Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Server alsnog configureren voor het verzenden van mail  (gelezen 428 keer)

Offline Regeditor22

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Server alsnog configureren voor het verzenden van mail
« Gepost op: 2012/01/10, 16:23:03 »
Hallo,

Heb sinds een paar dagen mijn eigen Ubuntu server geïnstalleerd. Voornamelijk om mee te experimenteren en om te gebruiken als webserver. Nu ben ik alleen tegen een probleempje aangelopen. Ik wil voordat ik de server ga gebruiken eerst Logwatch installeren en mijn beveiliging goed op orde hebben.

Logwatch verstuurt per email dagelijk rapporten, maar ik heb bij installatie van de server alleen gekozen voor LAMP en SSH. Nu is mijn vraag, kan ik alsnog zorgen dat de mail mogelijkheden worden geconfigureerd of wordt dit lastig?

Sowieso vind ik dit wat vreemd. Kan een server verschillende services draaien? Dus zowel tegelijk een webserver als mailserver als ssh-server (bestaat dat?) zijn? Tot voor kort ging ik er eigenlijk altijd van uit dat een server altijd maar één taak heeft, of is dit alleen in grote configuraties (bedrijven) zo?

Anyway, ik had zelf al wat documentatie gevonden over het opzetten van een mailserver https://help.ubuntu.com/community/MailServer, maar ik weet dus niet wat het beste is. Moet ik gewoon een Mail Transfer Agent, Filter en Delivery Agent installeren en dan ben ik klaar?

Als mensen hier meer over weten dan hoor ik het graag!


Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee

Offline Buzzin

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Server alsnog configureren voor het verzenden van mail
« Reactie #2 Gepost op: 2012/01/10, 20:06:11 »
Om kort te zijn: ja een server kan meerdere services draaien, sterker nog, dat is normaal :)

als je bijvoorbeeld postfix installeert krijg je vanzelf een vragenlijstje waar je gewoon antwoord op moet geven....dan moet je het alleen wel even via de commandline doen (apt-get install postfix)
Je moet wel met een paar dingen rekening houden:
- je provider moet het toestaan dat je mail verstuurt.
- de andere kant kan je mail weigeren omdat het een server is die niets terug accepteerd. (en misschien staan je DNS records etc niet goed)
Football: A battle between two teams of mindless thugs over scraps of coloured cloth. Usually accompanied by the spectacle of 22 overpaid primadonnas kicking a ball on a field.
Debian/Devuan, KDE & Vivaldi addict, RedHat Engineer