Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [OPGELOST] update-grub laat alleen nog de ubuntu kernels zien  (gelezen 331 keer)

Offline luigi01

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Hallo, ik zit met het volgende probleem:

Ik heb een laptop met 3 systemen erop: Xubuntu, Suse, en Debian Wheezy.

Ik heb het bootmenu ingesteld met behulp van Xubuntu; wanneer ik een ander systeem op een van de aanwezige partities zette, liet ik dit nieuwe systeem nooit het grub menu naar de MBR schrijven, maar gewoon naar de 'eigen' partitie. Vervolgens startte ik Xubuntu op, en paste het MBR-grub menu aan dmv 'update-grub', die naast Xubuntu ook de andere partities vond, en ze toevoegde aan het menu. Naast dat dit menu er gewoon beter uitziet dan door andere systemen geproduceerde menu's, had ik dit menu ook  nog eens wat mooier gemaakt met een achtergrond.

Ok, tot zover de achtergrond info.

Nu heb ik recentelijk Debian toegevoegd; hier is blijkbaar wat misgegaan, want mijn (MBR) bootmenu is vervangen door het door Debian geproduceerde menu. Ok, alles werkt, maar ik wilde graag mijn oude menu weer terug. Echter, in Xubuntu geeft een 'update-grub' nu ineens niet meer alle bootable systemen weer, doch alleen nog maar de in Xubuntu aanwezige verschillende kernels - ??? Op de een of andere manier ziet Xubuntu de andere bootable systemen plotseling niet meer.
Iemand een idee hoe Xubuntu weer in oude staat te krijgen, maw dat het met een 'update-grub' ook weer de andere 2 systemen ziet, zodat ik dan dit menu weer naar de MBR kan schrijven?
« Laatst bewerkt op: 2013/09/18, 08:49:01 door luigi01 »

Offline heir4c

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: update-grub laat alleen nog de ubuntu kernels zien
« Reactie #1 Gepost op: 2013/09/17, 19:22:09 »
Met de Xubuntu live-cd/usb opstarten en dan één van deze howto's volgen:
https://sites.google.com/site/computertip/grub#TOC-Grub-herstellen-de-Windows-CD-of-Wi
http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Grub2/Grub2Herstel
Zo zou alles in orde moeten komen.
Lees eerst even alles aandachtig door.
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Offline Ron

 • Forumteam
  • r0n
  • Dwarsligger
 • Steunpunt: Ja
Re: update-grub laat alleen nog de ubuntu kernels zien
« Reactie #2 Gepost op: 2013/09/17, 19:27:38 »
Wanneer Xubuntu op de eerste HD staat en je hiervan wilt booten en deze heet b.v. /dev/sda1 start dan Xubuntu en type dan eens in een terminal:
sudo install-grub /dev/sda && sudo update-grub
Geeft dat  de oplossing?
« Laatst bewerkt op: 2013/09/17, 19:29:13 door Ron »
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger uit 0166
Er is ook nog een andere hobby.

Offline luigi01

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: update-grub laat alleen nog de ubuntu kernels zien
« Reactie #3 Gepost op: 2013/09/17, 20:43:38 »
Bedankt voor jullie meedenken!

Mijn probleem is echter (naar ik denk) iets ingewikkelder: mijn computer start wel gewoon op vanaf de harde schijf, ik hoef dus geen grub-bootmenu te herstellen omdat ik niet meer kan opstarten, echter het bootmenu is in de MBR geplaatst door Debian - functioneel, het werkt, maar ziet er bij lange na niet zo goed uit als het XUbuntu menu (gewoon 1 regel per systeem, geen onnodige regels, en dus ook een (door mij toegevoegde) achtergrond).
Ik wil dus alleen maar 'even' het bootmenu vanuit Xubuntu terugplaatsen, echter....
Wanneer ik nu Xubuntu start, en 'update-grub'  uitvoer, zie ik aan het resultaat (command line) dat in tegenstelling tot vroeger er alleen maar Ubuntu kernels worden weergegeven, kortom de inhoud van '/boot', en tevens de verwijzing naar de achtergrond mist. Als ik 'sudo os-prober' uitvoer zie ik wel de andere 2 systemen (Suse en Debian, die ik dus ook gewoon vanuit het huidige boot-menu kan opstarten).
Zou ik dus vervolgens een 'grub-install' doen (na de grub-update in Xubuntu), dat heb ik dus ineens alleen nog maar Xubuntu in mijn boot menu staan, en kan ik dus de andere 2 systemen niet meer opstarten - dus nog maar geen 'grub-install' gedaan.

Ik heb overigens wel heel kortgeleden mijn Xubuntu ge-updated, gewoon volgens de normale manier, omdat er werd aangegeven dat er updates waren. Was er hier misschien een probleem?

[20:00] Nog even wat anders: ik kom net tot de ontdekking dat er in /boot/grub onderandere staan een 'menu.lst' en een 'grub.cfg' (dit heeft toch met grub legacy en grub2 te maken?) - blijkbaar als ik nu een update-grub uitvoer wordt de file 'menu.lst' herschreven; echter, de file 'grub.cfg' bevat de juiste informatie, die wordt gehaald uit /etc/grub.d. Nou breekt mijn klomp..... twee systemen?? Waarom wordt ineens menu.lst gebruikt?
Hoop dat iemand hier antwoord op weet!

[20:40] Het lijkt erop dat ik het heb gevonden: blijkbaar is recentelijk (?) de nieuwe versie van grub (grub 2) overschreven door de oude (grub 0.97). Opnieuw installeren van grub versie 2 (= grub-pc in de repositories), waarbij de oude wordt verwijderd, heeft het probleemopgelost. De uitvoer bij een 'update-grub' is weer als vanouds! YES!
« Laatst bewerkt op: 2013/09/18, 08:47:45 door luigi01 »

Offline heir4c

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: update-grub laat alleen nog de ubuntu kernels zien
« Reactie #4 Gepost op: 2013/09/17, 23:05:47 »
Goed dat het opgelost is.
Blijkbaar gebruikt Debian nog de oude grub? Of als dat niet zo is het maar de vraag hoe dat kan.
Maar goed. Doe nog even dit: http://forum.ubuntu-nl.org/forum/wat-doe-je-als-je-vraag-is-opgelost/
ThanX
met vriendelijke groet,
Gerolf
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Offline luigi01

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: [OPGELOST] update-grub laat alleen nog de ubuntu kernels zien
« Reactie #5 Gepost op: 2013/09/18, 08:52:58 »
Volgens mij gebruikt Debian ook de nieuwe Grub, doch dat zou ik nog wel moeten nakijken; wat ik niet begrijp is dat Xubuntu ook de nieuwe grub gebruikte bij installatie, doch dat deze versie ineens is gewijzigd in de oude grub (waarbij de nieuwe dus wordt verwijderd, aangezien ze niet naast elkaar kunnen bestaan in hetzelfde operating systeem). Ik kan me alleen maar indenken dat dit bij de laatste opdate installatie is gebeurd - ??, want handmatig heb ik dit zeker niet gedaan. Nou ja, veel geleerd over GRUB!