Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric  (gelezen 2702 keer)

Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Gepost op: 2011/11/30, 11:56:41 »
Tot zeer kortgeleden had ik gewoon geluid in mijn Ubuntu 11.10 Oneiric, bij de Geluidsinstellingen stond bij Uitvoer:
CA0106 Soundblaster
HDMI High Definition Audio Controller (de interne - nergens mee verbonden)
Deze staan ook bij Hardware bij de Instellingen

Echter, nu is bij Uitvoer alleen te zien die HDMI en niet de CA0106, met welke kaart mijn externe speakers zijn verbonden.
Heb de desktop al een paar keer herstart, maar noppes.

Hoe kan het nu zijn dat mijn CA01060 Soundblaster niet meer te vinden/selecteren is bij Uitvoer?
Heeft iemand de oplossing?

Offline niekn

  • Lid
    • omega-xis
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #1 Gepost op: 2011/11/30, 14:53:14 »
bij de sectie hardware moet je een profiel voor je geluidskaart selecteren, daarna komt hij pas te staan bij het tabblad uitvoer.

Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #2 Gepost op: 2011/11/30, 14:59:17 »
Hoe doe ik dat, open Systeeminstellingen->Hardware->Geluid (daar staat nu alleen maar HDMI selecteerbaar in Uitvoer, geen CA0106 als voorheen), maar daarin kan ik niks instellen als profiel, dus hoe moet ik dat doen?
« Laatst bewerkt op: 2011/11/30, 15:04:19 door c.w.Tol »

Offline Buzzin

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #3 Gepost op: 2011/11/30, 18:32:29 »
EHm, bij mij (Kubuntu) moest ik het profiel gewoon uitzetten....toen had ik in eens weer geluid....vreemd maar waar :)
Football: A battle between two teams of mindless thugs over scraps of coloured cloth. Usually accompanied by the spectacle of 22 overpaid primadonnas kicking a ball on a field.
DebianDevuan, KDE & OperaVivaldi addict, RedHat Engineer

Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #4 Gepost op: 2011/11/30, 18:39:52 »
Hoe zet ik het profiel dan uit?

Offline Buzzin

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #5 Gepost op: 2011/11/30, 18:43:27 »
Eh...in Kubuntu: mixer oproepen, settings en daar audio setup kiezen.
Bij het tabblad audio hardware setup kun je kiezen voor de geluidskaart en het bijbehorende profiel.....die moet je op uit/off zetten.
Let op...als je in de tussentijd het volume hebt aangepast.....kan het ineens hard staan  :rolleyes:
Football: A battle between two teams of mindless thugs over scraps of coloured cloth. Usually accompanied by the spectacle of 22 overpaid primadonnas kicking a ball on a field.
DebianDevuan, KDE & OperaVivaldi addict, RedHat Engineer

Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #6 Gepost op: 2011/11/30, 18:48:24 »
Gaat toch wat anders in Ubuntu Gnome.

Maar heb nu HDMI kunnen uitschakelen, in Hardware staat inderdaad die CA0106, ook bij Invoer, maar nu staat bij Uitvoer "Dummy Stereo", maar heb nog steeds geen geluid.

Hoe kan die terug naar CA0106 daarin?

Offline maasnet

  • Lid
    • m-vd-hoeven
  • Steunpunt: Ja
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #7 Gepost op: 2011/11/30, 21:31:29 »
Hier staat wat info over 'Dummy Stereo' en wellicht ook een oplossing voor het probleem.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1475185
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1316634
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-utils/+bug/430515

Overigens heb ik bovenstaande problemen ook gehad met eveneens HDMI en heb uiteindelijk een nieuwe installatie gedaan.
Maar helaas nog steeds niet volledig opgelost. Af en toe moet ik opnieuw opstarten en dan heb ik het geluid weer terug. Het lijkt net of pulseaudio niet wordt geladen.
« Laatst bewerkt op: 2011/11/30, 21:55:12 door maasnet »
Je ziet wel wat een ander heeft, maar je ziet niet wat hij mist.

OS: Ubuntu 16.04/Ubuntu 17.10; RPI: Raspbian Jessie; Asus 1005PE: Q4OS; Linux Lite 3.4; W10
***Steunpunt***  voor andere steunpunten: https://kaart.ubuntu-nl.org/

Offline maasnet

  • Lid
    • m-vd-hoeven
  • Steunpunt: Ja
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #8 Gepost op: 2011/11/30, 22:30:59 »
Ik las op Engelse forum dat je ook kunt proberen om deze map te verwijderen:

~/.gconf/system/pulse
Je ziet wel wat een ander heeft, maar je ziet niet wat hij mist.

OS: Ubuntu 16.04/Ubuntu 17.10; RPI: Raspbian Jessie; Asus 1005PE: Q4OS; Linux Lite 3.4; W10
***Steunpunt***  voor andere steunpunten: https://kaart.ubuntu-nl.org/

Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #9 Gepost op: 2011/12/02, 11:08:56 »
Ik las op Engelse forum dat je ook kunt proberen om deze map te verwijderen:

~/.gconf/system/pulse

Hallo Maasnet, weet niet welke Ubuntu versie jij hebt, maar heb zelf helemaal geen ~/.gconf/system/pulse, is niet te vinden.
Dus vooralsnog Dummy, die het niet doet, die sites hebben ook geen duidelijke oplossing, en praten ook over oudere systemen.

Kaart zit er wel in, kijk maar:
Citaat
~$ cat /proc/asound/cards
 0 [CA0106         ]: CA0106 - CA0106
                      Audigy SE [SB0570] at 0xdc00 irq 17
 1 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xdef7c000 irq 18

Weet je nog een andere oplossing?
« Laatst bewerkt op: 2011/12/02, 11:26:06 door c.w.Tol »

Offline maasnet

  • Lid
    • m-vd-hoeven
  • Steunpunt: Ja
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #10 Gepost op: 2011/12/02, 21:47:59 »
Hier kan je ook nog kijken:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1316634&page=7

Overigens zijn we niet enige met dit probleem http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-1860906.html

Inderdaad die map bestaat helemaal niet maar je kan wel proberen om die andere map te verwijderen van het geluid. Ik dacht pulseaudio o.i.d.

Overigens blijkt bij mij dat het wisselend is. De ene keer start ik op en dan heb ik wel geluid en de andere keer weer niet.
Dat dummy heb ik dus niet meer maar dat komt den ik door een nieuwe installatie.
Met een Life-cd heb ik  wel altijd geluid.
Je ziet wel wat een ander heeft, maar je ziet niet wat hij mist.

OS: Ubuntu 16.04/Ubuntu 17.10; RPI: Raspbian Jessie; Asus 1005PE: Q4OS; Linux Lite 3.4; W10
***Steunpunt***  voor andere steunpunten: https://kaart.ubuntu-nl.org/

Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #11 Gepost op: 2011/12/04, 11:52:42 »
Bedankt Maasnet, maar bij mij zit een map in /etc, d.w.z. /etc/pulse met daarin de bestanden:
Citaat
client.conf  daemon.conf  default.pa  system.pa
En in de /usr/bin zit pulseaudio, het opstartmenu, en die geeft (wel duidelijk):
Citaat
E: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
E: [pulseaudio] main.c: pa_pid_file_create() mislukte.

Het is wat, heb die site gelezen, wat een problemen zeg, maar ik zeg eerlijk, direct na de update naar 11.10 heb ik gewoon een redelijke lange tijd (meer dan een maand) normaal geluid gehad, dit probleem is pas sinds bijna een week.

Hopelijk heb jij of nog een ander een goede oplossing.

Inmiddels staan de instellingen van mijn geluid zo - heb overigens ook na herstart geen geluid (zie afbeeldingen, er zijn overigens geen toepassingen):



Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #12 Gepost op: 2011/12/13, 15:27:11 »
Om nog even verder te gaan:

heb /proc/asound en dan vim pcm gedaan met als resultaat:
00-00: ca0106 : CA0106 : playback 1 : capture 1
00-01: ca0106 : CA0106 : playback 1 : capture 1
00-02: ca0106 : CA0106 : playback 1 : capture 1
00-03: ca0106 : CA0106 : playback 1 : capture 1
01-03: HDMI 0 : HDMI 0 : playback 1
01-07: HDMI 0 : HDMI 0 : playback 1
01-08: HDMI 0 : HDMI 0 : playback 1
01-09: HDMI 0 : HDMI 0 : playback 1

De Soundblaster Audigy (CA0106) wordt dus wel gezien, niets is gedempt, niets staat op slot, hoor bij afsluiten en opstarten wel een klik in mijn speakers (HDMI geeft overigens evenmin geluid) vanuit de Audigy kaart, waarin de speakers aangesloten zijn.

Lees vele problemen op het internet over na een update binnen of naar 11.10 het hele geluid wegvalt.
Dit lijkt me nu toch langzaam een probleem van ALSA en Pulseaudio, ondanks de verwijdering van Pulseaudio (dan werkt het geluid evenmin), die misschien (nog) niet helemaal toegesneden zijn op de laatste kernelversie in Ubuntu Oneiric, dit klopt toch?
Moeten we nu echt even wachten op een of andere update van Alsa en Pulseaudio?

Offline maasnet

  • Lid
    • m-vd-hoeven
  • Steunpunt: Ja
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #13 Gepost op: 2011/12/13, 20:33:48 »
Heb je Pavucontrol wel eens geprobeerd?
Je ziet wel wat een ander heeft, maar je ziet niet wat hij mist.

OS: Ubuntu 16.04/Ubuntu 17.10; RPI: Raspbian Jessie; Asus 1005PE: Q4OS; Linux Lite 3.4; W10
***Steunpunt***  voor andere steunpunten: https://kaart.ubuntu-nl.org/

Offline RikRik

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #14 Gepost op: 2011/12/13, 21:38:10 »
Probeer dit eens in terminal, daarna Ubuntu afsluiten en herstarten 
sudo cp /usr/share/sounds/ubuntu/stereo/* /usr/share/sounds/

Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #15 Gepost op: 2011/12/17, 12:58:51 »
Voor Maasnet: pavucontrol geprobeerd en alles staat goed en niet gedempt.
Voor RikRik:
Citaat
sudo cp /usr/share/sounds/ubuntu/stereo/* /usr/share/sounds/
gedaan, herstart, maar nog altijd geen geluid.

Offline c.w.Tol

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Opgelost: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #16 Gepost op: 2011/12/17, 21:00:54 »
Beste mensen allemaal, het geluid is gelukkig opgelost nu.
Waaraan het lag: de HDMI aansluiting zit wat lossig op het moederbord en werkt niet naar behoren.
De geluidskaart Creative Audigy (CA0106) heeft wellicht een opduveltje gehad, toen mijn HD crashte en ook de externe HD meenam (opstartbestand o.a. kapot). Weet dat bij een kennis door de crash van een HD veel meer meegetrokken is (kortsluiting). Het geluid heeft het nog even gedaan, maar uiteindelijk deed het geluid niets meer, zelfs niet bij de live-CD. Heb de Audigy eruit getrokken en dan de Terratec Crystal erin gebouwd en ja hoor, zonder enig probleem herkend en het geluid is weer is als vanouds, zelfs na de laatste updates (heeft dus toch niks te maken met pulseaudio en alsa met evt. updates).

Alsnog hartelijk bedankt aan allen voor alle adviezen, was dan toch een hardware kwestie helaas.

Offline maasnet

  • Lid
    • m-vd-hoeven
  • Steunpunt: Ja
Re: geluid doet het plotseling niet meer in Oneiric
« Reactie #17 Gepost op: 2011/12/17, 21:04:30 »
Goed om te horen dat je weer geluid hebt!

Ik heb tot nu ook geen last meer.

Je ziet wel wat een ander heeft, maar je ziet niet wat hij mist.

OS: Ubuntu 16.04/Ubuntu 17.10; RPI: Raspbian Jessie; Asus 1005PE: Q4OS; Linux Lite 3.4; W10
***Steunpunt***  voor andere steunpunten: https://kaart.ubuntu-nl.org/