Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Slechte FM ontvangst door uitval Smilde  (gelezen 948 keer)

Offline vragen

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Slechte FM ontvangst door uitval Smilde
« Gepost op: 2011/09/17, 13:33:22 »
Hoogersmilde- De slechte ontvangst van radio zenders in Friesland houdt nog minstens enkele weken aan, meldt zenderexploitant Broadcast Partners.

Sinds er op 15 juli 2011 brand uitbrak in de zendmast in Hoogersmilde zijn zenders als Radio 1, en 2, Q-Music en BNR Nieuwsradio vooral in het noorden en oosten van de provincie slecht te ontvangen. Noodmasten in Jirnsum, Spanneburg en Assen zijn ontoereikend. "Het gaat wellicht een jaar of langer duren voor dat de mast herbouwd is", aldus een woordvoerder. Daarom werkt Broadcast Partners samen met het Agentschap Telecom aan een tijdelijke herkaveling van de frequenties om de situatie in de tussentijd te verbeteren. Luisteraars moeten dan op een andere frequentiea fstemmen om hun vertrouwde zender te ontvangen. Volgende week moet er mere duidelijkheid zijn over de haalbaarheid van het plan, maar het gaat deze maand niet meer lukken om de herkaveling ook wekelijk uit te voeren. "Je mag niet zomaar frequenties verslepen. Je verwerft ze internationaal, dus dat gaat in overleg met het buitenland."Ook in andere delen van het land is de radio-ontvangst slecht. In de zendmast Lopik brak toevallig op dezelfde dag brand uit als in Hoogersmilde. Sindsdien ruzieden Broadcast Partners en beheerder Novec over het ophogen van het zendvermogen van deze mast. Novec wilde hiertoe pas overgaan wanneer er betere bescherming zou komen tegen oververhitting - hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de brand in Hoogersmilde op 15 juli 2011. Na tussenkomt van een bemiddelaar is het zendvermogen van de mast in Lopik deze week verhoogd van 10% naar 50% van de volle sterkte.

Het zou eens mooi zijn dat er in Nederland eens FM-ontvangers (tuners) worden getest! Qua gevoelig en selectiviteit. Vooral nu de zendmasten Lopik en Smilde niet optimaal zijn en bediend worden door nood masten.

Meer informatie:

www.radio-tv-nederland.nl
www.publiekeomroep.nl/fm
www.cbt.nl
www.agentschaptelecom.nl

Offline Luuk58

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Slechte FM ontvangst door uitval Smilde
« Reactie #1 Gepost op: 2011/09/17, 15:07:14 »
Wat ik even niet snap, hè, is waarom die frequenties dan opnieuw ingedeeld moeten worden? De noodmasten kunnen toch gewoon gaan zenden zoals het eerst ook allemaal was?

Offline Ron

 • Forumteam
  • r0n
  • Dwarsligger
 • Steunpunt: Ja
Re: Slechte FM ontvangst door uitval Smilde
« Reactie #2 Gepost op: 2011/09/17, 17:43:30 »
Nee, i.p.v. één zender, wordt een gebied dan bestreken door meerdere zenders, deze kunnen niet op dezelfde frequentie zenden, omdat ze dan in een overgangsgebied elkaar storen.
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger

Offline vragen

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Slechte FM ontvangst door uitval Smilde
« Reactie #3 Gepost op: 2011/09/18, 10:36:53 »
Dat klopt inderdaad. De AM 648KHz gaat uitgeschakeld worden daar waar nu nog het signaal van Radio 1 op uitgezonden wordt vanuit het Verenigd Koninkrijk. De kosten zijn 1 ton per maand. Als straks Lopik weer op volle vermogen draait kan die zender uitgeschakeld worden. Voor het noorden worden nog andere frequenties ingezet. Deze frequenties moeten met het buitenland worden gecoördineerd. Zendmast Smilde was een zeer hoge mast in tegenstelling tot al die andere nood masten.