Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Backup op USB drive voor alle familieleden en ReadOnly probleem  (gelezen 323 keer)

Offline PatrickV

  • Lid
Hallo,

Ik heb Ubuntu 12.04 met vier accounts van familieleden hierop. Alle home folders wil ik backuppen op een externe USB disk.

Heb een aantal vragen die zijn ontstaan door de poging dit zelf te doen:
* Een gekoppelde disk is alleen door 1 user te zien; hoe kan ik het zo regelen dat het onder elke user zichtbaar is in mijn filebrowser? Het is de user die aangelogd is op het moment dat ik de disk aansluit.

* Wanneer ik de disk formatteer, bijvoorbeeld in EXT4 dan is het ReadOnly. Hoe kan ik het zo instellen dat de disk schrijfbaar is, en voor alle users?

Ik wil namelijk 1 disk met mappen voorzien zodat elke user met deja dup zijn/haar back-up kan maken. Het is dus wenselijk dat de disk gelijktijdig zichtbaar is onder elke user, bijvoorbeeld bij het wisselen hiervan.

Offline Gijsbert

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Backup op USB drive voor alle familieleden en ReadOnly probleem
« Reactie #1 Gepost op: 2012/08/05, 11:49:36 »
Dat is een kwestie van rechten instellen, voor de harde schijf krijgt iedereen rechten, voor de mappen, alleen diegene die in de map mag.
Hier staat een kort artikel http://wiki.ubuntu-nl.org/community/WerkenMetDeTerminal?highlight=%28gebruikers%29|%28rechten%29
Dit gaat via de terminal, grafisch kan ook als root, type eerst in de terminal; gksudo nautilus  geef een ENTER, nu je wachtwoord intyppen en geef een ENTER. Nu opent nautilus in de root mode, dus wees voorzichtig. Ga naar Locaties>Computer en klik met de rechtermuisknop op het symbool van je harde schijf, klik in het menu op Eigenschappen, klik nu op het tabblad Rechten, verander de rechten naar Nobody en lezen en schrijven, ga nu naar de mappen en verander de rechten naar alleen de eigenaar van de map. Zorg er ook voor dat iedereen gebruik mag maken van de harde schijf.
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline PatrickV

  • Lid
Re: Backup op USB drive voor alle familieleden en ReadOnly probleem
« Reactie #2 Gepost op: 2012/08/05, 21:24:16 »
Bedankt Gijsbert. Dit is de informatie dat ik nodig had. Het werkt nu!