Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: USB werkt niet  (gelezen 913 keer)

Offline Ron64

  • Lid
USB werkt niet
« Gepost op: 2012/10/21, 17:49:14 »
Ik ben een Kubuntu beginner en kwam via een zoek opdracht op dit forum terrecht.
Er kwam hier een pc vrij en het leek me goed om eens Kubuntu te proberen. Installatie liep vlekkeloos. Later bleek echter dat er ie4ts niet helemaal goed liep. Als k een memory stick in de usb poort steek dan verschijnt er geen drive in kubuntu. Lampje van stick gaat ook weer uit. Tijdens installatie zet een bluetooth dongle oon ingeplugt en die werkt vreemd genoeg helemaal goed.

Ik ken me niet uit met linux commando,s.  Hoe kan ik dit oplossen ? 

Bij voorbaad dank.

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: USB werkt niet
« Reactie #1 Gepost op: 2012/10/21, 17:55:33 »
Sluit alvast uit dat het de memory stick is of de USB aansluiting door eens een andere USB stick te proberen, of de USB in een andere USB poort in te pluggen.

Wat ons kan helpen om het probleem te duiden is de uitvoer van volgende commando's. Hiervoor moet je een terminal openen.

Plug de USB stick in, en voer dan de  volgende commando's uit. Bij het tweede commando vraagt het systeem je paswoord: dat is je login paswoord. Terwijl je je paswoord ingeeft, zie je niets gebeuren op het scherm: dat is normaal. Daarna de Enter toets indrukken.
dmesg | tail -n 30
sudo fdisk -l
sudo blkid
mount
De uitvoer van de terminal kan je met de muis selecteren, kopiĆ«ren en plakken in een bericht. Druk eerst op de "voeg code"  knop toe als je je bericht aan het schrijven bent. Hierdoor verschijnen er twee code-tags in je bericht. Als je de uitvoer van de terminal tussen de twee tags plakt, dan blijft het mooi overzichtelijk.

Offline Ron64

  • Lid
Re: USB werkt niet
« Reactie #2 Gepost op: 2012/10/21, 19:02:00 »
dat is een snelle reactie, dat had ik niet verwacht. Blij verrast wel.  :D

Allereerst zal ik het probleem iets beter verklaren. Ik wil deze pc gaan gebruiken om een model trein te besturen. Daarvoor heb ik een compoort nodig. Aangezien deze pc (sony vaio desktop) geen compoort heeft wilde ik een usb-->serieel kabel gebruiken maar snel genoeg merkte ik dat het programma wat ik gebruik niet wilde starten omdat hij geen compoort zag, ook de converter dus niet. Toen ik daarna de stick probeerde gebeurde er ook niks.
Conclusie was:  geen usb werking.

Ik heb nu een usb drive aangesloten en die lijkt wel goed te werken. Dus blijkbaar alleen een probleem met de stick en de converter.

Ikheb alles gekopieerd en geplakt. Kun je hier iets mee ?  (kon de "voeg code toe" knop niet vinden)

h0@h0-PCV-RX407-CE:~$ dmesg | tail -n 30
[   19.836465] type=1400 audit(1350838291.773:16): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/sbin/mysqld-akonadi///usr/sbin/mysqld" pid=816 comm="apparmor_parser"
[   20.380769] type=1400 audit(1350838292.317:17): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/sbin/tcpdump" pid=818 comm="apparmor_parser"
[   22.174829] 8139too 0000:00:12.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[   25.232093] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Load detected on output A
[   25.336106] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Load detected on output A
[   27.368082] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Setting dpms mode 0 on vga encoder (output 0)
[   27.368090] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Output VGA-1 is running on CRTC 0 using output A
[   32.672046] eth0: no IPv6 routers present
[   44.484045] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Load detected on output A
[   74.752086] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Load detected on output A
[  105.092023] usb 1-3: new high-speed USB device number 3 using ehci_hcd
[  105.379283] Initializing USB Mass Storage driver...
[  105.381340] scsi2 : usb-storage 1-3:1.0
[  105.381528] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[  105.381532] USB Mass Storage support registered.
[  105.443783] usbcore: registered new interface driver uas
[  106.380933] scsi 2:0:0:0: Direct-Access     WD       5000AAV External 1.06 PQ: 0 ANSI: 0
[  106.387582] sd 2:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[  106.388321] sd 2:0:0:0: [sdb] 976773168 512-byte logical blocks: (500 GB/465 GiB)
[  106.389692] sd 2:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[  106.389700] sd 2:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 00 00 00
[  106.390429] sd 2:0:0:0: [sdb] Asking for cache data failed
[  106.390438] sd 2:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  106.393989] sd 2:0:0:0: [sdb] Asking for cache data failed
[  106.393998] sd 2:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  106.417159]  sdb: sdb1 < sdb5 >
[  106.419925] sd 2:0:0:0: [sdb] Asking for cache data failed
[  106.419934] sd 2:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  106.419941] sd 2:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[  378.379569] usb 1-3: USB disconnect, device number 3
h0@h0-PCV-RX407-CE:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for h0:                                                                                                                       
                                                                                                                                               
Disk /dev/sda: 122.9 GB, 122942324736 bytes                                                                                                   
255 heads, 63 sectors/track, 14946 cylinders, total 240121728 sectors                                                                         
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes                                                                                                         
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes                                                                                         
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x4190f8e3

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          63   133397399    66698668+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2       133398526   240119807    53360641    5  Extended
/dev/sda5       133398528   239073279    52837376   83  Linux
/dev/sda6       239075328   240119807      522240   82  Linux swap / Solaris
h0@h0-PCV-RX407-CE:~$ sudo blkid
/dev/sda1: UUID="AEF417ACF41775B5" TYPE="ntfs"
/dev/sda5: UUID="be1f2df6-1487-46d0-a64b-8bec1c89d1d9" TYPE="ext4"
/dev/sda6: UUID="985d54d7-88f5-436b-9b98-322456afa50e" TYPE="swap"
h0@h0-PCV-RX407-CE:~$ mount
/dev/sda5 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
h0@h0-PCV-RX407-CE:~$
 

Moderator Edit: enige [ code ] tags geplaatst.                                                                                                                                             
« Laatst bewerkt op: 2012/10/22, 14:43:26 door Ron »

Offline Ron64

  • Lid
Re: USB werkt niet
« Reactie #3 Gepost op: 2012/10/21, 19:30:50 »
nagekomen bericht:

ik vond ergens het commando:  lsusb

nu zag ik wel de prolific coverter staan in de lijst maar niet de stick.

Nou is die stick ok niet het belangrijkste. Als die niet gaat werken . . . ook goed. Maar die serial converter is voor mij wel belangrijk. Ik kan echter niet achterhalen welke compoort het nu is geworden.  1 of 2 of 3 . . . .

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: USB werkt niet
« Reactie #4 Gepost op: 2012/10/22, 14:32:09 »
Het syteem probeert de stick aan te koppelen, maar het lukt niet. Op dat ogenblik wordt er ook geen device naam (/dev/sd*) aan toegekend. Dit wijst op een kapotte stick, hoewel je altijd nog eens op een ander systeem (Windows bijv) kan proberen.

Rond die converter heb ik geen idee:hopelijk is er iemand anders die daar weg mee weet.

Offline rja

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: USB werkt niet
« Reactie #5 Gepost op: 2012/10/22, 16:14:38 »
Wat is de output van lsusb ?

Staat daar niet bij onder welke  device die converter benaderbaar is ?


Offline Ron64

  • Lid
Re: USB werkt niet
« Reactie #6 Gepost op: 2012/10/23, 07:35:50 »
De stick werkt op elk ander systeem goed. Het is wel zo,n U3 stick. Misschien dat dat roet in het eten gooit . Er staat een kleine vaste partitie met een systeem op.

Wat betreft de output van lsusb zal ik vanavond eens kijken wat daaruit kwam. Ik weet wel nog dat de convertor daar wel bij stond, volgens mij als Pl2302 of zoiets.
Je hoort zo snel mogelijk.  :)

Offline Vistaus

  • Webteam
    • vistaus
  • Steunpunt: Nee
Re: USB werkt niet
« Reactie #7 Gepost op: 2012/10/23, 10:44:38 »
Nee hoor, mjjn U3-stick werkt nog altijd prima :)

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: USB werkt niet
« Reactie #8 Gepost op: 2012/10/23, 14:13:56 »
Heb je een vorm van encryptie toegepast op de stick? Ik geloof dat U3 zoiets aan boord heeft. Probeer de stick op alle USB-poorten aan te sluiten en probeer ook een andere stick.

Offline rja

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: USB werkt niet
« Reactie #9 Gepost op: 2012/10/23, 20:24:42 »
Wat betreft de output van lsusb zal ik vanavond eens kijken wat daaruit kwam. Ik weet wel nog dat de convertor daar wel bij stond, volgens mij als Pl2302 of zoiets.
Je hoort zo snel mogelijk.  :)
Zoek dan op dmesg | grep pl302