Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [Opgelost] Ubuntu boot niet na installatie  (gelezen 547 keer)

Offline Gerard-P

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
[Opgelost] Ubuntu boot niet na installatie
« Gepost op: 2013/03/17, 13:19:33 »
Na installatie van Ubuntu 12.04 LTS, op een aparte disk in een XP systeem (losgekoppelde XP schijf) wil Ubuntu niet re-booten.
Het duurde erg lang voor dat de volgende reactie kwam (ongeveer):

Try (hd 0,0) : NTFS5
Error:  no such device

GNU  GRUB V1.99
grub>

Daarna niets meer
Ik heb m.b.v. een terminal na opstarten van de live CD met fdisk –l (XP disk weer live) het volgende opgehaald:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders, total 312581808 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xd584d584

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          63    81915434    40957686    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2        81915435   312576704   115330635    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5        81915498   312576704   115330603+   7  HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdb: 80.0 GB, 80000000000 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9726 cylinders, total 156250000 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0009f77e

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *        2048    39063551    19530752   83  Linux
/dev/sdb2        39065598   156248063    58591233    5  Extended
/dev/sdb5        39065600    97659349    29296875   83  Linux
/dev/sdb6       146487296   156248063     4880384   82  Linux swap / Solaris
/dev/sdb7        97660928   146479103    24409088    b  W95 FAT32

Partition table entries are not in disk order

Kan ik het opstarten herstellen zoals aangegeven in http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Grub2  ?
« Laatst bewerkt op: 2013/03/20, 22:58:28 door Gerard-P »

Offline Wout55

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu boot niet na installatie
« Reactie #1 Gepost op: 2013/03/17, 15:19:45 »
Als ik het allemaal goed snap heb je eerst op je XP schijf geprobeerd Wubi te installeren, daarna heb je met de xp schijf eruit, geprobeerd op je tweede harde schijf Ubuntu te installeren. Dat kreeg je niet aan de praat en daarna heb je de XP schijf er opnieuw ingezet, opgestart en voor Ubuntu gekozen. Waarschijnlijk heb je dat in het startscherm van Windows gedaan waar je kan kiezen voor Windows of Ubuntu.  Dat is het startscherm van de Wubi-installatie en die zoekt naar Ubuntu in de windows directory. Die gaat hij dus niet vinden.
Mogelijk ging het starten vanuit de Ubuntu schijf niet goed omdat Grub (de grub op de Unbutu schijf)de harde schijf niet goed herkent. Het kan ook zijn dat de bios van je computer op wilde starten van de (niet aanwezige) XP schijf.  Je moet eerst de configuratie goed krijgen. Start Windows nu wel op?
Ik zou met de XP schijf eruit en via de bios opstarten van de Ubuntu schijf, eerst het opstartprobleem van Ubuntu oplossen.  Daarna de XP schijf er weer in, wel zorgen dat de Ubuntu schijf de opstartschijf blijft. Dan na de opstart van Ubuntu in de terminal het commande sudo update-grub en dan gaat Grub windows aan het menu toevoegen en heb je een dual boot.

Offline Gerard-P

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu boot niet na installatie
« Reactie #2 Gepost op: 2013/03/19, 13:32:34 »
Je hebt het helemaal gesnapt Wout. Met een losgenomen XP disk Ubuntu installeren op de tweede disk had ik natuurlijk zelf moeten verzinnen en alsnog gedaan.
Echter, er doet zich een vervelend probleem voor; als ik nieuw geïnstalleerde Ubuntu start komt het volgende op het scherm:
do_IRQ: 0.107 No irq handler for vector (irq-1)
Er verschijnt na een tijdje wel een beeld maar is onleesbaar. Met Ctrl Alt F1-F6 en dan weer F7 is te zien dat e.e.a. in de lucht is maar video is niet correct
Dit beschreef ik ook al in http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/ubuntu-installeert-niet-met-wubi/ 
Als ik vanuit het bootmenu opstart krijg ik het volgende op het scherm:
Try (hd 0,0) : NTFS5
Error “prefix” is not set

GNU  GRUB V1.99
grub>

En dan niets meer. Ik denk dat oplossen van het IRQ probleem uitkomst moet bieden en heb ook wel een mogelijkheid gevonden door in /etc/default/grub wat aan te passen en heb dat m.b.v. de live CD geprobeerd. Maar ik heb niet de rechten om grub te wijzigen.

Hulp is dus nog steeds welkom.

Door middel van
 http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Grub2/Grub2Herstel 
(min of meer) opgelost, maar klaar is het nog niet.
In een nieuw topic komt het vervolg.
« Laatst bewerkt op: 2013/03/20, 22:57:05 door Gerard-P »