Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: HELP! geen beeld meer ...  (gelezen 2671 keer)

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Gepost op: 2007/02/05, 19:40:29 »
Ik heb deze wiki gebruikt:
https://wiki.ubuntu.com/NederlandstaligeDocumentatie/Beryl?highlight=%28beryl%29

en ben tot bij de volgende stap geraakt:
Citaat
sudo nvidia-xconfig

Herstart nu je computer en de drivers zouden geinstalleerd moeten zijn.
Dat heb ik gedaan, en nu krijg ik geen beeld meer, enkel een blauw venster waarop staat dat X niet kon gestart worden,
en als ik meer details vraag krijg ik te horen dat er geen scherm werd gevonden.

Kan iemand mij verder helpen?
Ik heb een Nvidia GeForce TI 4200 128 MB ram, en probeerde Beryl te installeren.
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

steefjeqv

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #1 Gepost op: 2007/02/05, 20:18:39 »
Hoi,

Je nieuwe drivers zijn misschien nog niet volledig juist geconfigureerd.

Een mogelijke oplossing is de volgende :

1. PC opstarten.

2. In je grub-menu de recovery-kernel kiezen.

3. Ubuntu wordt nu opgestart zonder GUI (enkel terminal)

4. Gebruik volgend commando : sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

5. Hiermee configureer je randapparaten zoals je muis, klavier,.... en ook je grafische kaart en beeldscherm. Gewoon steeds bevestigen met OK totdat je de sectie bereikt die je beeldkaart configureerd. Je kan hier o.a. verschillende drivers selecteren.

6. Kies hier voor : nv

7. Gewoon verder alles met ok bevestigen.

Nadat alles terug geconfigureerd is terug opstarten : sudo reboot.

Hopelijk verschijnt nu het welkomstscherm van Ubuntu.

Groetjes,
Steven

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #2 Gepost op: 2007/02/05, 21:06:03 »
Ja hoor, dat werkte! bedankt!
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #3 Gepost op: 2007/02/05, 21:38:49 »
Da's toch niet de goede driver: de "nv" is de open-brondriver. Wat je wil is de driver van de fabrikant, namelijk "nvidia". Veel betere prestaties, met name 3D. Wel eerst installeren met Synaptic.

steefjeqv

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #4 Gepost op: 2007/02/05, 21:55:52 »
Hoi,

Klopt, "nv" is de openbron-driver.

Aangezien Bail Hope problemen had met de proprieraty-driver van Nvidia dacht ik om het eerst eens met de nv-driver te proberen.

Je kan de nv-driver vervangen door de nvidia-driver via dezelfde stappen .

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

En dan aanpassen naar : nvidia

Als dit lukt, dan zit je goed.
Indien niet : de nv-driver terug installeren en dan via Synaptic de "nvidia" driver.

Hopelijk heb je vlug een werkende Beryl desktop.

Groetjes,
Steven

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #5 Gepost op: 2007/02/05, 22:44:17 »
Ik had de Nvidia driver er tussen zien staan, maar heb nv gekozen. Die werkte goed, dus ik probeerde eerst om via dpkg-reconfigure over te stappen op de nvidia driver. Dan kreeg ik terug hetzelfde probleem.
Ik heb dan de driver geherinstalleerd via Synaptic, maar dit geeft hetzelfde resultaat.

Ik zal nu eens de legacy driver proberen.
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #6 Gepost op: 2007/02/05, 22:58:41 »
Met de legacy driver erop start Ubuntu wel normaal op.
Als ik bij het rode icoontje rechtsboven als vensterbeheerder "Beryl" kies, daarentegen, dan flitst mijn scherm een paar keer en is de optie "Metacity" terug aangevinkt. Een beetje verderop in het menu is er de optie: "Start terugval venster beheerder als Beryl crasht" en die kiest om terug over te gaan op Metacity, dus ik neem aan dat Beryl telkens crasht.

Hebben jullie enig idee waarom en kunnen jullie enige hulp bieden?
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

steefjeqv

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #7 Gepost op: 2007/02/05, 23:41:44 »
Hoi,

We hebben allebei ong. hetzelfde probleem i.v.m. Beryl denk ik.
Bij mij werkt het voorlopig ook niet. Met mijn ATI-kaartje (AIXGL-driver) ging het vlotjes.
Met mijn huidige Nvidiakaart voorlopig dus niet.

Je kaart zou normaal gezien moeten werken met de nvidia-glx drivers.
De legacy drivers zijn voor iets oudere kaarten (Geforce, Geforce2).

Heb je Beryl zodanig ingesteld dat het automatisch opstart ?
Indien ja, dan is dit waarschijnlijk de reden voor het crashen bij het gebruik van de nvidia-glx driver.

Je kan ook proberen om de nvidia-drivers te installeren via "Envy".
Het deb-pakketje vind je op onderstaande link.
Gewoon downloaden en uitvoeren.

http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html

Rebooten en in recovery opstarten. Dan gewoon het volgende commando ingeven :
sudo envy

Groetjes,
Steven

steefjeqv

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #8 Gepost op: 2007/02/06, 00:15:51 »
Hoi,

Ik heb juist mijn nvidia-glx drivers aan de praat gekregen.

1. Zorg ervoor dat je de openbron-drivers gebruikt (nv).

2. Gewoon de Synaptic zoekfunctie gebruiken met het woordje nvidia.
Installeer via Synaptic de nvidia-glx driver + linux-restricted modules.

3. Open een terminal en typ volgen commando :
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

4. nv vervangen door nvidia-opslaan en sluiten
Section "Device"
   Identifier   "NVIDIA Corporation NV40? [Unknown nVidia Card]"
   Driver      "nvidia"
   BusID      "PCI:3:0:0"
EndSection

5. X herstarten : CRTL+ALT+TAB

Als ons glx-probleem hetzelfde was zou je nvidia-glx driver nu moeten werken.

Groetjes,
Steven

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #9 Gepost op: 2007/02/06, 09:05:17 »
Citaat van: steefjeqv
Hoi,

Ik heb juist mijn nvidia-glx drivers aan de praat gekregen.

1. Zorg ervoor dat je de openbron-drivers gebruikt (nv).

2. Gewoon de Synaptic zoekfunctie gebruiken met het woordje nvidia.
Installeer via Synaptic de nvidia-glx driver + linux-restricted modules.

3. Open een terminal en typ volgen commando :
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

4. nv vervangen door nvidia-opslaan en sluiten
Section "Device"
   Identifier   "NVIDIA Corporation NV40? [Unknown nVidia Card]"
   Driver      "nvidia"
   BusID      "PCI:3:0:0"
EndSection

5. X herstarten : CRTL+ALT+TAB

Als ons glx-probleem hetzelfde was zou je nvidia-glx driver nu moeten werken.

Groetjes,
Steven
Bijna helemaal goed:
- Je hoeft in Synaptic alleen maar nvidia-glx te selecteren. Wat-ie verder nog nodig heeft aan afhankelijkheden, selecteert Synaptic automatisch mee.
- X herstarten doe je met ctrl+alt+backspace (niet met tab dus). Maar dan zie je normaliter het nvidia-logo-scherm niet voorbijkomen, terwijl dat nu juist een leuke controle is op de installatie. Vandaar dat ik een volledige herstart van de PC aanraad.

Groet, Pjotr.

steefjeqv

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #10 Gepost op: 2007/02/06, 09:32:51 »
Hoi,

Klopt : het moet ctrl+alt+backspace zijn.
Te laat gaan slapen gisteren denk ik.

P.S.: Beryl werkt !

Groetjes en bedankt,
Steven

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #11 Gepost op: 2007/02/06, 14:13:33 »
Zelfs als ik de driver via Synaptic binnenhaal en installeer (met bijhorende linux restricted modules), dan start ubuntu niet meer op met bovengenoemde fout.

Ik wou even het adres nakijken dat er in xorg.conf staat voor mijn videokaart, je weet maar nooit. Het "lspci" commando gaf dit resultaat
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV28 [GeForce4 Ti 4200 AGP 8x] (rev a1)

in mijn xorg.conf staat er:
BusID      "PCI:1:0:0"

Dat tweede adres mist dus een paar nullen? Die kunnen toch geen problemen veroorzaken hoop ik?

Ach, dat terzijde.

In Synaptic vond ik twee verschillende linux restricted modules, een met 386 achter, de andere met x86 achter. Dan moet ik toch die met x86 nemen hé?
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #12 Gepost op: 2007/02/06, 15:08:56 »
Ik heb dan net even Envy geprobeerd, maar die geeft eveneens hetzelfde probleem dat hij niet meer wil opstarten.

Ik zal blij zijn als Beryl standaard geinstalleerd is in Feisty :P
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

steefjeqv

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #13 Gepost op: 2007/02/06, 20:58:00 »
Hoi,

x86_64 is voor 64 bit versie
386 is voor 32 bit versie

Misschien kan je het volgende eens proberen :

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

De driver zal waarschijnlijk op nv staan.
nv vervangen door nvidia, opslaan, sluiten en herstarten.

Als je een aparte XGL sessie hebt aangemaakt dan kan je best ineens deze sessie gebruiken.
Dit werkt voor mij, maar Beryl is niet echt 100% stabiel.

Hopelijk zit Beryl idd. standaard in Feisty.

Groetjes,
Steven

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #14 Gepost op: 2007/02/06, 21:28:32 »
Citaat van: steefjeqv
Hoi,

x86_64 is voor 64 bit versie
386 is voor 32 bit versie

Misschien kan je het volgende eens proberen :

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

De driver zal waarschijnlijk op nv staan.
nv vervangen door nvidia, opslaan, sluiten en herstarten.
Dit geeft gewoon hetzelfde resultaat. Ik heb het al een paar keer geprobeerd.


Ik ben even over heel die lange specifieke foutenlijst gegaan die X mij aanbiedt als ik bovenstaande foutmelding krijg. Het meeste is chinees, maar de laatste lijnen vind ik wel interessant.
Hij zegt dat er geen framebuffer device wordt aangetroffen en eindigt dan met "no screens found".

Via "dpkg-reconfigure xserver-xorg" ben ik gaan kijken of framebuffering aan of uit stond, maar zelfs als ik die uit zette voor de nvidia driver starte hij niet op.

Heeft er iemand nog ideeën?

Citaat
Hopelijk zit Beryl idd. standaard in Feisty.
In een thread over Beryl op dit forum ergens wordt er bevestigd dat Beryl standaard zal geïnstalleerd zijn met Feisty, of dat je de keuze krijgt om die automatisch mee te installeren.
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

hosti

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #15 Gepost op: 2007/02/07, 01:12:35 »
*een Aanrader*
---------------------

...vergeet synaptics, nvidia-glx, ...

Gebruik envy om al die miserie te omzeilen. envy zoekt gewoon je videokaart op, vraagt de driver op bij nvidia en installeerd die volledig automatisch en past je xorg.conf aan. Je dient wel over breedband internet te beschikken of het kan wel eens lang, lang  duren. Op deze manier heb je nooit miserie. naderhand moet je wel je xorg tweaken mbt beryl.

Envy vind je hier: http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html
en je dient dit script te starten in init 3 (i.e: geen Xserver/GDM)

s6 en laat maar horen wat het geeft zo ;)

*edit: envy start je dus in de command line zonder dat je xserver aanstaat. typ "envy" en volg de instructies.

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #16 Gepost op: 2007/02/07, 09:25:07 »
In zijn algemeenheid: voorzichtigheid met scriptjes is geboden. Dit is wel een Achilleshiel van de Linuxveiligheid.

Handwerk daarentegen is altijd veilig, want je weet tenminste wat er gebeurt.

Groet, Pjotr.

hosti

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #17 Gepost op: 2007/02/07, 12:14:39 »
dat weet je dus ook als je even de moeite doet om he script zelf na te lezen

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #18 Gepost op: 2007/02/07, 12:22:41 »
voor iedereen is het aan te raden de bronnen van ubuntu te gebruiken. dus de off. repos. videodrivers met de restrict.modules zijn binnen 1 minuut te installeren vanuit deze bronnen.( synaptic pakketbeheer en de sources.list)
de off. bronnen van ubuntu en het root-principe zijn de kern van de veiligheid en stabiliteit van ubuntu.

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #19 Gepost op: 2007/02/07, 18:04:47 »
Hoi hosti.

Bedankt voor je aanrader van Envy, maar als je enkele posten hoger kijkt (post n° 13) zie je dat ik hem reeds geprobeerd had. Het leidt enkel terug naar de foutmelding waar de post initieel over ging, net zoals installeren via Synaptic, ...

Het enige dat tot nu toe lukt is de legacy driver er op zetten, maar die is niet speciaal gemaakt voor mijn videokaart ...
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

hosti

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #20 Gepost op: 2007/02/07, 19:37:52 »
wat voor fout geeft de XServer en wat voor kaart heb je?

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #21 Gepost op: 2007/02/07, 21:28:21 »
Hij zegt dat er geen framebuffer device wordt aangetroffen en eindigt dan met "no screens found".

Via "dpkg-reconfigure xserver-xorg" ben ik gaan kijken of framebuffering aan of uit stond, maar zelfs als ik die uit zette voor de nvidia driver starte hij niet op.

Ik heb een GeForce4 Ti 4200 AGP 8x
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com

hosti

  • Gast
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #22 Gepost op: 2007/02/07, 22:47:38 »
Ikzelf vermoed dat je bus fout is of dat  je de verkeerde driver hebt geïnstalleerd. Als je momenteel nog geen 3D accel hebt -> driver herinstalleren http://albertomilone.com/latest_nvidia_udsf_edgy.html#PROBLEMS_SECTION en zeker pun 7 volgen.

Offline BailHope

  • Lid
    • Techneut
  • Steunpunt: Nee
HELP! geen beeld meer ...
« Reactie #23 Gepost op: 2007/02/16, 22:43:01 »
Ik heb Beryl aan de praat gekregen op mijn laptop (met intel videokaart).

Hier werkt hij geweldig!
Ik heb altijd al via de terminal geïnstalleerd met "sudo apt-get install beryl", en dat gaf problemen. Iemand zei me dan dat ik écht eens via Synaptic moest proberen. Beryl werd snel geïnstalleerd en die werkte van de eerste keer.
Ubuntu user #12046
Mijn blog voor techneuten: http://techneut.wordpress.com
Voor de professionele IT'er: http://it-potato.blogspot.com