Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Na update start hij niet meer op ...  (gelezen 1720 keer)

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
Na update start hij niet meer op ...
« Gepost op: 2007/02/14, 20:14:52 »
Heb vandaag een resem updates binnengehaald. Enkele voor het systeem en een tiental voor Beryl. Ik dacht, aangezien Beryl nog altijd niet wil werken en er nu updates voor zijn, wordt mijn probleem misschien daarmee verholpen.

Als ik nu opstart gebeurt het volgende. Ubuntu laadt volledig. Ik meld mij aan en hij toont de GUI, vervalt dan naar zwart scherm voor enkele seconden en dan kan ik mij terug aanmelden. Als ik dat dan terug doe, gebeurt gewoon terug hetzelfde.

Ik heb via "sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg" de driver (voor de zekerheid) op nv gezet die altijd werkte, maar dit maakte geen verschil.

Ik geraak dus niet meer in Ubuntu. Is er een manier om ongedaan te maken wat ik heb geïnstalleerd of een oplossing voor mijn probleem?


AANPASSING1: Ik heb in een andere thread gevonden dat ik "sudo apt-get install linux-restricted-modules-'uname -r' " moet uitvoeren. Maar als ik dat doe krijg ik gewoon de foutmelding dat hij dat pakket niet kan vinden ...
Dank bij voorbaat

 - Steven -
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

hosti

  • Gast
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #1 Gepost op: 2007/02/14, 22:14:27 »
Volgens mij start je (corrupte) beryl op en crashed je Xserver. Zou je eens een andere gebruiker kunnen aanmaken (adduser ed.), daarmee inloggen en zien of je sessie stabiel blijf. Is dit het geval (en ik durf te wedden van wel) alle instellingen van je corrupte gebruikerssessie weggooien (dit is ergens een verborgen bestand onder je home dir -> zie google) of gewoon beryl verwijderen (en achteraf herinstalleren).

hmmm.... hier komt juist een update van beryl binnen.

*edit.
alles binnen gehaald, envy opnieuw opgestart.. behouden van xorg.conf.... peace of cake ;)
Oh, die "install linux-restricted-modules-'uname -r'" dat neemt envy ook voor z'n rekening maar ik vermoed dat je die reeds geïnstalleerd hebt.

Offline profoX

  • Lid
    • wesley
    • Lionslink
  • Steunpunt: Nee
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #2 Gepost op: 2007/02/15, 01:10:16 »
Vreemd. Het zal toch wéér geen bug met betrekking tot X zijn he! http://forum.ubuntu-nl.org/topic/7337
Ivan heeft namelijk een gelijkaardig probleem.

Heb je trouwens de "vesa" driver al geprobeerd in plaats van de "nv" driver? Die zal misschien wel werken als "nv" niet wil werken.
Human Knowledge Belongs To The World -- Antitrust (2001)
Nederlandstalige Ubuntu documentatie van Ubuntu-NL (wiki)

hosti

  • Gast
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #3 Gepost op: 2007/02/15, 13:13:45 »
Citaat van: Bail Hope
Als ik nu opstart gebeurt het volgende. Ubuntu laadt volledig. Ik meld mij aan en hij toont de GUI, vervalt dan naar zwart scherm voor enkele seconden en dan kan ik mij terug aanmelden. Als ik dat dan terug doe, gebeurt gewoon terug hetzelfde.
Dit klink echt als een beryl gerelateerd probleem... dit kan je trouwens gemakkelijk zien als je GUI wel mooi opstart bij het kiezen van 'gnome, veilige modus'

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #4 Gepost op: 2007/02/15, 13:51:24 »
Citaat van: hosti
Citaat van: Bail Hope
Als ik nu opstart gebeurt het volgende. Ubuntu laadt volledig. Ik meld mij aan en hij toont de GUI, vervalt dan naar zwart scherm voor enkele seconden en dan kan ik mij terug aanmelden. Als ik dat dan terug doe, gebeurt gewoon terug hetzelfde.
Dit klink echt als een beryl gerelateerd probleem... dit kan je trouwens gemakkelijk zien als je GUI wel mooi opstart bij het kiezen van 'gnome, veilige modus'
Hoe kies ik opstarten van gnome in veilige modus? Het enige dat ik kan opstarten is Ubuntu in veilige modus (en dan krijg je die 'dos'-achtige interface).

Ach ja. Heb daarstraks eens geprobeerd of ik misschien beryl aan de praat kreeg op mijn laptop met intel kaart. Daar krijg ik nu precies hetzelfde probleem.
Ik zal straks eens proberen met een nieuwe gebruiker aan te maken.

bedankt voor de raad mensen, en ik laat wel iets horen vanavond :)
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

Offline Karel Brits

  • Lid
    • http://www.brits.name
  • Steunpunt: Nee
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #5 Gepost op: 2007/02/15, 17:52:32 »
Citaat van: profoX
Vreemd. Het zal toch wéér geen bug met betrekking tot X zijn he! http://forum.ubuntu-nl.org/topic/7337
Ivan heeft namelijk een gelijkaardig probleem.

Heb je trouwens de "vesa" driver al geprobeerd in plaats van de "nv" driver? Die zal misschien wel werken als "nv" niet wil werken.
Ik had hetzelfde probleem.  Heeft blijkbaar iets te maken met de kernel-update.  De nvidia-drivers zouden na die update niet meer werken.  Dat is althans wat ik me heb laten wijsmaken.
Ik draai voorlopig dus ook de gewone nv-drivers, die doet het bij mij wel.

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #6 Gepost op: 2007/02/15, 21:44:28 »
Als ik een nieuwe gebruiker toevoeg, start Ubuntu normaal op.

Ik gebruik op dit moment de Vesa driver, maar die is wel heel traag. Wat is de normale driver voor een Intel videokaart op het moederbord geïntegreerd?

Ik heb via de command-line beryl er af gegooid, maar nu kan ik nog steeds niet opstarten. Ligt dat misschien aan het feit dat ik iets oninstalleerd heb terwijl ik geen root ben? Het is een nieuwe account, dus dan ben ik misschien geen root?
Heb in elk geval wel "sudo apt-get remove beryl" gedaan ...
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

hosti

  • Gast
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #7 Gepost op: 2007/02/15, 22:07:50 »
Citaat van: Bail Hope
Hoe kies ik opstarten van gnome in veilige modus? Het enige dat ik kan opstarten is Ubuntu in veilige modus (en dan krijg je die 'dos'-achtige interface).
Bij je GDM aanmeldingsvenster gewoon bij sessies> veilige modus kiezen.
Zoals ik vermoedde heb je het probleem niet bij het aanmelden van als een andere gebruiker -> da's een "beryl probleem" dus (hoewel het niet aan beryl ligt dunkt me). Ik vermoed dat-ie val over een SEMI-ontbrekende instelling (bv. compiz is min-of-meer geïnstalleerd en glx niet, probeert-ie dat op te starten, crashed de hele hoop)

Eerst en vooral die je -indien je een NVidia kaart hebt- die drivers correct te installeren.
1) sudo envy runnen (of je driver manueel installeren) en zien dat je kan inloggen ( http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html )
2) beryl verwijderen... sudo apt-get remove beryl*
3) xconfig manueel aanpassen met addRGBvisuals ed.
4) effie controleren ofdat je 3D werkt: glxgears
5) beryl herinstalleren

That's it.
Oh, en iedere keer dat je een kernel upgrade hebt gedaan dien je de 3D terug te activeren (zie één van m'n eerste post in dit topic)

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #8 Gepost op: 2007/02/15, 22:34:20 »
Na het oninstalleren van Beryl op jouw manier start de computer helemaal terug normaal op.
Ik ga het zo maar laten wat Beryl betreft en ik wacht wel op een nieuwe stabiele versie van mijn nvidia driver (die blijkbaar noodzakelijk is voor de nieuwe kernel of zo iets).

Nu zit ik nog met de vraag welke driver ik moet kiezen om mijn intel kaart (in de laptop) niet op Vesa te laten draaien want die is echt wel mega traag. Ik heb tussen de lijst gekeken, maar er stond geen "intel" ofzo bij. Enkel drie drivers die met een i begonnen, gevolgd door getallen ...
Ik heb een Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GMS Express Chipset family kaart.
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

hosti

  • Gast
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #9 Gepost op: 2007/02/15, 22:48:50 »
Misschien dat iemand dit kan verduidelijken? Je spreekt over je chipset maar dat heeft mijnsinziens niks te maken met de grafische kaart.
Wat is je type grafische kaart ? (bv. een Geforce Go ...) Als het een nvidia kaart is (en dit lijkt me wel):
http://albertomilone.com/ubuntu/nvidia/scripts/envy_0.8.1-0ubuntu6_all.deb
download en installeren.
Ctrl+alt+backspace drukken
Ctrl+alt+F2 drukken
inloggen
sudo envy, optie "1", xconfig laten aanpassen en m'n bovenvermelde stappen volgen.

Geef maar een seinje als het gelukt is.

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #10 Gepost op: 2007/02/16, 14:13:08 »
Hosti, ik heb een "Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GMS Express Chipset family" videokaart. Het feit dat er "chipset" in wordt vermeld betekent enkel dat mijn videokaart geïntegreerd is in de Chipset, op het moederbord dus ...

Een intel kaart dus, dus ben ik met Envy niets ...
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

hosti

  • Gast
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #11 Gepost op: 2007/02/16, 14:30:31 »
Dan moet ge de "i810" driver gebruiken. De i810-driver is de openbron driver gebaseerd op de drivers die intel vroeger gereleased heeft.

Normaal gezien heeft Ubuntu die driver zelf al geïnstalleerd en zijn de drivers voor uw grafische kaart al geïnstalleerd.

In xorg moet
Section "Device"
   Identifier   "Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller"
   Driver      "i810"
   BusID      weetikwat
EndSection
..staan... Ofdat je driver geïnstalleerd is kan je bv. zien door in synaptics op i810 te zoeken.

Offline testcees

  • Documentatieteam
    • testcees
    • www.testcees.nl
  • Steunpunt: Nee
Na update start hij niet meer op ...
« Reactie #12 Gepost op: 2007/02/18, 10:57:47 »
Hetzelfde probleem hier. Ik kan wel aanmelden en de ubuntu start normaal op maar dan valt het beeld weg.

Hier gebruik ik een laptop met ati radeon videokaart, de open-source driver, ubuntu edgy en beryl. Dit werkte stabiel. Het enige wat vooraf ging was het aanbrengen van updates van onder andere beryl.

Ook de veilige modes geeft geen beeld en het wissen van beryl (via CTRL-ALT-F1) lost het niet op.

In de log zie ik een (critical) melding over gnome-power-manager en dbus. Maar of dat de oorzaak is?

Om de laptop weer te gebruiken heb ik ubuntu opnieuw van cd geinstalleerd. Ik heb een aparte /home partitie dus een her-installatie is  redelijk eenvoudig. Hiermee is het probleem weg, ook beryl staat er weer op inclusief de laatste updates.

Met de herinstallatie zijn ook de logs gewist en is niet meer te achterhalen wat hier speelde. Hopelijk blijft dit een eenmalig incident.
`Wie wil de Nederlandstalige Ubuntu documentatie wiki onderhouden? https://wiki.ubuntu-nl.org