Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Overzicht kwijt  (gelezen 932 keer)

Skilltone

  • Gast
Overzicht kwijt
« Gepost op: 2012/01/12, 22:29:24 »
Beste mensen,

Ik wil een netwerk thuis opzetten.

Wat heb ik;
 Ik wil een netwerk thuis opzetten. Ik heb daarvoor een laptop met Ubuntu 10.04.03 LTS. Ik heb een oude pc AMD Athlon, XP Gaming machine, AC Ryan mediacentertje met 2 HD's en android samsung galaxy 1. Sitecom n300 gaming router, sitecom 300n draadloze ontvanger, en een hoop kabel ;)

Wat wil ik;
Plan is, om via me laptop, telefoon of gaming pc altijd bij me gegevens van me externe HD's die op me acryan mediacenter is aangesloten. Daarnaast wil ik ook via me xp pc en laptop met Ubuntu, live beelden kunnen streamen naar me tv (die gekoppeld is op me ACRYAN) daarnaast  wil ik, dat ik via een ander netwerk bij me gegevens kan die op de HD's staan. Als laatste kijken of er een mogelijkheid is op je netwerk gedeelte open te zetten dat externe gebruikers gebruik kunnen maken van je internet. FON heet dat geloof ik. Die AMD Athlon PC is als laatste erbij omdat ik denk dat daar een soort server van gemaakt moet worden. Kan ook via me PS3 maar die zuipt teveel stroom.

In welke volgorde;
Hier bleef ik even steken. Ik dacht op eerst een server te maken van me AMDpc, en via de server(pc) zou dan alles kunnen gaan. Daarna bekabeld me server bedraden met me router, en dan alles via router-server laten draaien. FON is iets apart, wat je op een server kan laten draaien. zo ook een mailserver en eventueel een opensource vpn verbinding. Al snap ik tunnel idee vpn niet helemaal. je begrijp me nu wel, dat ik de weg kwijtraak ;)

Wat heb ik voor software nodig;
Hier bleef ik even steken. Vooral, niet welke, daar hebben jullie een sticky van, maar hoe alles installeren, is er ergens een uitgebreide uitleg hiervan?

Vragen;
1. Is het mogelijk wat ik wil opzetten?
2. Als het mogelijk is, is dan de dingen die ik heb voldoende qua hardware?
3. In welke volgorde kan ik best beginnen, die ik voorstelde, of andere volgorde?
4. Welke software is goed te gebruiken. waar haal ik een handleiding vandaan?
5. Moet een PC Noob hier wel aan beginnen? ;-)

Hoop vragen, en weet niet of ik het hier kan plaatsen. Ik doe Ubuntu omdat ik er het meest bekend mee bent. Toch blijf ik, zoals vraag 5, een Noob.

BvD

Martin

Offline Buzzin

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Overzicht kwijt
« Reactie #1 Gepost op: 2012/01/14, 01:48:51 »
Om het even bot te zeggen: je wilt te veel tegelijk.

Zit er ook een (file)servergedeelte in die ACRyan (ik ken ze niet) Want als je van extern bij die schijf wilt moet er een samba of nfs server op draaien....anders kun je dat vergeten.
Live beelden streamen naar je tv....beelden van internet of gewoon video's/films die daar op de schijf staan? Live tv/internet is lastig, films kun je streamen met een DLNA servertje (eh...die letters, misschien is de volgorde verkeerd :P )

Vervolgens wil je vanaf buiten bij al je hardeschijven kunnen.....let wel, hier schuilt een levens groot beveiligings gevaar.
Wederom moet je hier een fileserver systeem voor installeren (ik neem aan dat je lees EN schrijf rechten wilt hebben), dus of NFS, SSHFS of Samba
Ook moet je hiervoor je modem/router voor aanpassen zodat verbindingen van buitenaf doorgegeven worden aan de interne machine.

En eh....externe gebruikers die gebruik maken van je internet? en hoe connecten die naar jou? via internet?  ???
Of wil je een soort provider idee opstellen voor wifi toegang?

VPN is heel simpel uit te leggen, Virtual Private Network .... meestal gebruikt om vanaf de client thuis beveiligd verbinding te maken met een 'veilig' netwerk zoals die op het kantoor. Nadat je de verbinding hebt opgezet ben je dus eigenlijk onderdeel van het veilige netwerk en niet meer van het thuis netwerk (al is dat fysiek natuurlijk anders)

Een mailserver zou ik pas aan beginnen als je snapt hoe alles werkt.....anders ga je fouten maken die kunnen resulteren in een hele boze internet provider....

Vragen mag altijd  :)

Begin eerst een met te kijken of de ACRyan wel zijn bestanden kan delen met andere devices......kijk of er bijvoorbeeld een nfs of samba fileserver in zit.
Daarna kun je gaan denken aan de bestanden van je verschillende machines te delen met elkaar.
Als dat eenmaal werkt, en je snapt waarom, kun je eens gaan denken aan het delen van deze bestanden via het internet/voor externe mensen/netwerken.
Overigens heb ik het niet over de telefoon....hoe en of je daar een beetje normaal bestanden mee kunt delen weet ik niet, al vermoed ik dat android toch echt veel moeilijker te koppelen is als een pc (android is niet gelijk aan desktop linux)

De mailserver en VPN kun je beter als laatste proberen....
Football: A battle between two teams of mindless thugs over scraps of coloured cloth. Usually accompanied by the spectacle of 22 overpaid primadonnas kicking a ball on a field.
Debian/Devuan, KDE & Vivaldi addict, RedHat Engineer

Offline tap

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Overzicht kwijt
« Reactie #2 Gepost op: 2012/01/22, 00:11:23 »
Zoals de vorige schrijver al zei, je wil wel heel veel in een keer.
Maar als je dan toch wilt beginnen.

Maak van je oude AMDpc inderdaad een server.
Begin het dan langzaam op te bouwen. Zorg dat je het ene werkend krijgt en ga dan verder met het volgende.

Ik zou beginnen met het 'secure' maken van je server
Aansluitend NFS en Samba opzetten en dan langzaam verder werken.
Een mooi systeem voor een gedeelte van jouw behoefte (denk ik) is trouwens AjaxPlorer

http://www.ajaxplorer.info/

Succes