Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Howto: KDE als Unity laten functioneren.  (gelezen 813 keer)

Offline Timo

 • Forumteam
  • timo.diedering
 • Steunpunt: Nee
Howto: KDE als Unity laten functioneren.
« Gepost op: 2012/05/26, 07:11:57 »
Afgelopen tijd heb ik flink zitten rondneuzen en meer om KDE als Unity te laten lijken maar vooral ook functioneren. En het is redelijk gelukt. Uiteraard mogen jullie ook van mijn geklooi meegenieten.

Allereerst gaan we met een volledig vers geïnstalleerde KDE aan de slag. Liefst Kubuntu, de standaard 'KDE-workspace' heeft een aantal cruciale widgets niet aan boord. Je mag ze zelf opzoeken. Succes. Als je niet eigenwijs bent en je gewoon Kubuntu wilt gebruiken kan dat ook. Graag zelfs. Als je inlogt op je persverse Kubuntu ziet ge onderaan een balk (paneel, schelf). Die verplaatsen we naar boven door rechts erop te klikken - paneelinstellingen - schermrand. Dan blijf je bij die instellingen staan en verwijder je de widgets:
 • Pager
 • KDE menu
 • Activiteiten
 • Takenbeheerder
 • En als er nog wat overblijft behalve de statusmenu's ook dat.
Dan gaan we verder. Druk op widgets toevoegen. Sleep o.a. de Window Menubar naar boven, links van de statusmenu, weer links van de Menubar plaats je 'De huidige besturing van programma's' (Sorry, brakke vertaling maar soit), en rechts van de digitale klok 'Vergrendelen/Afmelden'. Daar klik je rechts op, en je haalt het vinkje voor vergrendelen weg. Kost alleen maar ruimte, irritant gedoe ;)


Nu klik je rechts op je bureaublad en klik je op paneel toevoegen. Een leeg paneel. Je stelt hem in op 'Automatisch verbergen', zet hem aan den linkerkant, maakt hem goed doorvoed, en je voegt van onder naar boven toe:

Prullenbak, Pager, Toon Bureaublad, Taakbeheer met alleen pictogrammen, K-menu. Opzich heb je nu al een redelijk Unity like systeem, maar wacht, er is meer ;)

Open je /home in Dolphin, druk op ALT+. om verborgen mappen te laten zien. Je gaat naar ~/.kde/share/config/kwinrc . Je voegt HELEMAAL ONDERAAN het volgende regeltje toe: BorderlessMaximizedWindows=true
Als je grappig wilt zijn, dan verander je het standaard veel te blauwe K-logo op de programmastarter links door het veel te grijze Unity Dash logo. Ik heb hem vast voor je uitgeknipt uit een screenshot. Graag gedaan. vind je hem. Je verandert de meuk door een rechtsklik op het kmenu en je kiest voor het Instellen van de Programmastarter. Pictogram veranderen in het dashlogo, een log-out log-in et voilà. Mocht je het splashscreen, aanmeldscreen, opstartgeluid willen veranderen in die van Ubuntu dan verwijs ik je vriendelijk door naar de tip van Asphyxia een paar regels naar onder. Je kunt nog lekker kloten met de instellingen van bijvoorbeeld het takenbeheer om nog meer Unity gevoelens te krijgen, dat wijst zichzelf. Succes!
Trotse eigenaar van een Nokia N900, een Nokia N9 en een Jolla.

Offline Timo

 • Forumteam
  • timo.diedering
 • Steunpunt: Nee
Re: Howto: KDE als Unity laten functioneren.
« Reactie #1 Gepost op: 2012/05/27, 07:48:03 »
En om de knoppen links te krijgen ga je naar systeeminstellingen - Uiterlijk van werkruimte - Knoppen instellen - aangepaste posities gebruiken, en je reorganiseert de hele boel.
Trotse eigenaar van een Nokia N900, een Nokia N9 en een Jolla.

Offline MKe

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Howto: KDE als Unity laten functioneren.
« Reactie #2 Gepost op: 2012/06/20, 07:54:03 »
Als alternatief voor de Dash zou je eens kunnen kijken naar Takeoff (http://kde-apps.org/content/show.php?content=144078)