Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Toegang tot internet  (gelezen 4994 keer)

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Gepost op: 2007/02/23, 20:38:03 »
Hallo allemaal,

Heb zonet met succes Ubuntu 6.10 geinstalleerd op mijn pc. Zit nu ondertussen wel even in Windows XP om dit bericht te typen. Ik krijg nl. geen toegang tot internet. Vroeger bij de live-cd als ik bij Netwerk keek, herkende hij alle netwerken in de buurt. Nu ik echter Ubuntu zelf geinstalleerd heb, en ik keek opnieuw bij Netwerk, herkende hij het niet meer. Ik maak gebruik van een draadloze WiFi verbinding. Indien er meer gegevens nodig zijn, mogen deze gerust gevraagd worden.

Alvast bedankt,

Offline bartek

 • Lid
  • http://bartek.blogsome.com
Toegang tot internet
« Reactie #1 Gepost op: 2007/02/23, 20:45:37 »
Ik weet niet of je hier iets mee bent?
https://wiki.ubuntu.com/NlWifi

Draadje is trouwens verplaatst naar de afdeling internet ;)
| Deliberando saepe perit occasio |

"Car la vie est un bien perdu quand on n'a pas vécu comme on l'aurait voulu"

Offline BailHope

 • Lid
  • Techneut
Toegang tot internet
« Reactie #2 Gepost op: 2007/02/23, 20:50:01 »
Owkeej,

eerst en vooral doe je best even in de terminal:
sudo lshw

Daarmee vraag je een lijst van de hardware op. (lshw = list hardware)
Kijk even of je draadloze netwerkkaart correct herkend wordt door Ubuntu. Als dat het geval is, dan is het zo gerepareerd, normaal gezien.

Kijk nu even naar je Apparaatbeheer (Beheer => Apparaatbeheer), en zoek je draadloze kaart op. Ergens in de lijst van Chinees (onbegrijpelijk voor mij althans), zie je dan iets in de trend van eth0, eth1 of wlan ofzo staan.

probeer nu eens in de terminal het volgende in te geven:
iwlist eth1 scan

(als je bij apparaatbeheer eth1 zag staan natuurlijk. Stond er iets anders dan moet je 'eth1' vervangen door wat je bij apparaatbeheer gevonden hebt)
Je zal nu kunnen zien of je draadloze kaart wel aan staat. Als hij jullie draadloos netwerk vind, dan zal hij dat eronder weergeven, samen met alle details. Het kan dat je onderstaande stap over de gegevenscodering kunt overslagen, als dit mee in de lijst staat, want dat weet ik niet meer zeker.

Nu moet je even kijken naar de draadloze router. Met wat voor soort verbinding werk je? WEP, wpa, wpa2? De laatste twee durven wel eens problemen geven.
Als je niet weet hoe je dit moet zien, dan kan je bijvoorbeeld (terwijl je draadloze verbinding in XP hebt) kijken naar de eigenschappen van het netwerk.
Dus in het venster van "Status van Draadloze Netwerkverbinding" druk je op 'eigenschappen', dan kies je in het nieuwe venster het juiste netwerk en druk je nogmaals op eigenschappen. Dan bij Gegevenscodering, staat daar 'WEP', of WPA ofzo?

Om verbinding te maken met draadloze netwerken raad ik networkmanager sterk aan. Omdat je geen internet hebt kan je die nogal moeilijk installeren, maar je kan de deb-bestandjes ook ophalen van: packages.ubuntu.com
Hier is de link:
http://packages.ubuntu.com/edgy/net/network-manager

Hou rekening met dependencies. je kan namelijk zo'n pakketje niet installeren als het steunt op andere paketten. Dat kan je zien aan het rode icoontje recht voor de lijst met packages eronder. Dat zijn er nogal veel voor Networkmanager dus ik raad je aan om gewoon eerst het networkmanager pakket te nemen, het op USB te zetten of op een of andere manier toch te openen in Ubuntu en dan proberen te installeren. Als je de melding krijgt dat er meer pakketten nodig zijn, schrijf dan de namen op van de benodigde paketten en ga terug naar de site, download die, zet ze ook op USB en dan kan je verder. (installeer ze wel allemaal apart voor je networkmanager installeert).

Na het herinstalleren even herstarten, zodat networkmanager opspringt (ik denk dat je ook in de terminal gewoon: network-manager kunt ingeven, maar daar ben ik niet zeker van).
Deze zal automatisch scannen naar draadloze netwerken binnen bereik, en dan kan je door te klikken op het icoontje rechtsboven selecteren met welk netwerk je verbinding wil zoeken. Dan wordt jou om de code gevraagd, die geef je in en normaal heb je dan verbinding.

Veel geluk
Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust!
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #3 Gepost op: 2007/02/23, 21:23:46 »
Ik vind nergens in de lijst iets van Linksys, de fabrikant van mijn netwerkkaart in mijn computer.

http://img267.imageshack.us/img267/7451/screenshot1aa9.png
http://img355.imageshack.us/img355/7615/screenshot2gl0.png

Dit zijn de eerste 2 screenshots. Ik heb er nog 8 andere, maar kunnen jullie even kijken of ik het juiste voorheb? En wat moet ik doen als ik het er niet in terugvindt?

Offline BailHope

 • Lid
  • Techneut
Toegang tot internet
« Reactie #4 Gepost op: 2007/02/23, 21:37:24 »
Het zou nog meer naar onderen moeten staan, iets van 'network wireless' ofzo.

Als het er echt niet bijstaat, dan heb ik geen flauw idee, maar dan kan iemand anders je wel verder helpen zonder twijfel!
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #5 Gepost op: 2007/02/24, 09:19:33 »
Ik ga nu eens proberen om die netwerk manager te installeren, ik heb geen ervaring met iets te installeren in Ubuntu, dus ik weet niet of het gaat lukken. Ik heb het bestand gedownload naar mijn uitwisselingspartitie, ik ga nu eens opstarten in Ubuntu. Ohja, ik heb die lijst van hardware nog eens heel goed bekeken, er stond inderdaad iets tussen van Wireless, maar ik zag er nergens Linksys of iets gelijkaardigs tussenstaan. Het noemt iets in de aard van master0 ofzo, maar als ik de (correcte) naam ingeef, dus iwlist (master0) scan, dan zegt hij dat het ding geen scan ondersteund.

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #6 Gepost op: 2007/02/24, 09:37:28 »
Ik heb die Network Manager proberen te installeren, maar al van bij het begin gaf hij een fout:

http://img86.imageshack.us/img86/7083/dependencyisnotsatisfiadr5.png

Volgens mij heeft dat te maken met die dependencies, waarschijnlijk heb ik weer het verkeerde gedownload. Nochtans, ik zou niet weten wat ik anders zou moeten downloaden, voor de rest stonden allemaal rode bolletjes, en dat was volgens de site het basispakket, dus ik dacht toch dat ik goed zat ???

Toegang tot internet
« Reactie #7 Gepost op: 2007/02/24, 09:53:56 »
doe eens in een konsole "lspci" want ik ga er even vanuit dat je wireless een pci kaart is.
wat betreft het installeren van software. dat doe je niet door dingen te downloaden naar je hdd maar door synaptic te gebruiken. hiermee kun je alle software (20000!!!!) installeren. misschien handig om eerst je sources.list even aan te passen van te voren. doe "sudo gedit /etc/apt/sources.list" en haal overal waar een # voor een woord deb staat weg en sla op. doe dan in een konsole "sudo apt-get update"
homemade HTPC

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #8 Gepost op: 2007/02/24, 10:10:32 »
Als ik mijn sources.list probeer te openen via de terminal, dan lukt dat niet. Hij vraagt mij om het wachtwoord, maar ineens dan kan ik niets typen. Als ik op een of andere letter druk, gebeurt er gewoon niets. Hier heb je nog een screenshot van het probleem:

http://img353.imageshack.us/img353/4721/wachtwoordae9.png

Ik ben een echte beginner op dat vlak, ben vroeger nooit in aanraking gekomen met Linux/Ubuntu, Windows daar kon ik wel heel goed mee overweg, maar dit is totaal nieuw voor mij.

Offline mcgyver

 • Lid
Toegang tot internet
« Reactie #9 Gepost op: 2007/02/24, 10:12:38 »
Hij typt wel, je ziet het niet uit veiligheidsoverwegingen. Gewoon doorgaan en enteren.

Toegang tot internet
« Reactie #10 Gepost op: 2007/02/24, 10:26:15 »
inderdaad. ik zie trouwens dat je een ralink RT61 chip hebt. heb je een linksys wmp54g? waarchijnlijk wel. ik ben heel erg bang dat ubuntu 6.10 niet gaat werken met internet voor je. tenminste het werkte hier niet. wil je het wel proberen ga je gang maar voor een beginner eigenlijk niet te doen.
wat je kunt doen is dapper installeren dat is de versie hiervoor maar stabieler dan de versie die je nu draaid en deze wordt erg lang ondersteund door ubuntu.

er is misschien nog een klein hoopje. post eens de uitkomst van "iwconfig"
homemade HTPC

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #11 Gepost op: 2007/02/24, 10:31:53 »
Ja, raydekok, die heb ik. En nu dat je 't zegt... een tijdje geleden, onder de live-cd, herkende hij wel alle netwerken in de buurt. En, dat was de live-cd van Dapper, niet die van Edgy. sources.list is aangepast, maar updaten kan ik niet omdat ik geen internet. Ik zal nog even terug overschakelen en kijken naar die iwconfig.

Toegang tot internet
« Reactie #12 Gepost op: 2007/02/24, 10:36:33 »
kun je er niet even een draadje aan hangen want je moet ff kijken of de ralink drivers geinstalleerd zijn.
homemade HTPC

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #13 Gepost op: 2007/02/24, 10:37:56 »
Wat bedoel je? Dit is de inhoud van iwconfig:

http://img291.imageshack.us/img291/8489/iwconfigws6.png

Toegang tot internet
« Reactie #14 Gepost op: 2007/02/24, 10:38:30 »
o ja heb je er nu een beveiliging op staan? als dat wpa is misschien even eraf halen en omzetten naar WEB of even helemaal niks tot het werkt.
homemade HTPC

Toegang tot internet
« Reactie #15 Gepost op: 2007/02/24, 10:44:34 »
http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php?title=Downloads
maar dat is wel lastig en aangezien je er ook geen internet op hebt helemaal niet handig.
homemade HTPC

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #16 Gepost op: 2007/02/24, 10:45:23 »
Volgens mij heb ik nu WEP, maar hoe komt het dan toch dat hij die onder de Live-CD van Dapper (6.06) wel herkende?

Toegang tot internet
« Reactie #17 Gepost op: 2007/02/24, 10:49:32 »
in de een zitten andere drivers. ik snapte er ook niks van. bij mij was het zelfs zo dat kubuntu dapper niet werkte maar ubuntu wel.
homemade HTPC

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #18 Gepost op: 2007/02/24, 10:54:37 »
Zou het kunnen helpen dat ik Edgy verwijder en Dapper installeer?

Toegang tot internet
« Reactie #19 Gepost op: 2007/02/24, 10:58:53 »
ja zou kunnen maar probeer eerst eens even de dapper live cd en kijk of je daarmee internet aan de praat krijgt. lukt dit dan weet je zeker dat het gaat werken. in feisty werkt deze kaart perfect.
homemade HTPC

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #20 Gepost op: 2007/02/24, 12:16:41 »
Maarja, Feisty is nog niet beschikbaar.... :(

Toegang tot internet
« Reactie #21 Gepost op: 2007/02/24, 12:32:47 »
wel je kan feisty herd 4 downloaden branden live draaien en installeren. zoek maar op ubuntu testing of herd 4
homemade HTPC

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #22 Gepost op: 2007/02/24, 13:09:11 »
En hiermee kan het dus wel? Tja, dan moet ik deze maar eens proberen...

Toegang tot internet
« Reactie #23 Gepost op: 2007/02/24, 13:37:59 »
let op!!! het is een beta he. hij draaid bji mij rete stabiel maar is en blijft een beta.
homemade HTPC

Michielvsb

 • Gast
Toegang tot internet
« Reactie #24 Gepost op: 2007/02/24, 13:44:48 »
Ja, maar ik heb op dit moment geen belangrijke gegevens op de pc staan, dus moest het fout lopen, kan ik op ieder moment mijn pc formatteren, en heb dus niets te verliezen. Het is gewoon de bedoeling om het uit te proberen. Is hij trouwens in het Nederlands?