Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Handleiding: Jamendo torrents in OGG-formaat seeden.  (gelezen 1467 keer)

Offline erik1984

  • Lid
    • erik1984
  • Steunpunt: Nee
Handleiding: Jamendo torrents in OGG-formaat seeden.
« Gepost op: 2011/12/14, 11:13:46 »
Downloaden en seeden van Jamendo-albums in .ogg-formaat

Gebruikte programma's:
- Transmission, voor de torrents
- File Roller, voor uitpakken archiefbestanden
(beide standaard aanwezig in Ubuntu en ook de standaard voor hun type bestanden. Je kan uiteraard ook andere programma's voor beide doeleinden gebruiken)

Wat is Jamendo?
Op muzieksite Jamendo wordt een groot aantal albums aangeboden van artiesten die hun werk gratis ter beschikking stellen. De albums worden door de artiesten uitgegeven onder de Creative Commons licentie. Het type CC-licentie wil nog wel eens verschillen maar het is altijd toegestaan het album voor eigen gebruik te downloaden en herdistribueren (bijv. middels torrents). Jamendo biedt deze torrents namelijk zelf aan.

Hoe kun je downloaden van Jamendo?
Elk album is direct te downloaden in MP3-formaat. Als je alleen MP3 wil en niets geeft om open formaten als OGG kun je nu stoppen met lezen* ;) Daarnaast biedt Jamendo voor elk album een MP3-torrent en een OGG-torrent aan. Zelf wil ik mijn muziek zo veel mogelijk in OGG en wil ik bijdragen aan het gebruik van dit formaat door Jamendo-torrents te seeden (=uploaden).

De OGG-torrent downloaden
Als voorbeeld wil ik het volgende album (met toepasselijke titel) gebruiken: http://www.jamendo.com/en/album/94708
Wanneer je op Download klikt dan komt het volgende popupje in beeld:


Download de OGG-torrent en open deze met Transmission. Nu even op "add" of "toevoegen" drukken en Transmission doet nu het werk. Eerst wordt het album gedownload en uiteindelijk wordt je zelf ook seeder. Als er voldoende seeders zijn heb je het album zo binnen en ... dan ben je klaar.


Help! De OGG-torrent die ik wil heeft helemaal geen seeders!
Dit is helaas een veelvoorkomend probleem aangezien er nogal wat albums zijn en vaak alleen de populaire albums (veel) seerders hebben. Dit is precies waarom deze handleiding is geschreven. Ook als er 0 seeders zijn kun je het album nog steeds te pakken krijgen in OGG-formaat en zelf een seeder worden. Het moet dan wel via een omweggetje met de volgende stappen **:

Stap 0. Niet de torrent uit Transmission verwijderen, lekker laten staan

Stap 1. Het album in OGG-formaat als zip-bestand downloaden
Net als MP3 kun je ook het album in OGG direct downloaden alleen loopt Jamendo daar niet mee te koop. Met de volgende link kun je een album in OGG formaat downloaden als .zipbestand:
http://www.jamendo.com/get/album/id/album/archiverestricted/redirect/**NUMMER HIER**/?p2pnet=bittorrent&are=ogg3Vul voor het albumnummer het nummer in dat je wil hebben, in ons voorbeeld 94708, de link wordt dan:
http://www.jamendo.com/get/album/id/album/archiverestricted/redirect/94708/?p2pnet=bittorrent&are=ogg3Bij het openen van die link zou je een popup van je browser moeten krijgen mbt het opslaan van het bestand. Sla het op in de map ~/Downloads (als dat nog niet automatisch gebeurt).

Stap 2. Het zipbestand uitpakken in map met gelijke naam
Het gedownloade zipbestand moet nu worden uitgepakt in een nieuwe map die qua naam gelijk is aan het zipbestand minus de extensie ".zip". Wederom het voorbeeldalbum:
Gedownload bestand heet:
Veddaskeer - The Seeder The Leecher -- Jamendo - OGG Vorbis q7 - 2011.07.13 [www.jamendo.com].zipMap moet heten:
Veddaskeer - The Seeder The Leecher -- Jamendo - OGG Vorbis q7 - 2011.07.13 [www.jamendo.com]Open het zipbestand en laat de bestanden daarin uitpakken in de nieuw aangemaakt map. Het album staat nu op je harde schijf.

Stap 3. Transmission de locale bestanden laten herkennen
De laatste stap is Transmission laten weten dat we de bestanden zelf hebben gevonden. Rechtsklikken op de torrent in Transmission en kiezen voor "verify local data". Nu zal Transmission zien dat het album compleet is en ben je van leecher naar seeder gegaan! *belangrijk*: Transmission zet standaard de gedownloadde bestanden neer in ~/Downloads. Heb je daarvoor een andere map ingesteld in Transmission dan moet je het uitgepakte album ook in die map plaatsen alvorens je Transmission naar de locale data laat zoeken.

Stap 4. (eventueel) album verplaatsen naar andere map
Vaak wil je je muziek niet in ~/Downloads hebben maar een andere map op je systeem. Als je de eerder aangemaakte map echter verplaatst zonder Transmission in te lichten kan deze het album niet meer seeden. Om dat te voorkomen kun je Transmission het verplaatswerk laten doen. Rechtsklikken op de torrent en kiezen voor "Set Location". Nu staat het album onder die map en blijft Transmission vrolijk doorgaan met seeden. n.b. het is geen probleem om tegelijk naar een album te luisteren en het seeden.


* Nou ja, misschien nog wat achtergrond dan ;)
- http://en.wikibooks.org/wiki/FOSS_Open_Standards/Importance_and_Benefits_of_Open_Standards
- http://www.fsf.org/campaigns/playogg/en/

** Met dank aan: http://www.jamendo.com/fr/group/ogg-vorbis/forum/discussion/166/2/ogg-vorbis-community-servers/#Item_15
« Laatst bewerkt op: 2011/12/14, 11:19:54 door erik1984 »

Offline dexterd

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Handleiding: Jamendo torrents in OGG-formaat seeden.
« Reactie #1 Gepost op: 2011/12/17, 19:27:34 »
Handig!
The box said: "Requires Windows XP or better."
So i installed Linux.


Steunpunt Leiden en omstreken