Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby  (gelezen 541 keer)

Offline Tom4

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby
« Gepost op: 2013/05/21, 00:35:28 »
Beste ubuntu-leden !

Bedankt al voor jullie hulp in mijn andere 2 topics, maar vooraleer ik weer voor dagelijks gebruik volledig overstap op ubuntu zit er me nog iets serieus dwars...

Ik had in het begin correct geluid, maar alweer is dit uit het niets (?) gestopt, enkel via hoofdtelefoon werkt het nog.
Heb dit probleem al sinds 10.04 en wil er nu voor eens en voor altijd vanaf geraken met een oplossing zoals ik dat wens :

Ik heb namelijk 2 geluidskaarten ; een van Intel en een Dolby HDMI. Op windows staat de dolby standaard op, hoewel ik geen 5.1 systeem heb gaat de kwaliteit er toch hoorbaar op vooruit tov standaard geluidskaart.

Wat ik nu wil in ubuntu is ;
Intel kaart uitschakelen en standaard de HD-kaart laten draaien zonder deze handmatig op te zetten na log-in
of nog idealer : via een simpel knopje kunnen switchen tussen deze 2, maar dit hoeft niet perse.

Na uren te hebben gezocht naar een oplossing weet ik het allemaal niet meer zo goed, en het is niet de 1ste keer dat ik een verse installatie heb ondergaan omdat ik teveel met de audio heb geprutst.

Hier mijn gegevens ;

tom@tom-Aspire-5830TG:~$ sudo aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: CX20588 Analog [CX20588 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: CX20588 Digital [CX20588 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0



Van de 2 kaarten weergegeven werkte enkel de onderste correct, nu enkel via hoofdtelefoon. De bovenste kaart (die ik dus wil?) daar heb ik nog nooit geluid uit gekregen...

tom@tom-Aspire-5830TG:~$ lspci -v | grep -A7 -i "audio"
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
   Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 055b
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 52
   Memory at d1c00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: snd_hda_intel

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4) (prog-if 00 [Normal decode])


Wie me hiermee kan helpen, voor eeuwig dankbaar !

groeten, Een muziek-fan zonder geluid

EDIT ; Belangrijk en vergeten melden ;

tom@tom-Aspire-5830TG:~$ alsamixer
cannot open mixer: No such file or directory

« Laatst bewerkt op: 2013/05/21, 00:37:42 door Tom4 »

Offline Tom4

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby
« Reactie #1 Gepost op: 2013/05/21, 01:02:25 »

tom@tom-Aspire-5830TG:~$ sudo aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: CX20588 Analog [CX20588 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: CX20588 Digital [CX20588 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Hmm, nu ik dit nog is bekijk merk ik dat ook de HDMI op card 0 staat, betekent dit dan dat ik 1 geluidskaart heb met een uitbreiding naar dolby ? Op Windows heb ik dolby Home Theater meegeleverd. De verbetering van het geluid, is dit dan hardware of software-matig ?

INmiddels ook mijn asound.conf ingesteld zodat hij card 0 device 3 als standaard neemt, niets geholpen.

Offline Tom4

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby
« Reactie #2 Gepost op: 2013/05/21, 20:16:24 »
Iemand die me zou kunnen helpen ?

Offline Xelron X

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby
« Reactie #3 Gepost op: 2013/05/21, 20:41:47 »
In de afbeelding hierboven betreft het geen twee kaarten maar worden daarmee de uitgangen aangegeven van de geluidskaart die in gebruikt is. Waarvan u denkt dat het een kaart is, gaat het in feite om een Digitale uitgang (geen HDMI) van de geluidskaart waar u een optische kabel voor nodig hebt.





Offline Tom4

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby
« Reactie #4 Gepost op: 2013/05/21, 20:49:26 »
En het geluid via dolby op windows is dus softwarematig en niet te bereiken op ubuntu ?

Zit ik wel nog met het probleem dat er geen geluid door mijn speakers komt...

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby
« Reactie #5 Gepost op: 2013/05/21, 21:01:26 »
Voer eens uit:
pacmd list-sinks

Wat geeft dit als uitvoer?

Offline Tom4

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby
« Reactie #6 Gepost op: 2013/05/22, 01:13:39 »
tom@tom-Aspire-5830TG:~$ pacmd list-sinks
Welcome to PulseAudio! Use "help" for usage information.
>>> 1 sink(s) available.
  * index: 8
name: <alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo>
driver: <module-alsa-card.c>
flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
state: SUSPENDED
suspend cause: IDLE
priority: 9959
volume: 0:  44% 1:  37%
        0: -21.65 dB 1: -26.11 dB
        balance -0.16
base volume: 100%
             0.00 dB
volume steps: 65537
muted: no
current latency: 0.00 ms
max request: 0 KiB
max rewind: 0 KiB
monitor source: 11
sample spec: s16le 2ch 44100Hz
channel map: front-left,front-right
             Stereo
used by: 0
linked by: 0
configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 371.52 ms
card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
module: 4
properties:
alsa.resolution_bits = "16"
device.api = "alsa"
device.class = "sound"
alsa.class = "generic"
alsa.subclass = "generic-mix"
alsa.name = "CX20588 Analog"
alsa.id = "CX20588 Analog"
alsa.subdevice = "0"
alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
alsa.device = "0"
alsa.card = "0"
alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xd1c00000 irq 52"
alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
device.bus = "pci"
device.vendor.id = "8086"
device.vendor.name = "Intel Corporation"
device.product.name = "6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller"
device.form_factor = "internal"
device.string = "front:0"
device.buffering.buffer_size = "65536"
device.buffering.fragment_size = "32768"
device.access_mode = "mmap+timer"
device.profile.name = "analog-stereo"
device.profile.description = "Analog Stereo"
device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
alsa.mixer_name = "Intel CougarPoint HDMI"
alsa.components = "HDA:14f1506c,1025055b,00100002 HDA:80862805,80860101,00100000"
module-udev-detect.discovered = "1"
device.icon_name = "audio-card-pci"
ports:
analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
properties:
device.icon_name = "audio-speakers"
analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: no)
properties:
device.icon_name = "audio-headphones"
active port: <analog-output-speaker>

Offline Tom4

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid werkt niet. Intel kaart VS Dolby
« Reactie #7 Gepost op: 2013/05/31, 16:01:47 »
JA ! Geluid terug degelijk aan de praat gekregen!

Maaar bij de oplossing hoort ook een klein probleempje :



Via HDA Analyzer heb ik EAPD aangevinkt en geluid komt terug uit de speaker, na slaapstand en heropstart moet ik echter dit steeds opnieuw doen. Hoe bewaar ik de setting ?