Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: herinstalern van ubuntu met andere partities  (gelezen 397 keer)

Offline GoUbuntu

  • Lid
herinstalern van ubuntu met andere partities
« Gepost op: 2014/03/14, 16:32:42 »
Op mijn pc staat ubuntu en ik zou het graag willen herinstaleren om de partities herintedelen maar alles behouden is dat mogelijk

Offline heir4c

  • Lid
Re: herinstalern van ubuntu met andere partities
« Reactie #1 Gepost op: 2014/03/14, 17:04:28 »
Hangt af hoe groot je schuif is.
Veronderstel dat je bijvoorbeeld 100GB hebt met een / partitie en een swap. En de / partitie neemt bijvoorbeeld een 35 GB in beslag, dan kan je die verkleinen naar bijvoorbeeld 40GB of 50GB. Zodat je een tweede partitie krijgt maar ook zodat je huidige installatie nog genoeg vrije ruimte krijgt om werkbaar te zijn en te blijven.
Doe dit via de LIve-CD/DVD of live-usb. En gebruik daarbij dan GParted.
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Offline vanadium

  • Lid
Re: herinstalern van ubuntu met andere partities
« Reactie #2 Gepost op: 2014/03/14, 18:12:42 »
Ter aanvulling en misschien verduidelijking: als je alles wil behouden, is herinstalleren niet aan de orde. Je kan wel voor een bestaande installatie de partities herindelen, maar het wordt technischer, en de procedure hangt af van je huidige situatie en de situatie waar je naar toe wil. Als je geen goede reden hebt om de partities te wijzigen, zou ik eraf blijven. Heb je wel een goede reden, post dan eens je huidige situatie hier, en vertel wat je wil. Dan kunnen we inschatten of wat je wil vanuit je huidige installatie (gemakkelijk of moeilijk) kan en meer specifieke aanwijzingen geven.

Zoals Heirc al zegt, kan de "doenbaarheid" van die operatie ook afhangen van hoeveel gegevens er al op de schijf staan. Maar dikwijls is het mogelijk vooraf al een grote hoeveelheid gegevens (zoals muziek, films) te backuppen en tijdelijk te wissen, om enkel het systeem zelf te laten staan.

Als je de uitkomst van volgende commando┬┤s hier post, weten we hoe je partitionering er nu uitziet, en waarvoor de partities gebruikt worden.
sudo fdisk -l
sudo blkid
mount