Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [Opgelost] 11.10 - Zelf gesloopt na zwart scherm -> Van de wal in de sloot...  (gelezen 1323 keer)

Offline vissie

  • Lid
Hallo allemaal,

Ik ben al avonden aan het proberen mijn ubuntu 11.10 weer aan de praat te krijgen, maar hij lijkt nu toch serieus van padje af te zijn. Als iemand mij zou willen helpen om haar weer in de lucht te krijgen, zou ik daar echt heel blij mee zijn.

Even wat specificaties:
- AMD64 5200+
- Asus EAH5450 Silent videokaart
- Tv als monitor - LG via HDMI
- Ubuntu 11.10

Wat is er gebeurd... (ik zet zoveel mogelijk informatie neer, baat het niet...)
- Ik draaide 11.04 met Gnome (vond ik fijner dan Unity)
- Heb via het Update scherm de upgrade naar 11.10 uitgevoerd
- Startte opnieuw op

En hij deed het, alleen met een verkeerde resolutie. Ik heb mijn PC via HDMI op mijn tv aangesloten, en draaide altijd resolutie van 1650x1050. Nu stond hij op 1920, en enige andere optie was 1280. Na enig speuren op internet vond ik een tutorial om /etc/init/Default aan te passen om mijn resolutie toe te voegen. Heb deze eerst nog even 'los' geprobeerd (werkte als een zonnetje) en toen voor vast in Default vastgelegd. Even herstarten en...

[zwart scherm]

Hij stopt echt met beeldscherm aansturen, want me tv zegt 'Geen signaal'.
Ai... Misschien heb ik Default verkeerd aangepast. Gelukkig had ik een backup van het bestand gemaakt, dus via 'recovery mode' via command line het bestand teruggezet. Even herstarten en...

[zwart scherm]

Hmm... Nou wordt het problematischer. Gelukkig heb ik een laptop, en is Google mijn grootste vriend. Dus heb ik zoveel mogelijk afgespeurd, geprobeerd, veranderd en ge-apt-get, ge-reconfigured, ge-dpkgd, ge-allesd, maar hij doet het nog immer niet. Met al mijn (on)kunde heb ik nu wellicht nog meer gesloopt dan er al stuk was, want nu krijg ik als laatste melding bij het opstarten 'starting mount network filesystems' en dan ´stopping mount network filesystems' en probeert ze niet eens meer om het grafische gedeelte te starten.

Misschien is het maar het beste om een hele verse reïnstall van ubuntu te doen. Dus ik stop een live-cd erin (heb nog een oudere van 10.04). Die geeft echter ook hetzelfde mooie zwarte scherm...

Tja en nou houd het voor mij een beetje op. Iemand ideeën?
« Laatst bewerkt op: 2011/10/29, 18:02:01 door vissie »

Het komt vaker voor dat een tussenversies bepaalde hardware wel goed aanstuurt en de LTS niet. En dat het in de volgende tussenversie dan niet meer werkt is ook geen onbekende situatie. Om hier zeker van te zijn zou ik eens proberen 11.04 opnieuw te installeren. En als die niet meer ondersteund wordt door te gaan naar 12.04, maar pas tegen oktober i.v.m. het oplossen van de bugs.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!

Offline vissie

  • Lid
Bedankt voor de snelle reactie  :)

Op zich prima om te downgraden naar 11.04, maar als mijn hardware niet wordt ondersteund, waarom deed hij het dan 'even´ zonder problemen voordat ik mijn Default heb aangepast? Ergens vermoed (hoop) ik dat het een settings-kwestie is.

Opnieuw installeren, of het nu 11.04 of 11.10 is, vind ik overigens prima. Echter, hoe doe ik dat? Ik heb alleen nog maar een command line tot mijn beschikking die ik vanuit recovery mode opstart. En kan dat nog kwaad voor mijn documenten? Deze staan op een aparte partitie (wel dezelfde fysieke schijf) en daar heb ik nog geen backup van gemaakt. Ook dat gaat immers wat lastig vanuit de command line...

Eigenlijk is het relatief simpel: (tips: http://sites.google.com/site/computertip/herinstallatie)

download de gewenste versie van de Ubuntu-site (en dat zal 11.10 zijn) en brandt deze ISO op een cd-rom (let op dat je geen data-cd maakt, maar een image !!!)

Boot nu de computer met die cd erin en kies 'uitproberen', als het goed is heb je dan een werkende bruikbare (maar trage) desktop waarmee je in de eerste plaats je data kan veilig stellen op een geheugenstaafje of externe HD. Doe dit zeker als eerste, er kan altijd iets fout gaan met de installatie.

Zorg dat je een internetverbinding (mag draadloos zijn !!) hebt met dat uitproberen en klik dan op 'installeren' .
Die verbinding blijft actief gedurende het gehele installatie-proces, dus geen zorgen maken.

Met de installer heb je de keuze om je OS op een gekozen partitie te zetten (advanced) of gewoon de schijf te wissen en zo voort te gaan.
Als je je bestanden hebt veilig gesteld, zou ik zeggen kies voor een schone lei of schijf wissen en installeren.

Laat Ubuntu ineens de updates installeren en software van derden, is gemakkelijker achteraf.

Drink wat koffie en als je herstart (kan je ineens zien of alles naar wens is) kan je beginnen te configureren en naar believen in te stellen.
Neem deze site ter harte: http://sites.google.com/site/computertip/directdoen

*** In principe is dat wanneer alles naar behoren werkt in 'uitproberen' het ook wel zal werken met de installatie *** (meestal toch)

Ik denk dat je teveel hebt wezen modificeren om die installatie die je nu hebt nog deugdelijk te kunnen gebruiken, én een schone lei geeft je meer houvast om eventueel speciale instellingen te doen.

Succes !


« Laatst bewerkt op: 2011/10/26, 10:48:40 door Joris Donders »
Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Offline vissie

  • Lid
Tussentijdse update: heb de liveCD van 11.10 gedownload en  :o  deze start normaal op! Ik zie meer kleuren op mijn scherm dan ik de afgelopen week heb gezien  :)

Toch nog een vraagje... Ook in de liveCD zag ik dat de 'verkeerde' resolutie wordt gebruikt, waarbij er veel blokkerig wordt weergegeven (vooral zichtbaar in teksten, één pixel heeft vaak twee pixels nodig en als je het venster verschuifd wordt het er ineens weer één...). Dit was de oorspronkelijke reden dat ik ben gaan kl*ten, met alle gevolgen van dien.

In de vorige versie 11.04 had ik hier nooit last van... Is het verstandiger om daarom de LTS (maar die is wel een heel jaar ouder) te downloaden, of is het blokkerige gedoe in een verse installatie goed te verhelpen? De grafische kaart is een ASUS EAH5450, en ik geloof dat Ubuntu van die chipsets oudsher niet echt fan is?

Grmbl... keuzes...  :|

Offline heir4c

  • Lid
Staan er drivers aangegeven onder "Stuurprogramma's"?
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Als 11.04 goed voor je werkte zou ik zeggen hou die versie dan in afwachting van de volgende LTS die in april, volgend jaar, uitkomt.

Toch vreemd dat 11.10 zo veel verschilt op grafisch vlak met de vorige versie ??? . Maar het kan natuurlijk altijd.

Ik zou het me niet moeilijk maken en de versie installeren die goed werkt.

In 11.10 klooien tot iets werkt is heel onaangenaam.

Maar de tip van Heir4c zou ik toch ff proberen, je weet maar nooit.
Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Ter verduidelijking: ik bedoelde: het lijkt erop, dat het alleen goed werkt met 11.04. Het zou kunnen dat 10.04 te oud is, en dat het door een foutje in 11.10 niet meer werkt. De tip van heir4c om even onder (Extra) Stuurprogramma's te kijken is ook een goede; regelmatig werken proprietaire stuurprogramma's van de fabrikant beter dan hun open source tegenhangers.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!

Offline vissie

  • Lid
Bedankt allemaal voor de tips!

Gister ben ik de hele avond bezig geweest om mijn documenten veilig te stellen (gaat niet zo snel over een usb touwtje) en vanavond moet ik weg. Maar... morgen ga ik ermee aan de slag.  =D

Offline vissie

  • Lid
En daar was ik weer.

Dit keer... vanaf mijn oude vertrouwde desktop! Ik heb vanaf de liveCD 11.10 geïnstalleerd mbv de bovengenoemde links. Toch gekozen voor 11.10 omdat ik het ook raar vond dat er ineens zoveel verschil zou zijn tussen 11.04 en 11.10. Ik dacht, laat ik eerst nog eventjes proberen of 11.10 vanaf een verse install niet gewoon werkt.

En (inderdaad) de extra stuurprogramma's kwam op de proppen met FGLRX die mogelijk zou werken voor mijn videokaart. Installeren en... als een zonnetje! Heb gelijk ook weer de goede resoluties terug.

Allemaal dank voor het meedenken!


Offline heir4c

  • Lid
Re: 11.10 - Zelf gesloopt na zwart scherm -> Van de wal in de sloot gesprongen
« Reactie #10 Gepost op: 2011/10/29, 17:59:37 »
Zet het topic even als Opgelost. Dit doe je zo:
http://forum.ubuntu-nl.org/forum/wat-doe-je-als-je-vraag-is-opgelost/
ThanX!
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu