Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Op komst: Uhuru, beveiligd OS voor mobiel en pc  (gelezen 245 keer)

Offline Paul Matthijsse

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Op komst: Uhuru, beveiligd OS voor mobiel en pc
« Gepost op: 2014/02/13, 14:58:28 »
Hallo,

Kwam gisteren het bericht tegen dat Franse bedrijven een OS gebaseerd op Android aan het ontwikkelen zijn dat als doel heeft om afluisterpraktijken tot het verleden te laten behoren. In eerste instantie komt het voor op Android gebaseerde mobiele telefoons en tablets op de markt, daarna voor Windows- en Linux pc's. In de laatste twee gevallen gaat het waarschijnlijk om de antivirus- en andere beveiligingsmodules (is me niet helemaal duidelijk).

Spraak- en sms-verkeer, alsmede data, zijn versleuteld. Er is een app-store in aanbouw, waar uitsluitend gevalideerde apps gedownload kunnen worden. Onder meer Firefox zit daar in. Weliswaar minder keus, maar een grotere kans dat er geen data via de achterdeur van je mobiel verdwijnen, zoals nu misschien wel gemeengoed is.

Het beestje is Uhuru gedoopt. Dit is Swahili voor zoiets als vrijheid of onafhankelijkheid. Klinkt een beetje als Ubuntu, niet? :-)

De eerste ROM voor de Nexus 4 is te downloaden. Volgens dagblad Le Monde van gisteren zou dit product voor mobiel en tablet in april dit jaar kunnen verschijnen. Voor Windows en Linux voor het eind van het jaar. Nov'it, het bedrijf dat de boel gaat vermarkten, gaat voorgeconfigureerde Nexussen, Samsungs en Sony's op de markt brengen, die zo'n 100 euro duurder zouden uitvallen dan de normale versies.

Meer:
Uhuru Mobile: https://www.uhuru-mobile.com/ (Franstalig)
Artikel Le Monde: http://pastresnet.blog.lemonde.fr/2014/02/10/uhuru-le-mobile-securise-made-in-france/ (id)
Het consortium: https://davfi.fr/ (id)
PDF: https://www.uhuru-mobile.com/download/PLAQUETTE_UHURU_EN.pdf (Engelstalig)

Groet, Paul.

Offline VuurVosje

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Op komst: Uhuru, beveiligd OS voor mobiel en pc
« Reactie #1 Gepost op: 2014/02/13, 16:42:42 »
Interessant: langzaam lijkt het besef steeds meer te komen.

Lijkt een beetje op de Blackphone van Geeksphone:
https://www.blackphone.ch/
http://androidworld.nl/nieuws/privacybeschermende-blackphone-op-komst/