Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Kleine lettertjes op je 1 meter 17cm HD TV 1080 46 inch TV beeldscherm  (gelezen 1648 keer)

Offline Geert Jalink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ik heb sinds gisteren een 1 meter 17cm groot scherm, ik dacht mooi, lekker grote letters. Start Linux dus op met minsicule lettertjes, blijkbaar krijgt Linux via de DVI aansluiting de DPI binnen, en denkt het scherm heeft een lagere dpi dus de lettertjes moeten kleiner????

Gelukkig kon ik blind inloggen, op de gok vond ik de plek waar ik met de hand alle lettertypes 1 voor 1 verdubbelde in grootte.

Toch bleef ik programma's houden die kleine lettertjes hadden, ook al had ik dat niet op mijn 1920x1080 24 inch monitor, op mijn nieuwe scherm zoveel groter treedt dit fenomeen dus steeds op.

Ik heb 1 ding uit kunnen vinden, in plaats van alle lettertypen met de hand 1 voor 1 dubbel zo groot te maken, kan je eenvoudig   DPI afdwingen op 96 DPI met een enkele instelling. Daarna nog even cleartype gecontroleerd. (freetype).

Na zoeken op google vond ik zelfs mensen die Ubuntu/Kubuntu niet konden installeren vanwege de kleine lettertjes op hun beeldscherm tijdens de install. ( Tekstmodus installatie zou ik dan overigens doen.) Want tijdens de installatie kan je geen DPI afdwingen denk ik.

Jammer vind ik dat ik bij het aanmelden miniscuul kleine lettertjes heb, ik moet op de icoontjes afgaan bij het inlogscherm om te gokken wat afsluiten bijvoorbeeld is.

Kortom, heb je miniscuul kleine lettertjes op je wel heel erg grote beeldscherm, forceer dan een DPI met een enkele instelling van 96 DPI.Ik gebruik deze monitor: De ue46d5000 vanwege zijn lage input lag van slechts 17 ms.
https://tweakers.net/pricewatch/280369/samsung-ue46d5000.html#tab:reviews

Het beeldscherm moest van mij goed zijn om te gamen, bij het zoeken kwam ik erachter dat alle schermen met 3d ondersteuning speciale panelen hebben, die zorgen voor input lag, bijvoorbeeld een input lag van 66 ms op zijn minst. Ik weet uit ervaring dat ik een latency van 66 milliseconden nog kan horen als ik muziek maak met Reason.  Alle modellen uit 2011/2012 met 3d panelen vielen voor mij dus af. Ik zocht op google naar HD TV Television with low input lag, en kwam uit op een forum waar bijgehouden wordt welke schermen een lage input lag hebben en dus geschikt zijn om te gamen.

Sub 1 frame HDTV/Monitor Input Lag Database | Shoryuken
http://shoryuken.com/forum/index.php?threads/sub-1-frame-hdtv-monitor-input-lag-database.145141/

Daarnaast moest het van mij wel een LCD/LED zijn en geen PLASMA wegens gebruik voor desktop werkzaamheden, en een plasma Image Retention heeft (screen burn???)

Mijn eerste reactie was 'goh dit scherm is ja dan toch veels te groot, nu moet ik ervan af, dit kan niet gebruikt worden als PC monitor'. Ik merkte dat ik het beeldscherm anders moest gaan gebruiken. In het centrum midden onderin browse ik op het internet. Links bovenin heb ik mijn televisiekaart scherm aanstaan voor tv kijken tijdens het werken op de pc. Ik gebruik Kubuntu. En tenslotte heb ik links onderin het Bureaublad met de Bureaublad icoontjes. Rechts bovenin tot Rechts midden heb ik de widgets gezet.


http://i45.tinypic.com/2jer3tz.jpg

Het scherm is veel groter dan dat het op de foto lijkt. De laptop is overigens een groot model van 17 inch.


http://i49.tinypic.com/14k8pcg.jpg

Kortom, kan je anders leren omgaan met je beeldscherm waarbij je leert het belangrijkste midden onder te doen, dan is een levensgroot beeldscherm wat voor je. Overigens speel ik er vooral Wolfenstein ET multiplayer mee. Van enige vertraging (die 17 milliseconde dus) merk ik helemaal niets.

 Mijn eerste reactie van het scherm maar weer weg te doen was te snel. Ik ga het scherm houden.
« Laatst bewerkt op: 2012/05/09, 16:08:39 door Geert Jalink »
motion@home:~$ sudo apt-get install steam