Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: XZ-compressie voor packages  (gelezen 364 keer)

Offline DurQ

  • Lid
XZ-compressie voor packages
« Gepost op: 2012/10/15, 00:46:02 »
Citaat
Enkele ontwikkelaars die volgende maand gaan werken aan Ubuntu 13.04 hebben voorgesteld om alle packages van de Linux-distributie voortaan met xz-compressie te verkleinen. Xz zou data beter comprimeren dan het huidige gzip-formaat.

Bij het xz-formaat wordt het lossless compressiealgoritme lzma2 gebruikt, dat deels ook in 7zip is te vinden. Bestanden die met xz worden gecomprimeerd zijn compacter dan files die zijn verkleind het aloude gzip-formaat dat leunt op het deflate-algoritme. De extra benodigde processorkracht voor het uitpakken van xz-bestanden ten opzichte van gzip zou zeer beperkt zijn, terwijl ook de benodigde tijd mee zou vallen. Het inpakken van data duurt wel aanzienlijk langer dan met gzip, maar daar staat een gemiddeld 20 procent betere compressie tegenover.

Inmiddels is voor de aankomende Ubuntu 13.04 Developer Summit het idee geopperd om xz-compressie te gaan toepassen op de packages van het Linux-besturingssysteem. Hierdoor zouden niet alleen de images kleiner kunnen worden, maar ook het downloaden van losse packages zal sneller verlopen.

Volgens enkele developers is de tijd rijp om xz-compressie toe te passen op Ubuntu-packages. Zo heeft Debian plannen om ook dit compressieformaat te gaan gebruiken, ondersteunt de Debian-packagetool dpkg xz-packages en de ontwikkelaars van Fedora hebben zonder noemenswaardige problemen xz al in de praktijk toegepast op zowel rpm-packages als live-cd's. Indien Ubuntu 13.04 xz-compressie zal gaan toepassen, dan willen de developers ook alle bestaande packages tot en met Ubuntu 10.04 in dit formaat gaan aanbieden om zo upgrades te vereenvoudigen.
Wat vinden we hier van?

Moderator edit: 2 berichten samengevoegd.
« Laatst bewerkt op: 2012/10/15, 19:45:48 door Ron »