Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Hoe het beste een mailserver verhuizen  (gelezen 779 keer)

Offline KenSentMe

  • Lid
    • http://www.vandenieuwenhof.nl
  • Steunpunt: Nee
Hoe het beste een mailserver verhuizen
« Gepost op: 2007/03/19, 15:06:42 »
Op mijn server thuis heb ik een mailserver geinstalleerd staan die niet alleen mijn eigen accounts verzorgt, maar ook die van anderen. Omdat mijn adsl-verbinding niet geweldig is, heb ik besloten een dedicated server te huren. Daarom ben ik van plan om binnenkort alle mailaccounts te verhuizen naar de nieuwe server. Ik ben nu alles in aan het stellen en testen en hoef straks alleen nog maar alle mailbestanden van de verschillende accounts te verhuizen. En daar zit mijn probleem.

Zodra de mx-records van de domeinnamen worden aangepast, wordt de mail niet meer naar mijn server thuis gestuurd (en daar opgevangen), maar naar mijn nieuwe dedicated server. Omdat ik niet exact kan bepalen wanneer de DNS-servers worden geupdate en dus de MX-records worden aangepast, bestaat dus de kans dat er dus een verschil bestaat tussen de mailberichten die nog op de oude staan en de mails op de nieuwe server.

Hoe kan ik er nou voor zorgen dat de inhoud van de mailaccounts op beide servers hetzelfde blijft en dat de verhuizing vlekkeloos verloopt, zonder dat gebruikers mail kwijt raken?

Offline Tukcedo

  • Lid
    • http://www.tukcedo.nl
  • Steunpunt: Nee
Hoe het beste een mailserver verhuizen
« Reactie #1 Gepost op: 2007/03/19, 15:22:26 »
Lijkt me een typisch klusje voor rsync. Daarmee kun je twee of meerdere bestanden en/of directories "synchroon" houden. Je kunt het evt. via SSH laten verlopen waarbij je met een public key je script laat inloggen en dan heb je er zelf geen omkijken naar. Je zou dus een paar dagen (om en nabij het omslagpunt zeg maar) een rsync script kunnen laten lopen. Eens per dag maar met hetzelfde gemak om het uur. Omdat zo'n mail-file in gebruik kan zijn zou ik zelf echter voor een nachtelijke update kiezen.
Tukcedo Services - Unix en Linux Consultants
http://www.tukcedo.nl