Ik besefte gisteravond dat er al een tijdje geen update meer is geweest van onze campagne. Het meeste werk gebeurt ook vooral op de achtergrond, maar er worden resultaten geboekt.
De Tweede Kamer heeft in februari nieuwe vragen gesteld aan de minister van Onderwijs. De antwoorden op de eerste serie vragen stonden barstensvol met fouten. Dankzij de input vanuit de open source gemeenschap kreeg de minister een herkansing, waarbij (eindelijk) eens duidelijk moest worden hoe de regering met haar eigen open standaarden- en open source beleid omging:
http://www.janstedehouder.nl/2012/02/14/tweede-kamer-wil-toelichting-op-gebrekkige-uitvoering-open-standaardenbeleid-ministerie-van-onderwijs/Goed, het duurde even voordat de antwoorden er waren, maar die waren -hoe triest ook- zeer verhelderend. De minister toonde met haar antwoorden aan dat afhankelijkheid van een leverancier geen probleem was en dat het open standaardenbeleid voor de overheid een wassen neus is:
http://www.janstedehouder.nl/2012/04/01/onderwijsminister-toont-definitief-falen-open-standaardenbeleid-aan/Daar waar wij in de campagne herhaaldelijk aantonen dat Schoolmaster het niet zo nauw neemt met de waarheid over de platformonafhankelijke toegang van Magister, besluit de minister dat zij zonder problemen op het woord van Schoolmaster kan vertrouwen. Voor alle duidelijkheid, vanuit het ministerie heeft niemand contact met ons opgenomen. Wij hadden de minister graag in contact gebracht met ouders en leerlingen.
De antwoorden van de minister betekenen gelukkig niet het einde van de campagne. De Tweede Kamer laat het onderwerp open standaarden en open source niet meer los. Tien jaar na de motie Vendrik en vier jaar na de start van Nederland Open in Verbinding moet de conclusie worden getrokken dat de overheid nog nauwelijks echte stappen heeft gezet. Dankzij onze inzet wordt het NOiV-beleid integraal meegenomen in het komende parlementaire onderzoek naar ICT bij de overheid. Het is aan ons om de kamerleden van de onderzoekscommissie zo goed mogelijk te informeren.
We houden daarnaast de druk op Schoolmaster hoog. In de volgende editie van Linux Magazine komt een artikel over twee scholieren die een PHP-implementatie van Magister bouwden en als dank een dreiging van een juridische procedure op hun dak kregen.
Dat we in bredere zin wakker moeten blijven, blijkt uit recente berichtgeving dat scholen hun leerlingen willen verplichten een iPad aan te schaffen:
http://www.janstedehouder.nl/2012/02/19/open-onderwijstoegang-stappen-vooruit-stappen-achteruit/En dat was nog voordat een of andere koppenteller tot het onzalige idee kwam om een Steve Jobsschool te starten, met de iPad als centrale uitgangspunt. Ik heb niet de kans gezien om daar een artikel over te schrijven, maar een school die het onderscheid niet kan maken tussen onderwijsdoel en leermiddel (want dat is een iPad) verdient op voorhand een verbod door de onderwijsinspectie.
Kortom, we moeten scherp blijven en keer op keer de discussie opzoeken, op inhoud en met argumenten. Schoolmaster wil niets liever dan ons afschilderen als een klein clubje Linux nerds zonder draagvlak. Helaas voor Schoolmaster gaat het niet over Linux, maar over vrije technologiekeuze, over het verdedigen van een breed gesteund open standaardenbeleid en het recht op toegang tot onderwijs, ook het online onderwijs.