Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: 11.10 installatie herkent ssd niet  (gelezen 4373 keer)

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
11.10 installatie herkent ssd niet
« Gepost op: 2011/10/15, 16:33:14 »
Probeer 11.10 te installeren op de Sony Vaio Laptop (zie onderschrift) met 60GB SSD. Dat lukt niet, want hij ziet de schijf niet en heeft dus niet voldoende ruimte. Ook niet via de live-ingang.
Wie weet wat kan ik hieraan kan doen?
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #1 Gepost op: 2011/10/15, 19:29:16 »
In die Sony Vaio VPCF22L1E zat toch origineel een gewone 500GB harddisk? Dus je heb deze verwisseld met die 60 GB SSD. Wordt deze wel correct herkend door het BIOS van die laptop? Als je de Ubuntu 11.10 CD weer start als Live CD, kun je dan met Schijfgereedschap (Disc Utility) je SSD zien? Check verder dit topic http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/installatie-ubuntu-naast-win7-op-ssd/
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #2 Gepost op: 2011/10/15, 19:32:11 »
Klopt, de orginele 500GB heb ik vervangen door een SSD.
11.04 heb ik wel vers kunnen installeren. 11.10 blijkbaar niet.
Upgrade 11.04 > 11.10 is wel gelukt, maar liever doe ik even een clean install en dan over naar 64 bits.
Gparted ziet de schijf ook niet.
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #3 Gepost op: 2011/10/15, 19:42:43 »
Dus je bedoelt dat Ubuntu 11.04 als Live CD de SSD wel kon zien. Is dat nu nog steeds het geval? Zou je vanaf Ubuntu 11.04 en Ubuntu 11.10 als Live CD de volgende outputs met elkaar kunnen vergelijken.
sudo fdisk -l
lspci
Post de outputs eventueel hier.
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #4 Gepost op: 2011/10/15, 19:48:48 »
Blijkbaar wel, anders had ik 11.04 niet geïnstalleerd gekregen.
Ik zal eens een 11.04 live-CD opsnorren om te kijken wat deze opdrachten opleveren en of tijdens installatie de SSD nog steeds herkend wordt. Waar denk je aan? Wat kan er in de tussentijd gebeurd zijn?

Vanuit de geupgradede 11.10 is de output in ieder geval deze:
sudo fdisk -l
Apparaat Opstart   Begin       Einde     Blokken   ID  Systeem
/dev/sda1   *        2048   108881919    54439936   83  Linux
/dev/sda2       108883966   117229567     4172801    5  uitgebreid
/dev/sda5       108883968   117229567     4172800   82  Linux wisselgeheugen
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GF106 [GeForce GT 555M] (rev a1)
01:00.1 Audio device: nVidia Corporation GF108 High Definition Audio Controller (rev a1)
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
03:00.0 SD Host controller: Ricoh Co Ltd Device e823 (rev 06)
03:00.1 System peripheral: Ricoh Co Ltd Device e232 (rev 06)
03:00.3 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd FireWire Host Controller (rev 05)
04:00.0 USB Controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #5 Gepost op: 2011/10/15, 20:32:55 »
De ge├╝pgradede 11.10 output ziet er goed uit. Die 11.04 live-CD hoef je niet meer op te zoeken. Maar wel die Ubuntu 11.10 CD. Zodat je die outputs ook nog met die Live CD kunt checken. Heb je die Ubuntu 11.10 CD nog laten checken op fouten? Zoals op de afbeelding te zien is, in deze handleiding http://wiki.ubuntu-nl.org/InstallatieDesktopOneiric
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #6 Gepost op: 2011/10/15, 20:56:41 »
CD geen errors.
Bij vierde poging wordt de SSD wel gezien...  ???

sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 60.0 GB, 60022480896 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7297 cylinders, total 117231408 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000d2d94

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048   108881919    54439936   83  Linux
/dev/sda2       108883966   117229567     4172801    5  Extended
/dev/sda5       108883968   117229567     4172800   82  Linux swap / Solaris

De verse installatie ga ik niet meer doen vanavond. Dus hopenlijk volgende keer weer SSD zichbaarheid...
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #7 Gepost op: 2011/10/15, 21:16:57 »
Alleen is het dan wel vreemd, dat je 4 keer Ubuntu 11.10 moet opstarten als Live CD, om de SSD te kunnen zien. Wordt de info over je SSD wel iedere keer consequent getoond tijdens het opstarten, door het BIOS? Ik bedoel dus de Power-on self-test. Schakel eventueel het BIOS boot logo uit.
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #8 Gepost op: 2011/10/15, 21:51:16 »
Helaas heeft het Sony Bios bijzonder weinig mogelijkheden en flexibiliteit. En zelfs dat is een understatement.

Tijdens een koude boot, wordt de SSD ook niet herkend en moet ik altijd ctrl-alt-delete drukken voor een tweede ("warme") boot die wel werkt. Zie http://forum.ubuntu-nl.org/software-en-configuratie/operation-system-not-found/
Waarom hij de vierde keer wel herkend werd. I don't have a clue...

Vandaar dat ik hoop dat er schot komt in dit probleem wat sinds vandaag (upgrade naar 11.10) optreedt i.r.t. de pauzestand: http://forum.ubuntu-nl.org/software-en-configuratie/11-10-pauzestand/

Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #9 Gepost op: 2011/10/16, 15:54:35 »
Omdat je eerst genoemde thread al een maand of drie oud is, antwoord ik dit maar hier.

Het BIOS scherm kan eenvoudig zijn. Maar dat wil niet zeggen, dat deze geen belangrijke info kan tonen. Check in het BIOS ook het Main tabblad. Daar staat meestal de harddisk en het optische apparaat. Daar zou je toch moeten kunnen zien, of deze beide bij een koude start worden gezien. Had je overigens gecheckt of de SSD wel elke keer wordt herkend, door de Windows 7 installatie DVD. Dit kun je tenslotte controleren, zonder Windows 7 daadwerkelijk te installeren.

Het zou namelijk een hardware probleem kunnen zijn. Had je toevallig de laptop en SSD bij dezelfde (online) Winkel gekocht. Zodat je per email contact kan opnemen met technisch support. Dat wil zeggen, als je er zeker van bent, dat je SSD correct in de laptop is geplaatst. Zodat deze goed contact maakt.

De "Internal Disk Drive" zou inderdaad de SSD schijf kunnen zijn.
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #10 Gepost op: 2011/10/16, 16:11:56 »
Ik heb al vanalles geprobeerd met die SSD en met het BIOS. Hij werkt eenmaal opgestart verder prima. En de info die je verwacht te zien in het BIOS staat er echt niet. Ook een verbose start is onmogelijk...

In fora ben ik dit probleem meer tegengekomen, maar nog geen oplossing. Windows installaties op de SSD blijken hetzelfde probleem te kunnen vertonen. Ook dan bij de koude boot: "Operating System found". Na een daarop volgende ctrl-alt-delete lukt het wel.

Ook als ik de SSD als laatste in het boot rijtje zet - na Optical Drive en External Drive - en 'm dus wat meer tijd geef om aan te zwengelen, helpt dat niet. Dezelfde SSD heb ik gebruikt en getest in twee verschillende desktops en daar bootte hij meteen.

Er zitten geen installatie DVD's bij de laptop. De Windows7 harddisk heb ik eruit gehaald, daar staat een recovery partitie op. Dus wat je voorstelt kan ik niet testen. Beiden komen van verschillende winkels...

Ik ga zo nog eens in BIOS kijken of ik iets van wat je graag ziet kan vinden...
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #11 Gepost op: 2011/10/16, 16:22:59 »
Alle bios schermen
  • Main
  • Advanced
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #12 Gepost op: 2011/10/16, 16:23:26 »
Alle bios schermen
  • Security
  • Boot
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #13 Gepost op: 2011/10/16, 16:24:19 »
Alle bios schermen
  • Exit

Zoals je ziet: een bijzonder uitgekleed verhaal bij de Sony laptop biossen nowadays...

Bios ziet de SSD wel. Althans hij geeft 'm na het binnentreden van de BIOS settings - na F2 te drukken - wel aan.
Maar blijkbaar niet voordat hij tijdens booten het bericht "Operating System not found" ophoest.
« Laatst bewerkt op: 2011/10/16, 16:28:36 door 10o »
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #14 Gepost op: 2011/10/16, 16:38:46 »
Ssd moet normaal worden ingesteld(de kontroller dus) op AHCI.
Dit zou voor het booten niks mogen uitmaken.

Wat jij hebt met koud booten heb ik gezien met sata1 en sata2.
Dus nieuwe sata2 hd's die niet gezien worden door sata1 controller, met koude boot, dmv "ctrl alt del", word de hd wel gezien. (opgelost door hd van sata2 naar sata1 om te zetten dmv software van hd maker).

Andersom heb ik ook gezien, dus koude boot wel zichtbaar en warme boot is de hd niet zichtbaar.

Zoek eens op je moederbord, via google zou je meer met dit probleem moeten vinden.

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #15 Gepost op: 2011/10/16, 16:45:26 »
Zoals je kan zien op de BIOS foto's is een optie tot instellen op AHCI er ook niet.

SSD is een Corsair Force F60 60GB
Mobo is Intel Mobile HM65
« Laatst bewerkt op: 2011/10/16, 16:54:14 door 10o »
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 11.10 installatie herkent ssd niet
« Reactie #16 Gepost op: 2011/10/16, 18:19:56 »
Dat je laptop BIOS geen AHCI instellingen heeft, is niet zo erg. Want als die er wel is, kun je kiezen tussen AHCI en IDE compatibility mode. Die IDE compatibility mode werd vooral gebruikt, om een besturingssysteem te installeren als Windows XP. In je lspci output staat toch
SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04) Je zou kunnen zeggen, dat het in orde is. Ik vond over een Corsair SSD en HM65 mobile chipset deze thread http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=98550

Wellicht zou je anders zelf een thread kunnen starten op dat corsair forum.
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro