Ik heb net de paper van Canonical en Red Hat gelezen.
What. The. Fuck.
Ze verontschuldigen zich bijna dat ze *durven* de problemen van Secure Boot aan te kaarten.
Kijk, het is heel eenvoudig: wat Microsoft nu doet, kan niet en mag niet. Ze gaan hun boekje te buiten. We moeten niet verontschuldigend en smekend proberen om hun toch maar van gedachte te doen veranderen. Microsoft, als privé-instantie, heeft totaal het recht gewoon niet om zulk een ingrijpende eisen op de dringen aan andere bedrijven en de consument. Hier dient wettelijke actie tegen op genomen worden.
Het wordt tijd dat de consumenten ook een keer gaan lobbyen voor *hun* rechten, en niet bedrijven of instanties gaan creëren die machtiger zijn dan de overheid. Denk ook maar aan RIAA, Sabam, Brein, maar ook de Belgische situatie met het internet (Belgacom en Telenet die onderling afspraken maken om de prijs hoog en het aanbod laag te houden) en de elektriciteit (volledige monopolie van één bedrijf met woekerwinsten) en de bankensituatie.
Het beginprincipe van het kapitalisme is een lage instapdrempel en vrije concurrentie. Dit soort gedrag van bedrijven moet gewoon weg aan banden gelegd worden door de overheid. Doet ze dat niet, dan is ze gepreoccupeerd, incompetent of corrupt. Wat je liever hebt.
Stilzwijgend grommelen en zeggen "ze zullen dat wel niet doen/het zal wel niet zo erg zijn/we geraken er wel om heen..." helpt hier niet. Het is duidelijk dat Microsoft en anderen -- al een hele tijd -- de grenzen van hun macht af aan het tasten zijn. En die macht neemt enkel maar toe. Het wordt tijd dat wij, de consumenten, een lijn trekken: tot hier, en niet verder. Via wettelijke actie dan: vraag en aanbod (cf. boycotten) heeft geen effect meer op deze megamonopoliëen.
- SeySayux