Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: multiboot  (gelezen 527 keer)

Offline am11

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
multiboot
« Gepost op: 2011/07/24, 09:43:28 »
Hallo is het mogelijk om meerdere linux distro┼Ť te installeren naast mijn Ubuntu 64 bits?
mvg
am11

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: multiboot
« Reactie #1 Gepost op: 2011/07/24, 09:56:02 »
Ja, dat kan.
Je moet wel weten dat er maar 4 primaire partities kunnen zijn. Naargelang je schijf indeling zal je dat moeten aanpassen en eventueel een extended partitie aanmaken waarin je heel veel logische partities kan aanmaken.

Hoe is nu je schijf ingedeeld? Open een terminal (Ctrl+Alt+T) en tik in:
sudo fdisk -l(die -l is een kleine L)
Post hier de uitkomst.

Offline HarzG

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: multiboot
« Reactie #2 Gepost op: 2011/07/24, 10:53:01 »
Aan het antwoord van heir4c wil ik nog het volgende toevoegen:
De vraag is wat je met meerdere Linux-versies op de pc wilt doen.

Optie a: Je wilt alleen even kijken hoe e.e.a. eruit ziet en proberen of je de andere Linux bevalt. Het bewaren van daarin gemaakte instellingen, voorkeuren of aanpassingen is niet van belang.
In dit geval kan je prima aan de slag met het downloaden van meerdere ISO-bestanden. Deze ISO-bestanden worden met Grub2 gestart net zoals een CD. Hier komt het voordeeltje erbij dat je de CD/DVD-drive ook nog beschikbaar hebt. Als je een netbook hebt kan je ook zonder CD/DVD-drive "een CD starten" als een ISO-bestand.

Optie b: Je wilt over weken/maanden/jaren meerdere Linux-distributies naast elkaar gebruiken.
In dit geval moet je eerst een "hoofd-installatie" kiezen. Dat is bijv. je Ubuntu 64bits. Daarnaast wil je nog bijv. Fedora, Kanotix, SUSE e.d. installeren. Voor deze 2e, 3e en 4e installatie moet dan Grub in de betreffende partitie geïnstalleerd worden. Het grote voordeel hiervan is dat niet meerdere Linux-versies telkens bij een kernelupgrade allemaal naar Grub in de master bootrecord (MBR) schrijven. Je zou namelijk hierdoor een lijst van hier tot Tokio krijgen met de beschikbare kernels.

Ik heb hier naast Xubuntu ook nog een Mint-installatie waar dat op deze manier is geregeld. Het is zelfs mogelijk om op deze manier met verschillende Grub-versies naast elkaar te werken.

Er is ook nog een optie c. Je kan ook met Virtualbox werken en daarin een andere Linux-versie starten en bekijken. Dat kan ook weer in de 2 genoemde smaken "als ISO starten" of "echt" installeren in een Virtual Disk Image.
Xubuntu 20.04; siduction-15.1.0 Xfce

Offline am11

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: multiboot
« Reactie #3 Gepost op: 2011/07/24, 14:48:00 »
Oke dank je wel ;)