Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Scanner Canon MG5150 wordt niet gezien door Xsane e.d.  (gelezen 508 keer)

Scanner Canon MG5150 wordt niet gezien door Xsane e.d.
« Gepost op: 2014/05/16, 21:45:08 »
Ik heb de scanner van MG5150 geinstalleerd en die werkt nu via het terminal commando scangearmp
Nu las ik dat anderen dat ook hebben lopen met Xsane en Gimp e.d
Maar Xsane zegt bij mij dat het geen scanner vindt, is dat te verhelpen?

Peter

Offline Gijsbert

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Scanner Canon MG5150 wordt niet gezien door Xsane e.d.
« Reactie #1 Gepost op: 2014/05/17, 09:23:38 »
Open een terminal en type gksudo gedit /lib/udev/rules.d/40-libsane.rules vul je wachtwoord in en kopier en plak de volgende regels onderaan in de tekst:
# Canon PIXMA MG5150
ATTRS{idVendor}=="04a9", ATTRS{idProduct}=="1748", ENV{libsane_matched}="yes"

Sla het bestand op en start Xsane.
« Laatst bewerkt op: 2014/05/17, 09:36:14 door Gijsbert »
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Re: Scanner Canon MG5150 wordt niet gezien door Xsane e.d.
« Reactie #2 Gepost op: 2014/05/17, 16:00:22 »
Gijsbert
Ik ben zo vrij geweest die regels niet helemaal onderaan in te voegen in het bestand
Omdat ze dan, buiten de structuur zouden vallen, zoals ik dat interpreteerde in het bestand
Dan komen ze na LABEL="libsane_rules_end"
Ik heb het als volgt gedaan:

# Dell Dell MFP Laser Printer 1815dn
ATTRS{idVendor}=="413c", ATTRS{idProduct}=="5124", ENV{libsane_matched}="yes"
# Dell 1600n
ATTRS{idVendor}=="413c", ATTRS{idProduct}=="5250", ENV{libsane_matched}="yes"
# Canon scanners MG5150 eigen toevoeging                                                                                             <-----  dit was mijn eerdere toevoeging
#ATTRS{idVendor}=="04a9", ENV{libsane_matched}="yes"
# Canon PIXMA MG5150                                                                                                                                   <--------- dit is de laatste
ATTRS{idVendor}=="04a9", ATTRS{idProduct}=="1748", ENV{libsane_matched}="yes"

# The following rule will disable USB autosuspend for the device
ENV{libsane_matched}=="yes", RUN+="/bin/sh -c 'if test -e /sys/$env{DEVPATH}/power/control; then echo on > /sys/$env{DEVPATH}/power/control; elif test -e /sys/$env{DEVPATH}/power/level; then echo on > /sys/$env{DEVPATH}/power/level; fi'"

LABEL="libsane_usb_rules_end"

SUBSYSTEMS!="scsi", GOTO="libsane_scsi_rules_end"

LABEL="libsane_scsi_rules_begin"
# Generic: SCSI device type 6 indicates a scanner
...

Het mocht niet baten!
Het merkwaardige is dat Gimp de scanner ziet zowel op basis van mijn eerste invoeging, als ook op basis van deze tweede.
Maar Xsane ziet hem niet

PS. ik werk in Linux-Mint, maar dat zou het probleem toch niet mogen zijn?

Peter





Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Scanner Canon MG5150 wordt niet gezien door Xsane e.d.
« Reactie #3 Gepost op: 2014/05/17, 16:34:43 »
Ik vond op dit forum iemand met een vergelijkbaar probleem. Canon mg5150 print wel maar scant niet in ubuntu 12.04 De oplossing die in Reactie #19 staat, lijkt nogal op die van Gijsbert. 
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Re: Scanner Canon MG5150 wordt niet gezien door Xsane
« Reactie #4 Gepost op: 2014/05/17, 19:14:33 »
Inderdaad, dat is de oplossing die ik ook eerder al had toegepast, zie "mijn eerste toevoeging"
Daarmee kwam het met het Terminal commando en met Gimp aan de praat.
t zo vreemd dat Xsane 'm dan niet ziet.
Dus het is nu allemaal niet zo'n ramp meer, ik ben een beetje een zijkerd in zo'n geval, dat moet toch ook werken.
Peter