:40 »
Op fat 32 zijn alle rechten verdwenen..............
Ik beantwoord GEEN hulpvragen via PB en/of MAIL

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: Opstart probleem
« Reactie #11 Gepost op: 2014/09/07, 19:23:41 »
Op fat 32 zijn alle rechten verdwenen..............
Inderdaad, erg dom van mij, maar ik heb er van geleerd :lol:
Nu Xubuntu 14.04.1 er op gezet en alles werkte, hierna geupdate en het beeld was weg.
Gelukkig bracht in /etc/default/grub de tekst nomodeset de oplossing.
Nu nog verder stoeien, om de rest van de ijzerwaar aan de praat te krijgen, het is n.l. één van de weinig klaptops met een ingebouwde ontvanger voor analoge tv, DVB-T en radio.

Maar het probleem waarmee ik begon is opgelost, hartelijk dank allemaal voor het meedenken!
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger.