Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Obama gebruikt Ubuntu  (gelezen 628 keer)

Offline Paul Matthijsse

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Obama gebruikt Ubuntu
« Gepost op: 2013/12/10, 17:52:36 »
Het woord Ubuntu dan. Heeft niemand opgemerkt (of heb ik er overheen gezocht, gekeken?) dat Barack Obama vanmiddag het woord 'Ubuntu' in zijn mond nam tijdens de plechtigheid voor Nelson Mandela? Hij gebruikte dit Zuid-Afrikaanse woord om te onderstrepen waartoe menselijke samenwerking kan leiden.

Hier een link naar Mandela's eigen uitleg van 'Ubuntu'.
https://fadnes.wordpress.com/about-me/ubuntu-philosophy/

Hij zegt onder meer: Ubuntu betekent dat als je een vreemd (Zuid-Afrikaans) dorp binnenloopt, je niet hoeft te vragen om water of voedsel. Dat krijg je, vanzelfsprekend.

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
  • Steunpunt: Nee
Re: Obama gebruikt Ubuntu
« Reactie #1 Gepost op: 2013/12/10, 19:05:52 »
Leuk filmpje, zat vroeger standaard in de voorbeeldbestanden van Ubuntu (ongeveer tot versie 8.04 of rond die koers).

Mandela was een groot man. Maar ubuntu, daarvan is helaas in het dagelijkse leven van Zuid-Afrika niet zo heel veel te merken:
Citaat
Zuid-Afrika kent hoge misdaadcijfers (diefstal, moord, verkrachting). Waakzaamheid en voorzichtigheid zijn dan ook onvoorwaardelijk geboden, om er niet het directe of toevallige slachtoffer van te worden.

Wie een georganiseerde reis maakt onder begeleiding van een lokale gids loopt weinig gevaar. Maar voor wie alleen of in een kleine groep reist is behoedzaamheid vereist, meer bepaald voor toeristen die het openbaar vervoer nemen of liften en als toerist herkenbaar zijn (bv. reizen met een rugzak).

Alleen wandelen wordt ten zeerste afgeraden, zeker op afgelegen wandelpaden. Vooral in de grote steden vinden gewelddadige berovingen plaats.
Bron: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/zuid-afrika/ra_zuid_afrika.jsp
« Laatst bewerkt op: 2013/12/10, 19:09:33 door Pjotr »

Offline Paul Matthijsse

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Obama gebruikt Ubuntu
« Reactie #2 Gepost op: 2013/12/10, 21:12:27 »
Ja, het is allemaal zeker nog niet koek en ei in Zuid-Afrika. Dat laat onverlet dat er mensen zijn die proberen een andere energie in dat land tot wasdom te brengen, genaamd Ubuntu. Ik vind het een mooie gedachte, een mooi initiatief. Of het nu aanslaat of wortel schiet, of niet. Beter iets proberen dan niets proberen.

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Obama gebruikt Ubuntu
« Reactie #3 Gepost op: 2013/12/11, 09:37:13 »
Ik heb zonet toevallig nog het citaat van Desmond Tutu gezien op de website van forumlid Femke (http://steunpunt-almere.nl/contact/)
Citaat van: Desmond Tutu
"Een persoon met Ubuntu is open en beschikbaar voor anderen, bevestigend naar anderen, voelt zich niet bedreigd als anderen geschikt en goed zijn, omdat hij of zij zelfverzekerd is doordat hij of zij weet dat hij of zij deel is van een groter geheel."
Citaat van: Desmond Tutu
“A person with ubuntu is open and available to others, affirming of others, does not feel threatened that others are able and good, for he or she has a proper self-assurance that comes from knowing that he or she belongs in a greater whole and is diminished when others are humiliated or diminished, when others are tortured or oppressed.”