Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Buitengesloten door je eigen beveiliging (wachtwoorden herstellen | geavanceerd)  (gelezen 1630 keer)

Offline socialdefect

 • Lid
  • socialdefect
  • Socialdefect's Blog
 • Steunpunt: Ja
Wanneer je jezelf hebt buitengesloten met een root wachtwoord wat niet klopt en geen gebruik kan maken van de herstel modus is dat een lastige situatie. Velen gaan meteen aan het herinstalleren maar zelfs wanneer je jezelf in zoverre buiten hebt gesloten is het nog mogelijk om je fout te herstellen, dit kan op 2 manieren. Het zijn beide geen super gemakkelijke manieren dus let wel goed op dat je geen fouten maakt. De eerste manier vereist dat je weet op welke partitie je systeem geïnstalleerd is (bv: /dev/sda1) en je zal in de terminal moeten werken. De 2e manier kan helemaal grafisch maar LET WEL HEEL GOED OP DAT JE NIETS VERKEERD DOET.

1)Via een live CD met chroot

 • Start op vanaf een livecd
 • Open een terminal

Kopieer de volgende regels een voor een naar de terminal. (in de meeste terminals kan je plakken met de: [ctrl]+[shift]+V toetsencombinatie)
sudo su -
fdisk -l
Probeer nu te bepalen welke partitie jouw installatie bevat, let op het type en de grootte. Als Gparted aanwezig is op je live-cd dan kan je die ook gebruiken om je partitie te bepalen, sommigen vinden dat prettiger.

In de volgende commando's dien je /dev/sdXx te vervangen door de partitie waarop jouw installatie staat (bv /dev/sda1 of /dev/sdb3)
mount /dev/sdXx /mnt
chroot /mnt /bin/bash

Wanneer je bovenstaande commando's je geen error terug hebben gegeven bevind je je nu in de Bash schil van je installatie en kan je de wachtwoorden aanpassen met passwd:
passwd gebruikersnaam
Ben je klaar met aanpassen dat kan je met de volgende commando's de installatie verlaten, de partitie afkoppelen en je pc herstarten:

exit
umount /mnt
reboot

2) Via een Live-cd je wachtwoordbestand aanpassen

Nog een manier is door het aanpassen van het opgeslagen wachtwoord van jouw gebruiker in het configuratiebestand /etc/shadow. Dit is bijna zo gemakkelijk als het klinkt alleen moet je erg goed opletten omdat het wachtwoord niet open en bloot word weergegeven maar geëncrypteerd.

 • Start op vanaf een live-cd
 • Open je bestandsbladeraar
 • Zoek in de zijbalk naar de partitie waarop je bestanden staan en navigeer naar die partitie
 • Navigeer naar de /etc map van de partitie (dus /media/uwschijf/etc)
 • open het bestand shadow in een tekstbewerker.
 • Kies in het menu van je tekstbewerken voor opslaan als en sla het bestand op als shadow.backup
 • Sluit de backup en heropen het bestand shadow
 • pas het aan aan de hand van het volgende voorbeeld.


pietje:$1$062ub7BL$Inbf3T1hKRdFipCanNWR/1:15228:0:99999:7:::En voor de duidelijkheid hetzelfde voorbeeld met alle onderdelen in kleur: (het wachtwoord is het rode gedeelte)
pietje:$1$062ub7BL$Inbf3T1hKRdFipCanNWR/1:15228:0:99999:7:::

/etc/shadow kan soms behoorlijk lang zijn dus gebruik de zoekfunctie om je gebruikersnaam te vinden. In het bestand staat niet alleen je wachtwoord, dat is slechts het gedeelte tussen de eerste en de 2e dubbele punt (:). In dit voorbeeld heb ik de gebruiker pietje gemaakt met het wachtwoord wachtwoord.

De hash voor het wachtwoord wachtwoord is:
$1$062ub7BL$Inbf3T1hKRdFipCanNWR/1(deze kan je later natuurlijk op de vertrouwde manier weer aanpassen)

Ben je klaar met aanpassen dan kan je je computer herstarten en kan je weer gewoon inloggen.

Extra:
Je kan natuurlijk ook meteen je eigen wachtwoord in shadow plakken, je hebt hiervoor wel een live-cd nodig waarop makepasswd geïnstalleerd is. Je maakt de hash alsvolgt in een terminal:

echo "WachtWoordHier" | makepasswd --clearfrom=- --crypt-md5 |awk '{ print $2 }'Je kan op deze manier alleen geen leestekens gebruiken in je wachtwoord gezien je blijkbaar alleen " mag gebruiken rond je wachtwoord en sommige leestekens dan door Bash geherinterpreteerd worden als commando's of variabelen. Niet helemaal ideaal dus maar goed... goed genoeg voor een tijdelijk wachtwoord. 

Jezelf beveiligen tegen deze methodes
Natuurlijk kan iemand anders ook wat jij kan en is het dus raadzaam jezelf te beschermen tegen de bovenstaande methoden. Je moet hiervoor wel een wachtwoord kunnen onthouden  XD (of je bios moet ondersteuning hebben voor hardware sleutels). Alle bovenstaande manieren kunnen tegengehouden worden door het instellen van een boot wachtwoord in je BIOS. Wanneer je dan wil opstarten van een cd of usb stick kan dat alleen als je het boot wachtwoord hebt en dat heeft je zusje of de inbreker als het goed is niet. Natuurlijk is ook deze beveiliging niet 100% waterdicht maar het omzeilen ervan vereist een behoorlijke technische kennis van de hardware.
ANTWOORD OM TE HELPEN, NIET OM ANTWOORD TE KUNNEN GEVEN