Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: ventilator?  (gelezen 507 keer)

Offline hajo

  • Lid
ventilator?
« Gepost op: 2014/01/11, 17:26:41 »
Weet iemand waarom Ubuntu 13.10 meer lawaai maakt dan Ubuntu 12.04.
Ik heb een Toshiba Satellite.
Hajo

Offline Ramana

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: ventilator?
« Reactie #1 Gepost op: 2014/01/11, 17:47:22 »
Dat zou kunnen betekenen dat de processor warmer wordt, dus blijkbaar activiteit. Wellicht loont het de moeite om eens te kijken welke processen allemaal actief zijn en de niet gebruikte stoppen.

Offline hajo

  • Lid
Re: ventilator?
« Reactie #2 Gepost op: 2014/01/12, 14:03:22 »
Bedankt voor je snelle antwoord Ramana. Er is continu maar één proces actief: gnome-system-monitor.
Het geluid van de processor begint normaal en daarna alleen maar het lawaaierige geluid.
Overigens kan ik nu ineens geen internet toegang meer krijgen. Ben met kabel verbonden met de router. Installeren en updaten ging perfect. Maar dit zal wel een ander onderwerp zijn. Hajo

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: ventilator?
« Reactie #3 Gepost op: 2014/01/12, 14:51:52 »
Heb je wellicht voor Ubuntu 13.10 een boot option zoals acpi=off gebruikt, om deze te kunnen installeren. Check dat via commando
dmesg | grep acpi [Enter]

Mogelijk zou je verder de ventilator snelheden en de CPU temperatuur kunnen checken via lm-sensors.

Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline petervs

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: ventilator?
« Reactie #4 Gepost op: 2014/01/12, 15:55:55 »
Ik had iets vergelijkbaars. De laptop ontdoen van stof hielp in mijn geval niet veel, maar wel dit:
https://sites.google.com/site/computertip/microcode
Ubuntu MATE 16.04

Offline hajo

  • Lid
Re: ventilator?
« Reactie #5 Gepost op: 2014/01/12, 21:02:02 »
Mijn internet doet het weer.  Dus dat is niet een onderwerp van zorg.
Ondanks jullie goede suggesties,waarvoor mijn dank, blijft mijn 13.10 loeien.

Het resultaat van dmesg | grep acpi was:
eres@eres-Satellite-P300:~$ dmesg | grep acpi
[    0.000000] ACPI: If "acpi_apic_instance=2" works better, notify linux-acpi@vger.kernel.org
[    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x00] lapic_id[0x00] enabled)
[    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x01] lapic_id[0x01] enabled)
[    0.000000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x00] high edge lint[0x1])
[    0.000000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x01] high edge lint[0x1])
[    0.096789] acpiphp: ACPI Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.5
[    0.197991] acpi PNP0A08:00: ACPI _OSC support notification failed, disabling PCIe ASPM
[    0.197994] acpi PNP0A08:00: Unable to request _OSC control (_OSC support mask: 0x08)
[    0.216143] acpiphp: Slot [1] registered
[    0.218195] Found 1 acpi root devices
[    0.594643] ACPI: Requesting acpi_cpufreq
[    0.596302] ACPI: acpi_idle registered with cpuidle
[    0.648496] acpi LNXCPU:00: hash matches
[   17.898457] acpi device:02: registered as cooling_device2
[   18.240303] toshiba_acpi: Toshiba Laptop ACPI Extras version 0.19

en het resultaat van sudo service module-init-tools restart was:
eres@eres-Satellite-P300:~$ sudo service module-init-tools restart
module-init-tools: unrecognized service

Wat doe ik fout of wat kan ik nog meer proberen het lawaai te verminderen.
Alleen gnome-system-monitor is te zien als actief proces in systemmonitor.