Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: T-Mobile en Vodafone scharen zich achter Ubuntu voor smartphones  (gelezen 538 keer)

Offline VuurVosje

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Citaat
Onder andere T-Mobile en Vodafone hebben aangegeven zich achter het Ubuntu Touch-platform te scharen, zo heeft Canonicals voorman Mark Shuttleworth in een interview laten weten. De steun van providers is belangrijk voor de ontwikkeling van een smartphone-platform.

De steun blijkt uit het feit dat de providers zitting genomen in de Carrier Advisory Group van Ubuntu. De mobiele providers zullen Canonical onder andere adviezen geven hoe het mobiele besturingssysteem kan opereren op de mobiele markt, meldt Cnet. Vodafone en T-Mobile zijn actief in Nederland, maar ook providers die niet op de Nederlandse markt zitten hebben in de stuurgroep plaatsgenomen, zoals het Amerikaanse Verizon Wireless, het Britse 3 en het Zuid-Koreaanse SK Telecom.

Dat de providers zich achter Ubuntu Touch scharen, kan belangrijk zijn voor de toekomst van het platform. Zonder deals met providers kunnen veel minder geïnteresseerden een smartphone met Ubuntu gaan kopen, omdat ze in minder winkels te koop zijn en bovendien niet in combinatie met abonnementen aan de man worden gebracht. Bovendien zullen met de steun van providers hardwaremakers eerder genegen zijn om toestellen met Ubuntu te ontwikkelen, omdat ze dan verzekerd zijn van een afzetmarkt.

De steun van de providers is niet verrassend. De providers zouden graag het duopolie van Android en iOS op de smartphonemarkt doorbreken en daarom kunnen alternatieven vaak op steun rekenen. Onder meer Windows Phone, BlackBerry 10 en Firefox OS kregen daarom eerder steun van providers.

Naast het achter zich krijgen van providers heeft Shuttleworth aangekondigd dat het zijn eerste deal heeft gesloten met een niet nader genoemde fabrikant van mobiele telefoons. Het zou gaan om een high-end smartphone. Daarnaast zou Canonical onderhandelingen voeren met drie andere fabrikanten en daarmee zowel aanbieders van goedkope smartphones als dure toestellen aan boord kunnen krijgen. Ook zouden de fabrikanten zowel zakelijke klanten als consumenten bedienen in de Westerse wereld maar ook in opkomende economi├źn.

Ubuntu Touch kan native apps draaien, maar zonder veel kunstgrepen zouden ook Android-apps werkend te krijgen zijn. Bovendien zijn html5-web-apps mogelijk.Bron:
http://tweakers.net/nieuws/93125/t-mobile-en-vodafone-scharen-zich-achter-ubuntu-voor-smartphones.html
Offline testcees

 • Documentatieteam
  • testcees
  • www.testcees.nl
 • Steunpunt: Nee
Re: T-Mobile en Vodafone scharen zich achter Ubuntu voor smartphones
« Reactie #1 Gepost op: 2013/12/11, 17:19:29 »
Citaat
De mobiele providers zullen Canonical onder andere adviezen geven hoe het mobiele besturingssysteem kan opereren op de mobiele markt
Simlock? Kan je straks alleen een Ubuntu smartphone kopen in combinatie met een T-mobile of Vodafone abonnement en moet je een Ubuntu smartphone 'rooten' om toegevoegde apps van de mobiele provider te kunnen wissen.
Klik links bovenin op Documentatie

Offline Vistaus

 • Lid
  • vistaus
 • Steunpunt: Nee
Re: T-Mobile en Vodafone scharen zich achter Ubuntu voor smartphones
« Reactie #2 Gepost op: 2013/12/11, 20:15:49 »
Simlock lijkt me logisch. Dat heeft elke smartphone die je bij de provider *zelf* (dus NIET via een tussenpersoon) koopt...
En Ubuntu Touch is al geroot. Maar ook zonder root kan je apps vaak prima verwijderen, het verschilt alleen per OS. Op Windows Phone of webOS kan je alle provider-apps gewoon verwijderen zonder root, om maar een voorbeeld te noemen...

Maarja, Vodafone Nederland neem ik met een korrel zout. Een paar jaar geleden zouden ze ook met Palm samenwerken om de Palm Pre hier te verkopen. Gesprekken gingen goed, maar vervolgens liet Vodafone niks meer van zich horen aan Palm waardoor Palm de deal wel *moest* annuleren. Zou me niks verbazen als ze datzelfde geintje flikken met Ubuntu Touch...
« Laatst bewerkt op: 2013/12/11, 20:17:54 door Vistaus »