Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: onboard ati-video-kaart.....  (gelezen 919 keer)

Offline niekn

  • Lid
    • omega-xis
  • Steunpunt: Nee
onboard ati-video-kaart.....
« Gepost op: 2014/02/03, 15:20:11 »
beste allen

ik heb een ASUS M4A-78EM moederboard met een onboard Integrated ATI Radeon HD3200 .
verder heb ik in de PCI-Express-slot een Nvidia-9600GT zitten, beide kaarten hebben 1xVGA 1xDVI en 1xHDMI (3 poorten per kaart totaal 2 analoge en 4 digitale)
Mij is mij altijd verteld dat als je een externe videokaart gebruikt de onboard word uitgeschakeld.
echter als ik mijn xrandr output bekijk zie ik 4 DVI-poorten (hdmi word ook gezien als DVI)
niek@niek-desktop:~$ xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1080, maximum 8192 x 8192
DVI-I-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
TV-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-I-2 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 290mm
   1920x1080      60.0*+
   1680x1050      60.0 
   1280x1024      75.0     60.0 
   1280x960       60.0 
   1152x864       75.0 
   1024x768       75.0     60.0 
   800x600        75.0     60.3     56.2 
   640x480        75.0     59.9 
DVI-I-3 connected (normal left inverted right x axis y axis)
   1920x1080      60.0 +   60.0     59.9     50.0     50.0     30.0     24.0     60.1     60.0     50.0 
   1680x1050      60.0 
   1600x900       60.0 
   1440x900       59.9 
   1400x1050      60.0 
   1280x1024      75.0     60.0 
   1280x800       59.8 
   1280x720       60.0     60.0     59.9     50.0 
   1152x864       75.0 
   1024x768       75.0     70.1     60.0 
   800x600        75.0     60.3 
   720x576        50.0     50.1 
   720x480        59.9     60.1 
   640x480        75.0     59.9 
niek@niek-desktop:~$

mijn beeldschermen (1 op de DVI en 1 op de HDMI van de nvidia) zitten dus op DVI-poorten 2 en 3, zijn 0 en 1 dan van de interne ATI-kaart?  ???  ???  ???
hebben jullie hier een verklaring voor?

Offline Vistaus

  • Webteam
    • vistaus
  • Steunpunt: Nee
Re: onboard ati-video-kaart.....
« Reactie #1 Gepost op: 2014/02/03, 20:09:44 »
Citaat
Mij is mij altijd verteld dat als je een externe videokaart gebruikt de onboard word uitgeschakeld.
En mij is verteld dat je soms de onboard ook in de bios moet uitzetten. (ik hoefde dat niet, maar ja....daar zal dus verschil in zitten qua moederbord misschien)
Probeer het eens.

Hangt van je BIOS af.

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: onboard ati-video-kaart.....
« Reactie #2 Gepost op: 2014/02/03, 20:32:39 »
Als het kan is het altijd beter in de bios de onboard kaart uit te zetten.

Zoals je bijv. in dit geval ziet kan het OS in de war raken, en nu zal dat boeien maar vervelender word het als een programma een stevige vga kaart nodig heeft en ineens de onboard gaat gebruiken omdat het OS dit voorschotelt.

Dus als het kan de onboard uit zetten, dit kan je ook weer gereserveerd geheugen schelen.  ;)
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Offline Vistaus

  • Webteam
    • vistaus
  • Steunpunt: Nee
Re: onboard ati-video-kaart.....
« Reactie #3 Gepost op: 2014/02/03, 23:48:37 »
Vistaus,  En ik zei toch dat het mss van BIOS/moederbord kan schelen!

Ik koppelde jou 'moederbord'-opmerking niet direct aan het BIOS maar je hebt gelijk: nu een paar uur later de zin overgelezen en de bedoeling van de zin was duidelijk. Excuses bij deze dan :)

Offline niekn

  • Lid
    • omega-xis
  • Steunpunt: Nee
Re: onboard ati-video-kaart.....
« Reactie #4 Gepost op: 2014/02/04, 09:35:46 »
nou... ik kan in de bios alleen instellen wat mijn "primary" videokaart is (zijn iets van 5 opties... ik heb maar 2 kaarten!!! ???), als ik de hdmi stekker in de ATI-steek dan herkent het os m NIET!
ik vroeg mij gewoon af of ik dan misschien 6 beeldschermen erop kon aansluiten, want dat zou wel cool zijn  =D

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: onboard ati-video-kaart.....
« Reactie #5 Gepost op: 2014/02/04, 10:18:32 »
Hmz .. instellen wat de primaire kaart is zet vaak automatisch de secundaire kaart uit, dus dat zou al goed moeten werken.

Nu zeg je:
Citaat
als ik de hdmi stekker in de ATI-steek dan herkent het os m NIET!

Ik maak hieruit op dat de PC niet reageert als je een HDMI stekker erin steekt ?
Doet hij dat dan wel als je de stekker in de andere poorten steekt ?

Vroeghur kon je in Linux-Debian-Ubuntu voor alles wat je wilde laten werken een proces aanmaken / laten starten.
Dit gold ook voor meerdere beeldschermen, ik zou het dus ff in die hoek zoeken voor jouw idee.....   ;)

I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Offline niekn

  • Lid
    • omega-xis
  • Steunpunt: Nee
Re: onboard ati-video-kaart.....
« Reactie #6 Gepost op: 2014/02/04, 21:12:43 »
Ik heb vanaf het begin de nvidia gebruikt, als ik de hdmi in de nvidia steek dan werkt t, maar steek ik m in de ati dan werkt t niet. Zoals jeal kon zien in mijn xrandr gegevens, de hdmi-poort op de nvidia word geïdentificeerd als dvi3 dat komt omdat het videoprotocol identiek is (je hebt ook gewoon van die dv naar hdmi kabels en daar zijn totaal geen extra instellingen voor nodig)

Ik vind t gewoon raar dat xrandr alle poorten ziet en ik ze niet allemaal kan gebruiken.
Ik zal morgen eens aan de BIOS instellingen klooien

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: onboard ati-video-kaart.....
« Reactie #7 Gepost op: 2014/02/05, 10:01:05 »
Beetje mijn onoplettendheid maar ik besef nu pas :
Citaat
ls ik de hdmi in de nvidia steek dan werkt t, maar steek ik m in de ati dan werkt t niet

Vraag ik me af of dit niet een mega driver probleem is ?
Deze 2 merken liggen erg ver uit elkaar kwa drivers en in Linux is het werken met drivers behoorlijk zwart/wit

Gooi maar eens een andere netwerk kaart in de PC na een installatie, dan loop je ook te prutsen om dit aan de gang te krijgen
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D