Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Wel 32 bits, geen 64 bits  (gelezen 607 keer)

Offline h2o

  • Lid
Wel 32 bits, geen 64 bits
« Gepost op: 2012/07/31, 16:22:19 »
Ik heb onlangs van iemand een Acer Aspire 9300 gekregen. Een prachtige laptop, maar die draait vrijwel op elke distributie alleen op 32 bits.
Met Debian kan ik wel de 64 bits installeren (ik schrijf op dit moment vanuit Debian met de Squeeze AMD64 installatie) en daar draait het dan ook prima, maar met LMDE en Ubuntu kom ik met de 64 bits versie alleen maar op een knipperend scherm met allemaal kleurtjes.
Nu heb ik nog wel wat vakantie en zou een alternate installatie kunnen proberen, maar wie heeft enig idee hoe ik bijv. Ubuntu 12.04 64 bits werken kan krijgen via de live-CD?

Er zit en AMD Turion/64 processor in met een Nvidia Geoforce GO 6100 videokaart. Zelf heb ik het idee dat Ubuntu (en Mint) bij de 64 bits problemen hebben met de nouveau drivers?

Even voor alle duidelijkheid: Ik heb twee harde schijfjes. De ene is mijn werk schijfje, het andere gebruik ik om van alles en nog wat uit te proberen. Even schijfjes verwisselen en ik kan naar hartenlust stoeien zonder mijn systeem om zeep te helpen.
« Laatst bewerkt op: 2012/07/31, 16:28:33 door h2o »
Werk laptops + werkstation: Debian Stable + backports
Privé laptops: Debian Testing/Unstable
Test laptop: Diverse andere Linux distribities

Offline h2o

  • Lid
Re: Wel 32 bits, geen 64 bits
« Reactie #1 Gepost op: 2012/07/31, 16:50:00 »
Heb je ook al geprobeerd om de propriety/gesloten drivers te installeren?
Kom je bijvoorbeeld wel bij de commandline? (Ctrl+Alt+F1 t/m F6)
Ik krijg vrijwel meteen na het booten van de live-CD een vreemd scherm met knipperende gedeeltes en allemaal vreemde kleuren. Dat beeld is meteen onbruikbaar en onwerkbaar. Als ik daarentegen de 2 bits versie gebruik heb ik 'gewoon' beeld. Alleen is dat heel traag en stroperig. Als ik Mint (gewoon) of LMDE 32 bits gebruik dan is het beeld vel vloeiender. Kennelijk draait Mint met de nouveau drivers en dat gaat op zich prima.
Als ik Ubuntu 12.04  32 bits) draai in de live-CD versie dan wordt mij ook geen proriety driver aangeboden. Ook niet als ik de Acer direct via een kabel op het internet heb aangesloten.
Werk laptops + werkstation: Debian Stable + backports
Privé laptops: Debian Testing/Unstable
Test laptop: Diverse andere Linux distribities

Offline h2o

  • Lid
Re: Wel 32 bits, geen 64 bits
« Reactie #2 Gepost op: 2012/07/31, 20:42:16 »
De driver word ook niet aangeboden in mijn geval, ik haal hem altijd op bij nvidia zelf....

Maarruh, als Debian draait.....waarom dan nog Ubuntu?  :P

Proberen of dat ook bij mij werkt. Ach ik fröbel graag, en dan probeer je wel eens wat uit. Af en toe kom ik dan wel iets tegen wat ik voor mijn Debian setup kan gebruiken. Zo kwam ik er gisteren achter dat je met Cheese foto's kunt maken van jezelf via de webcam van de Acer. Best wel eens leuk om te doen. Dankzij Ubuntu in dit geval. Bij Chrunchbang heb ik een mooi afsluit scriptje geleend wat nu bij mijn Debian Openbox prima draait.
En het intrigeert mij dat Mint en Ubuntu wel met 32 bits draaien, maar met 64 bits het niet doen. Dan moet dat ook kunnen is mijn opinie. Overigens is 64 bits op Debian ook een specialistisch klusje op mijn Acer. Maar dat heb ik dan voor elkaar kunnen krijgen en dan leer je een hele boel.
Werk laptops + werkstation: Debian Stable + backports
Privé laptops: Debian Testing/Unstable
Test laptop: Diverse andere Linux distribities