Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Stellarium start niet  (gelezen 815 keer)

Offline laacque

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Stellarium start niet
« Gepost op: 2014/02/03, 07:53:48 »
Ik heb stellarium ge├»nstalleerd maar het crasht  bij het opstarten. In de bijlage staat het verhaal uit de terminal.
Hoe krijgen we dit aan de gang? Zou het aan mijn grafische kaart kunnen liggen?
Als je in de breedte groeit,||groei je dan ook in de diepte?

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #1 Gepost op: 2014/02/03, 10:34:45 »
Dat ligt waarschijnlijk aan de drivers voor je videokaart.

Wat voor videokaart heb je en gebruik je de gesloten drivers of de open source varianten?

Offline laacque

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #2 Gepost op: 2014/02/03, 22:49:33 »
Tjonge...... ik heb al bijna 2 maanden geleden een nieuwe grafische kaart gekregen en had nergens last van (inderdaad, ik type alleen maar ;-) )
Het lijkt mij dat de Nvidiakaart nog niet is geinstalleerd...  Ik ga hier eerst maar even mee aan de slag.
Met mij komt het nooit meer goed, vrees ik.
Als je in de breedte groeit,||groei je dan ook in de diepte?

Offline laacque

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #3 Gepost op: 2014/02/05, 13:12:48 »
Goed, de Nvidiakaart doet het nu. Helaas doet stellarium het nog steeds niet. Volgens de terminal is dit het probleem:
QGLContext::makeCurrent(): Cannot make invalid context current.
QGLContext::makeCurrent(): Cannot make invalid context current.
QGLContext::makeCurrent(): Cannot make invalid context current.
QGLContext::makeCurrent(): Cannot make invalid context current.
QGLContext::makeCurrent(): Cannot make invalid context current.
QGLContext::makeCurrent(): Cannot make invalid context current.
Segmentatiefout (geheugendump gemaakt)
laacque@laacque-MS-7708:~$
Als je in de breedte groeit,||groei je dan ook in de diepte?

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #4 Gepost op: 2014/02/05, 13:30:21 »
Is dat alles wat je ziet? Als het goed is komen er nog wel wat regels voor.

Probeer de instellingen eens terug te zetten naar de standaardwaarden:
stellarium --restore-defaults

Als het goed is staat er ook een logbestand in ~/.stellarium/log.txt
Daar staat misschien meer informatie in.
« Laatst bewerkt op: 2014/02/05, 13:45:09 door Johan van Dijk »

Offline laacque

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #5 Gepost op: 2014/02/06, 19:06:24 »
Ik heb restore defaults gedaan. Het levert niks op.
Wanneer ik  ~/.stellarium/log.txt in de terminal zet, wordt de toegang geweigerd.
Ik heb wel een foutrapportage en de fouten zitten in de bijlage.
Er is inderdaad altijd iets mis met xscreensaver.
Ik heb dat ooit verwijderd, maar misschien had dat niet gemoeten???
Als je in de breedte groeit,||groei je dan ook in de diepte?

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #6 Gepost op: 2014/02/06, 22:07:17 »
Je moet dat logbestandje niet proberen uit te voeren in een terminal.
Kan je hem wel hier als bijlage plaatsen?

Je probleem met xscreensaver kan je beter even in een ander topic plaatsen :)

Offline laacque

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #7 Gepost op: 2014/02/07, 00:28:31 »
Is dit wat je zoekt? Zie bijlage
Als je in de breedte groeit,||groei je dan ook in de diepte?

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #8 Gepost op: 2014/02/07, 01:33:05 »
Ja dat had ik nodig ja :)

Zo te zien gebruik je nog de nouveau driver (de open source driver voor je nvidia kaart).
Je zal de driver van Nvidia zelf moeten gebruiken om Stellarium en andere grafisch intensieve programma's te kunnen draaien.

Dit kan je het makkelijkste instellen door rechtsboven in het scherm op het tandwieltje te klikken en dan kiezen voor systeeminstellingen. Vervolgens zou je in "extra stuurprogramma's" de driver moeten kunnen activeren.

Werkt dit niet, dan kan je in synaptic het pakket nvidia-331 installeren.
Hierna voer je in de terminal dit commando uit:
sudo nvidia-xconfig
Hierna wel even je computer opnieuw opstarten.

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #9 Gepost op: 2014/02/07, 08:42:59 »
En je juist de nvidia drivers geinsyalleerd??

Citaat
Mooi, het is gelukt. Ik ben er hartstikke blij mee. Nu nog stellarium aan de praat zien te krijgen, het probleem waar dit probleem mee begon. http://forum.ubuntu-nl.org/index.php?topic=83140.0

En nu weer de nouveau drivers?

Offline laacque

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Stellarium start niet
« Reactie #10 Gepost op: 2014/02/07, 13:49:19 »
Gezien alle ellende die ik in deze draad http://forum.ubuntu-nl.org/index.php?topic=83157.0  met 331 heb gehad, durf ik dit niet meer aan....
Als je in de breedte groeit,||groei je dan ook in de diepte?