Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Samsung publiceert code voor exFat-driver  (gelezen 483 keer)

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
Samsung publiceert code voor exFat-driver
« Gepost op: 2013/08/17, 12:50:22 »
Samsung heeft de broncode van zijn Linux-driver voor het exFat-bestandssysteem vrijgegeven. De code lekte al eerder onbedoeld uit via GitHub, wat voor enige verwarring zorgde, maar nu gaat het om een officiƫle release onder de GPL-licentie.

En ook: http://sfconservancy.org/news/2013/aug/16/exfat-samsung/


Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
 • Steunpunt: Ja
Re: Samsung publiceert code voor exFat-driver
« Reactie #1 Gepost op: 2013/08/17, 13:39:51 »
Ben het ff kwijt, maar dacht dat het licentietechnisch juist niet kon:

Citaat
Microsoft stelt dat het octrooien heeft op bepaalde delen van exFAT, waardoor het niet mogelijk is implementaties van exFAT te maken in vrije software zoals Linux in landen waar octrooien op software op zich erkend worden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/ExFAT

Enig idee hoe Samsung dit dan kan doen?

Offline Johan van Dijk

 • Administrator
  • johanvandijk
 • Steunpunt: Nee
Re: Samsung publiceert code voor exFat-driver
« Reactie #2 Gepost op: 2013/08/17, 14:10:54 »
Ze hebben per ongeluk de driver op GitHub gezet. Op dat moment had de code nog geen licentie, maar er werd wel gebruik gemaakt van GPL code. Omdat die driver ook gebruikt wordt in producten die ze aan consumenten leveren, moet volgens de GPL licentie alle code van die driver vrijgegeven worden onder die licentie.

Ze waren hiervoor dus in overtreding van de GPL licentie, maar door het vrijgeven van de code is dat opgelost.

Hoe het verder zit met de patenten die MS claimt is nog onduidelijk. In de VS en andere delen van de wereld is het daarom onmogelijk voor fabrikanten om die code te gebruiken zonder een licentie van MS. Maar in Europa kennen we geen softwarepatenten, dus zouden we hier wel gewoon die driver mogen gebruiken.

Een ander "probleem" is deze clausule in de GPL:
Citaat
If, as a consequence of a court judgment or allegation of patent infringement or for any other reason (not limited to patent issues), conditions are imposed on you (whether by court order, agreement or otherwise) that contradict the conditions of this License, they do not excuse you from the conditions of this License. If you cannot distribute so as to satisfy simultaneously your obligations under this License and any other pertinent obligations, then as a consequence you may not distribute the Program at all. For example, if a patent license would not permit royalty-free redistribution of the Program by all those who receive copies directly or indirectly through you, then the only way you could satisfy both it and this License would be to refrain entirely from distribution of the Program.
Met andere woorden: door het vrijgeven van de code en het gebruik daarvan in apparaten die ze leveren heeft Samsung iedereen een licentie gegeven op die patenten :D
Hiermee zal MS vast niet akkoord gaan, dus dit zal wel weer een hoop rechtszaken opleveren.

Twee mogelijke gevolgen:
Samsung moet de code terugtrekken en de ondersteuning voor exFat uit hun apparaten halen. ExFat-ondersteuning in Linux via die driver is dan dus niet toegestaan.

Samsung betaalt een hoop geld aan MS en iedereen is vrij om de code te gebruiken.

Er zijn vast nog wel andere mogelijkheden. Sowieso zal een rechtszaak wel een aantal jaar duren en tot de uitspraak er ligt zal het voor een hoop bedrijven een te groot risico zijn om de code te gebruiken. De kans dat exFat goed ondersteund gaat worden in Linux is dus nog steeds niet zo heel groot.

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
 • Steunpunt: Ja
Re: Samsung publiceert code voor exFat-driver
« Reactie #3 Gepost op: 2013/08/17, 19:00:57 »
Dank je voor de uitgebreide uitleg. Toen exFAT destijds door MS op de markt gebracht werd, dacht ik al, dat is geen goed nieuws voor de vrije software. QED.

Samsung betaalt een hoop geld aan MS en iedereen is vrij om de code te gebruiken.
Naast de Android-tax, krijgen we mogelijk een Linux-tax. En het is ook steeds hetzelfde: verzin een formaat (doc/docs/silverlight/exfat/etc.), zorg via slinkse wegen dat dit in de markt gezet wordt en ga er dan geld voor vragen. Hoe bedroevend is dat voor een bedrijf om zo je geld binnen te harken. Maar ja, je moet wat.

Vraag blijft wel hoe ver exFAT gevorderd is in de marktpenetratie. Kan hier geen hoogte van krijgen. Heeft iemand van de forumleden al eens een exFAT-geformateerde schijf in het wild gezien?