Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Geen permissie gemounte samba-share  (gelezen 2386 keer)

Offline quick_snack

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Geen permissie gemounte samba-share
« Gepost op: 2005/09/06, 11:26:35 »
Ik heb een server ingericht met Ubuntu en samba server werkend gekregen. Een aantal directories worden geshared, samba en ubuntu users zijn aangemaakt, passwords zijn toegewezen.
De directories die worden geshared hebben alle een sticky group (rwxrwsr-x). Dit betekent dat nieuw aangemaakt directories en bestanden dezelfde gid krijgen als de dir waar ze in zitten.
Via de smb.conf heb ik globaal ingesteld dat de permissies voor aanmaak van directories 775 moet zijn (bestanden 664), alle shares zijn read-write.
Hierna aan het testen geslagen:

Locaal werkt dit perfect. Users kunnen op deze manier bestanden en directories aanmaken en zijn wijzigbaar voor alle andere leden van de group (bijv. 'users'). Nieuw aangemaakte dir's krijgen ook de sticky group bit.

Via een XP machine de shares benaderd en directories en bestanden aangemaakt. Werkt perfect: bestanden worden met (locaal gecontroleerd) aangemaakt met de juiste permissies en gid ('users'). Nieuwe dir's krijgen ook hier een sticky group bit.

Via een Ubuntu systeem de server benaderd via en na ingave van gebruiker en wachtwoord bestanden en directories toegevoegd. Werkt ook perfect (juiste permissies met juiste group en sticky). Bij het opvragen van de eigenaar wordt als eigenaar de samba-user vermeld.

Probleem bij bovenstaande verbinding is dat ik wel een verwijziging aan kan maken (komt op desktop te staan) maar deze niet kan gebruiken binnen Thunderbird, Gimp, Gthump en dergelijke omdat deze een fysieke directory vereisen.

Dus via de fstab via smbfs een share gemount aan een directory, credentials via een verborgen file met daarin de samba-user en -password:
credentials=/root/.smbcred,dmask=775,fmask=664Hier krijg ik een probleem, de rechten zijn totaal anders, kan alleen bestanden lezen (eigenaar blijkt root te zijn).

Hierna binnen de fstab de permissie's weggehaald. Hierna opnieuw gemount.
Naar de gemounte directory gegaan en inhoud bekeken met 'ls -l'.
Gevolg is dat alle bestanden (dirs) als 755 worden gezet. Bestanden worden abusievelijk als uitvoerbaar gepresenteerd en geen schrijfpermissie voor bestanden en directories. Eigenaar is root.

Hier binnen de fstab de permissie's veranderd naar 777 en 666 resp. voor directories en bestanden. Opnieuw gemount.
Verplaatst naar de gemounte directory en met 'ls -l' de inhoud bekeken:
Bestanden krijgen de permissie 666, dirs 777 (hmmm, ok...), eigenaar blijft nog steeds root evenals group (in de verste verte geen gid 'users' te zien).
Bestanden kunnen nu worden aangemaakt. Krijgen eigenaar/group root mee maar  zijn 666 permissie. Controle op het serversysteem verteld dat de eigenaar wel degelijk de samba-user is met group 'users'. Jammergenoeg is locaal de permissie 644, dus geen schrijftoegang voor de overige leden van de groep.
Nieuw aangemaakt directories verschijnen op de client met 777 eigenaar/group root. Op de server daarentegen met eigenaar de samba-user en group users en permissie 755, dus ook hier geen schrijftoegang voor de directory voor andere leden van de groep, sterker nog: voor de remote aangemaakte directory is de sticky group aanduiding verdwenen dus voor alle bestanden in de nieuw aangemaakt directory geldt dat de eigenaar/groep de samba-user wordt.

Dit is niet wenselijk. Mijn vraag is nu hoe de fstab moet worden aangepast om een goede situatie te krijgen. Ik heb zelf al geprobeerd om de uid en gid opties toe te voegen binnen de fstab. Dit heeft tot gevolg gehad dat bij presentatie van de gegevens eigenaar/groep op smb-user komt te staan. Nu nog de juiste permissie's en de sticky group bit.

Wie o wie?
Hmmmm. De server dappert de server-install.
In de huiskamer zijn de raampjes weer terug...

Offline Dennis Kaarsemaker

 • Administrator
  • dennis
  • http://www.kaarsemaker.net
 • Steunpunt: Nee
Geen permissie gemounte samba-share
« Reactie #1 Gepost op: 2005/09/06, 17:58:52 »
Zoiets:

uid=root,gid=users,fmask=775,dmask=775,credentials=/root/.smbcred

Offline quick_snack

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Geen permissie gemounte samba-share
« Reactie #2 Gepost op: 2005/09/06, 19:12:52 »
Citaat van: Dennis
Zoiets:

uid=root,gid=users,fmask=775,dmask=775,credentials=/root/.smbcred
Werkt helaas niet. uid en gid werken veranderen de info locaal op de remote client. Op de server wordt als user de samba-user gehanteerd. Daarnaast wordt de sticky bit niet gezet.

De sticky bits van de directories die al zijn voorzien zorgen ervoor dat nieuwe bestanden en dirs de juiste groep krijgen ('users') maar de nieuw aangemaakt directories zijn niet sticky. Dus daaronder worden weer normaal bestanden aangemaakt met smb-user als groep.

'users' meegeven in de fstab zou niet kunnen werken omdat de remote client niet hoeft te weten van welke groep zijn creaties worden voorzien. Dit wordt een taak van de administrator op het server systeem.
Hmmmm. De server dappert de server-install.
In de huiskamer zijn de raampjes weer terug...

Offline quick_snack

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Geen permissie gemounte samba-share
« Reactie #3 Gepost op: 2005/09/07, 16:37:15 »
Op dit moment zijn de bestanden benaderbaar. Binnen de fstab de volgende regels aangemaakt/gewijzigd:
credentials=/root/.smbcred,dmask=2775,fmask=664,uid=nobody,gid=usersBij opstart van het systeem worden mappen gemount met eigenaar user=nobody en groep=users. Dit heeft tot gevolg dat bestanden benaderbaar/wijzigbaar zijn voor iedere ubuntu user welke lid is van groep users.
Op de server zelf wordt rekening gehouden met de inhoud van de credentials file die standaard op een bepaalde user slaat.

Wat wel jammer is dat de sticky groep bit niet wordt gezet bij aanmaak van nieuwe dirs. Dit in tegenstelling tot een adhoc netwerkverbinding met de samba server.

Weet iemand (Dennis?) hoe ik dit dan voor elkaar krijg?
Hmmmm. De server dappert de server-install.
In de huiskamer zijn de raampjes weer terug...